RadioVisie

  • ..

Blad 857: Dennis Elsas, Aether, Matt Deegan (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

  • 50 jaar op de New-Yorkse radio: Dennis Elsas
  • 30 jaar iedere drie maand op papier: Aether
  • Als Matt spreekt, dan kun je maar beter luisteren

Dennis Elsas halve eeuw op New-Yorkse radio

Dennis Elsas (foto bovenaan – links) is deze maand 50 jaar actief op de New Yorkse radio. Hij startte in juli 1971 als nachtelijke deejay op WNEW-FM, op dat moment al ’s werelds meest invloedrijke radiostation voor freeform progressieve rock. Hij bleef er 25 jaar en interviewde er alle grote rocksterren. Vooral zijn interview met John Lennon in september 1974 is historisch, omdat het de eerste keer was sinds de split van The Beatles dat Lennon openlijk verzoenend sprak over Paul McCartney. Intussen is Elsas al twintig jaar in lucht bij WFUV. Sinds 2004 is hij ook te horen via SiriusXM. Daarnaast werd hij een veelgevraagde voice-over voor documentaires. “Ik heb het geluk gehad om 50 jaar lang te doen wat ik het liefste doe, rockplaten draaien op de radio”, zegt Elsas. “Toen ik begon, wist ik niets van de radiowereld af, maar ik wist dat ik van rockmuziek hield. Ik luisterde aandachtig naar de baanbrekende New Yorkse dj’s die me mijn favoriete nummers brachten en me vertelden over de artiesten achter hen. Ik ben er trots op die erfenis voort te zetten.” Elsas is in de permanente tentoonstelling van de Rock & Roll Hall of Fame in Cleveland te vinden in het rijtje van de meest invloedrijke Amerikaanse disc jockeys. Op 12 juli viert hij zijn gouden radiojubileum met een vier uur durende special, met hoogtepunten uit zijn favoriete interviews met artiesten als John Lennon, Elton John en Joni Mitchell en de songs die de ‘soundtrack van zijn radiocarrière’ bepalen.

Het zomernummer van Aether is verschenen

Radio en televisie spelen een essentiële rol in de nieuwsvoorziening en meningsvorming, maar kunnen ons ook amuseren, wijzer maken, verrassen en verrijken. Al meer dan dertig jaar belicht het blad AETHER het rijke verleden van de omroep én van de muziekindustrie, pijlers van onze cultuur die op talloze manieren met elkaar verbonden zijn. AETHER is het enige gedrukte tijdschrift in het Nederlands over de geschiedenis van de omroep en de fonografie. Het verschijnt vier keer per jaar en wordt gemaakt door (gast)redacteuren die zelf in de omroep of fonografie werkzaam zijn of waren. In nummer 140 gaat het onder andere over gezichtsbedrog op tv, zeventig jaar televisie en Nederlands eerste dj: Herman Stok. Lid (abonnee) worden kan hier.

“Nieuw radiostation lanceren? Vooral marketing is de grootste uitdaging”

We brachten vorige week al het nieuws dat Groot-Brittannië voor het eerst actieve inspanningen doet om een upgrade naar DAB+ te promoten. In het kader daarvan plaatste Digital Radio UK een videogesprek online met Matt Deegan, oprichter en creatief directeur van Folder Media. Als specialist op gebied van radio, audio en nieuwe media is Matt zelf de drijvende kracht achter onder meer Fun Kids, de operator MuxCo en de British Podcasting Awards. De man heeft al jaren een eigen blog waarin hij zijn boeiende visies deelt op de (in hoofdzaak Britse) ontwikkelingen in deze sectoren. De video hieronder is aanbevolen in zijn volle 12 minuten, maar vooral het fragment vanaf 2’35” sprong er bij ons uit. Hoe staat hij met name tegenover de enorme explosie aan DAB+ stations? Gaan die allemaal kunnen overleven? Volgens Deegan zijn de business models van veel nieuwe stations echter enorm gevarieerd. “Zeker niet alle nieuwe stations zullen overleven, maar dat is daarom geen slechte zaak. Vroeger was radio heel streng gereguleerd, waardoor het bijzonder moeilijk was om nieuwe stations te lanceren. Vandaag is er met DAB+ een interessant platform waar continu nieuwe projecten kunnen opduiken en waar de sterkste zal overleven. Net als bij elk ander digitaal product is vooral marketing de grootste uitdaging.”


Blad Gemist?

Blad 1692: DPG Media, Rani De Coninck, Frits Spits

Blad 1692: DPG Media, Rani De Coninck, Frits Spits

DPG Media herschikte (alweer) de bitrates in DAB+ Het lijkt er op dat DPG Media voorlopig toch geen concrete plannen heeft voor een nieuw kanaal via de DAB+-mux Vlaanderen 1
Blad 1691: Qmusic, Louis Theroux, DAB+ in Caen

Blad 1691: Qmusic, Louis Theroux, DAB+ in Caen

• Geen poëzie, wel een Q-Vriendenboek • Spotify strikt Louis Theroux • Frankrijk: regionale mux Caen is gestart
Blad 1690: BBC Arabic, DAB+ in Tsjechië, Spotify

Blad 1690: BBC Arabic, DAB+ in Tsjechië, Spotify

• BBC Arabic Radio gestopt na 85 jaar • Tsjechië: digitaal frequentieplan gelekt • Spotify: meer abonnees, maar ook meer verlies
Blad 1689: VRT, RGR2, Radio Meteor, Stephen Arnold

Blad 1689: VRT, RGR2, Radio Meteor, Stephen Arnold

•Ondertussen in de Vlaamse DAB+ • Radio Meteor in Valentijn-modus • Het huiskamergevoel bij Stephen Arnold Music
Blad 1688: Zaki, Hannelore en Maria

Blad 1688: Zaki, Hannelore en Maria

• Zaki maakt tiendelige podcast voor/over 'boomers' • Hannelore is de nieuwe VOX-stem • Nederland: Radio Maria wordt 15
Blad 1687: Business AM, Gaveromroep, Willy

Blad 1687: Business AM, Gaveromroep, Willy

• Business AM zet zich letterlijk in de kijker • De Belgische Week van Gaveromroep • De Belgische Week van Willy

Het Blad op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx