RadioVisie

  • .
    .

Blad 886: Minerva, RTL Duitsland, Media Nations Report

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

  • Jubileumversie van Minerva’s top 100
  • RTL Duitsland heeft al een bestemming voor de 250 miljoen van DPG Media en Rossel
  • Britse jongeren verliezen massaal interesse in radioluisteren

Minerva: 10 jaar top 100

Hoog tijd dus voor een feest(je). Vorige maandag, 9 augustus, ging de ‘1000 van Minerva’ van start. De lijst is nog tot en met 15 augustus, elke dag te volgen van 08:00 tot 18:00 uur. Zondag aanstaande wordt bekend wie de nummer 1 is geworden. De duizend ‘plaatjes’ werden door de luisteraars gekozen en op volgorde gezet. Van hoog naar laag (of is het omgekeerd in een hitlijst?). Elke middag tussen 12:00 en 14:00 uur wordt ook een quiz gespeeld rond de duizend. Wie de finale wint mag op zondag , in het gezelschap van negen vrienden, kennissen of familie, naar de studio van Minerva afzakken voor een BBQ  op ’t Sint Anneke. Wel eerst aanmelden en inschrijven. U doet dit online of door te bellen naar het nummer : 03/219.17.27. De lijst kan worden gevolgd op deze speciale Minerva top 100 website(BDGO)

Ook RTL Duitsland gaat crossmediaal

Het blijft bewegen in het pan-Europese netwerk van RTL. Na de recente fusies, overnames en verkopen, respectievelijk in Frankrijk, Nederland en België, kondigt nu ook RTL Duitsland een grote overname aan. RTL-eigenaar Bertelsmann koopt de Hamburgse uitgeverij Gruner + Jahr, bekend van tijdschriften als Stern, Brigitte, Geo, Capital, Schöner Wohnen, Eltern en Art. De koopsom bedraagt 230 miljoen euro, iets minder dan wat DPG Media en Rossel betaalden voor de overname van RTL België. De bedoeling van RTL is duidelijk: het wil in Duitsland ook een crossmediaal mediabedrijf worden, met naast tv, radio en streamingdiensten, ook online en magazines en zo de concurrentie aangaan met de wereldwijde techplatforms. Het nieuwe bedrijf gaat begin volgend jaar van start. Het nieuwe topmanagement zal binnen een of twee maanden worden aangesteld.

UK: jongeren verliezen steeds meer interesse in radio

Het Verenigd Koninkrijk mag dan een van de meest competitieve radiomarkten hebben, het radioluisteren staat er sterk onder druk, zo moet althans blijken uit het Media Nations Report 2021 van de Britse mediaregulator Ofcom. Het wekelijkse radiobereik via gewone radiotoestellen (analoog en digitaal) daalde van 83 procent in 2015 naar 63 procent begin dit jaar. Het bereik van liveradio via online steeg in dezelfde periode weliswaar van 18 naar 24 procent, maar netto boette het radioluisteren dus nog altijd 14 procent in. Vooral in de groep 15-34 jaar is de terugval erg fors. Jongeren spenderen nog amper 28 procent van hun audiotijd aan liveradio, waar dat voor de volledige 15+ nog 66 procent bedraagt. In de groep 15-34 gaat het om een halvering van het radioluisteren sinds 2015. In hoeverre deze cijfers relevant en betrouwbaar zijn is echter onduidelijk, want Ofcom zegt zelf dat het – vanwege het ontbreken van RAJAR-luistercijfers sinds 2020 – onvoldoende toetsstenen heeft. Opmerkelijk is ook dat vooral de BBC-radiostations fors verliezen, waar het verlies van de commerciële radio eerder beperkt blijft en de community-radio – waarvan het VK er 306 telt – zich sinds de lockdowns zelfs wist te versterken. De Britse radio-advertentiemarkt zakte in 2020 terug tot 530 miljoen pond, tegenover 618 miljoen pond in het recordjaar 2019. Dat bedrag is exclusief de online audioreclame, die steeg van 90 miljoen pond (2019) naar 104 miljoen pond (2020). Het Verenigd Koninkrijk telde in maart van dit jaar samen 89 radiostations op AM, 569 op FM en 574 op DAB(+). Het volledige Media Nations 2021 rapport vind je hier.


TVV Sound

Het Blad op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 885: Belle Kermis, Radio 24, Nick Grimshaw (video)

• Geen lockdown meer voor Belle Kermis, maar de radio mag blijven • Italië: Radio Lees verder

Blad 884: One World Radio, Marc van Amstel, André Van Duin (audio)

• DPG Media wordt reclameregie van Tomorrowland OWR • Marc van Amstel kan het radiomaken Lees verder

Blad 883: Radio 1, Ann Reymen en Konstantynów (video)

• Radio 1 zoekt medewerkers (maar niet te snel hopen op een vast contract) • Lees verder

Blad 882: RTL België, Frits Spits, Pure, NRJ (audio & video)

• RTL België herstelt zich goed van rampjaar 2020 • Slapeloosheid, Frits Spits weet er Lees verder

Radio Minerva: Verjaardag 40 in mineur

Jan Kritiek (naam bekend bij de redactie) maakt zich zorgen over het plotse elitaire karakter Lees verder

Marc Brillouet naar Radio Minerva

De oud-presentator van Radio 2, vooral gekend van Funiculi Funicula, komt op zondag van 16 Lees verder

Blad 1560: Radio Minerva, Spotify, DAB+ in Sleeswijk-Holstein

• Drie dagen galabal voor 40 jaar Minerva • Spotify test reacties en ticketverkoop • Lees verder

Radio Minerva krijgt nieuwe erkenning

We vernamen zopas uit zeer betrouwbare bron dat Radio Minerva een nieuwe erkenning krijgt.

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx