- Luik heeft de tweede Waalse lokale mux, nu op volle kracht
- Zwitserse specialist in kleinschalige DAB+ steekt het kanaal over
- Een platenwinkel uit lang vervlogen tijden bezoeken, het kan weer via een app
Lokale mux van Luik nu op volle kracht
Er werd afgelopen week hard gewerkt aan de Waalse regionale DAB+ mux Luik. De mux, waar 11 lokale stations aan deelnemen (foto boven), startte begin juli met testuitzendingen, met slechts één zender (Citadelle Luik) en een beperkt vermogen (500 Watt en één Yagi-antenne). De definitieve installatie werd voor september aangekondigd. Op de website van de operator RNI+ (Radios Numérique Indépendantes +) stond deze week een korte mededeling dat er van 21 tot 23 september onderbrekingen zouden zijn in de mux. Sinds vrijdagnamiddag komen er uit de ruimere Luikse regio ontvangstmeldingen waaruit zou moeten blijken dat de mux stilaan op volle kracht opereert. Op een officieel bericht van RNI+ is het nog wachten, maar installateur ADB-Lille zette alvast een foto online met het bericht dat het SFN in werking is. De licentie omvat drie zenders: Luik Citadelle (1996 Watt/40 meter), Bassenge (502 Watt/23 meter) en Banneux-Louveigne (502 Watt/35 meter), allen in één SFN via 12B. Het potentiële bereik van deze lokale mux wordt geraamd op 610.702 inwoners.
Zwitserse operator kleinschalige DAB+ ook actief in Verenigd Koninkrijk
We blijven nog even in hetzelfde wereldje, want de Zwitserse operator Digris, gespecialiseerd in kleinschalige DAB+, heeft nu ook een vestiging opgericht in het Verenigd Koninkrijk. Digris is al sinds 2013 actief in Zwitserland en sinds 2018 in Frankrijk en groeide in beide landen intussen uit tot de marktleider in kleinschalige DAB+. De interesse voor de Britse markt komt niet onverwacht, want er staan de komende jaren meer dan 400 kleinschalige DAB+ multiplexlicenties op stapel. De operator trok Rash Mustapha aan als Chief Technology Officer. De man verdiende zijn sporen als senior technoloog bij Ofcom, de Britse telecom- en mediaregulator, waar hij het nationale plan voor kleinschalige DAB+ vormgaf. Digris is ook betrokken bij de ontwikkeling van Opendigitalradio, het op software gebaseerde distributieplatform waarmee kleinere radiostations digitaal kunnen uitzenden.
Terugblikken op de platenwinkels van de jaren stillekens
Niet dat er in Vlaanderen geen pogingen werden gedaan om tot een soort nationaal geluid- en radiomuseum te komen. In het verleden is onderhandeld met de steden Kortrijk en Oostende. En dat weten we heel zeker omdat wijzelf het initiatief namen. Maar interesse was er niet. Daarom kijken we nog steeds met enige jaloezie, maar vooral met veel ontzag naar ‘Beeld en Geluid’, het Nederlandse toonaangevende instituut voor media in Hilversum. Zopas hebben ze er een app uitgebracht met de naam ‘Groef’. Daarmee krijgt u toegang tot het muziekaanbod in de platenwinkels van de jaren ‘stillekens’ tot 1960. Vanaf 1 oktober uit te proberen.