RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Blad 860: CannabisKenners, Ton Verlind, Dennis Jason (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

  • Vlaamse podcast over cannabis
  • Nieuw boek: Nederlandse omroepen worden in hun bestaan bedreigd
  • Dennis Jason (ex-Caroline en Laser) verloor de strijd tegen kanker

Podcast cherrypicking: CannabisKenners

De grote Vlaamse mediahuizen laten zich niet onbetuigd in de groeiende sector van de podcasts, maar ook het aantal Vlaamse onafhankelijke podcasts blijft hand over hand toenemen, al blijft het voor hen meestal bijzonder moeilijk om ze te doen opvallen, laat staan er een degelijk overzicht op te krijgen. En dus blijft het vaak bij wat ‘cherrypicking’, zoals de veertiendaagse podcast CannabisKenners, waarvan je intussen vier afleveringen online kunt terugvinden via de gebruikelijke platforms. Daan Staes praat daarin telkens met een centrale gast rond het thema cannabis en het Belgische beleid met betrekking tot deze plant. In de jongste aflevering sprak hij met econoom Paul De Grauwe. Eerder mochten professor Tom Decorte en auteur-journalist Karel Michiels hun licht laten schijnen op dit onderwerp. In de tweede aflevering is er een gesprek met Jean-Pierre Voncken, vader van Sofie, die als gevolg van een zware hersenbloeding na haar geboorte tot wel 250 epileptische aanvallen per dag had. Omdat Sofie volgens de medische wereld was uitbehandeld, zocht Jean-Pierre zijn heil in cannabis, met verbluffende resultaten.

“Reorganisaties maakten het omroepbestel stuk”

Ton Verlind

‘Het omroepbestel is door alle reorganisaties stukgemaakt. Dat heeft geleid tot voorspelbare journalistiek en het verdwijnen van pluriformiteit’. Dat zegt Ton Verlind ex-Brandpunt-presentator en voormalig mediadirecteur van de KRO bij gelegenheid van het verschijnen van zijn boek; ‘Een schitterende slangenkuil’. In het boek beschrijft Verlind zijn persoonlijke ervaringen met vijftig jaar journalistiek. Van regionaal verslaggever bij een krant, via de radio en de televisie werd hij mediadirecteur van de KRO, een functie die hij twaalf jaar vervulde en eind 2007 neerlegde. Ton Verlind bekritiseert vooral de aanhoudende reorganisaties bij de publieke omroep, waarvan hij een deel van nabij meemaakte. “Omroepen hebben te weinig nog in de pap te brokken. Ze boden de afgelopen jaren onvoldoende weerstand aan de centralisering van de publieke omroep. De traditionele omroepen worden daardoor in hun bestaan bedreigd”, aldus de ex-omroepdirecteur. Het boek is uitgegeven door Tens Media en kost 24,95 euro. Een preview vind je hier.

Dennis Jason (ex-Caroline en Laser) overleden

Dennis Jason

Op 9 juli overleed de Britse radiomaker Dennis Jason op 69-jarige leeftijd. Hij begon zijn radiocarrière bij de landpiraten South East Sound en Radio Jackie. In 1986 was hij te horen bij Radio Caroline vanop de Ross Revenge. In 1987 vervoegde hij het team aan boord van de MV Communicator, waar op dat moment Laser Hot Hits 576 te horen was. Bij beide offshorestations was Dennis zowel technicus als deejay, maar ook fotograaf en filmmaker die er niet voor terugdeinsde om naar de top van de zendmasten te klimmen (zie filmpjes onder). Hij stond eerder bekend als een bescheiden radiomaker, maar zeer betrouwbaar en een harde werker. Later werkte hij onder meer bij het ILR station Mellow 1557. Dennis Jason vocht al jaren tegen kanker. (foto door David van der Ven tijdens de RadioDay 2014 in Amsterdam)


Amptec

Blad Gemist?

Blad 1692: DPG Media, Rani De Coninck, Frits Spits

Blad 1692: DPG Media, Rani De Coninck, Frits Spits

DPG Media herschikte (alweer) de bitrates in DAB+ Het lijkt er op dat DPG Media voorlopig toch geen concrete plannen heeft voor een nieuw kanaal via de DAB+-mux Vlaanderen 1
Blad 1691: Qmusic, Louis Theroux, DAB+ in Caen

Blad 1691: Qmusic, Louis Theroux, DAB+ in Caen

• Geen poëzie, wel een Q-Vriendenboek • Spotify strikt Louis Theroux • Frankrijk: regionale mux Caen is gestart
Blad 1690: BBC Arabic, DAB+ in Tsjechië, Spotify

Blad 1690: BBC Arabic, DAB+ in Tsjechië, Spotify

• BBC Arabic Radio gestopt na 85 jaar • Tsjechië: digitaal frequentieplan gelekt • Spotify: meer abonnees, maar ook meer verlies
Blad 1689: VRT, RGR2, Radio Meteor, Stephen Arnold

Blad 1689: VRT, RGR2, Radio Meteor, Stephen Arnold

•Ondertussen in de Vlaamse DAB+ • Radio Meteor in Valentijn-modus • Het huiskamergevoel bij Stephen Arnold Music
Blad 1688: Zaki, Hannelore en Maria

Blad 1688: Zaki, Hannelore en Maria

• Zaki maakt tiendelige podcast voor/over 'boomers' • Hannelore is de nieuwe VOX-stem • Nederland: Radio Maria wordt 15
Blad 1687: Business AM, Gaveromroep, Willy

Blad 1687: Business AM, Gaveromroep, Willy

• Business AM zet zich letterlijk in de kijker • De Belgische Week van Gaveromroep • De Belgische Week van Willy

Het Blad op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx