- Na eind juni geen gratis VRT-radio’s meer uit de ruimte
- Duitse ARD wijzigt satellietfrequenties (en audiocompressie)
- Oeps! Tech-bedrijf lekt duizenden e-mailadressen van Nederlandse NPO-radiospelletjes
Geen VRT-radio meer via satelliet na 30 juni
De VRT maakt er niet al te veel reclame voor, maar eind deze maand (30 juni) is het definitief afgelopen met de gratis satellietuitzendingen van Radio 1 en Radio 2. De voorbije 4,5 jaar waren beide stations in het grootste deel van Europa free-to-air te beluisteren via Astra 19,2 graden Oost. Ook de (gratis) satellietverdeling van Radio 1 in de rest van de wereld wordt eind juni geschiedenis. Een en ander heeft te maken met het stopzetten van de samenwerking met BVN. Het gaat buiten Europa onder meer om Zuid- en Midden-Amerika (Eutelsat 113 West A), de VS en Canada (Eutelsat en Galaxy 19), Australië en Nieuw-Zeeland (Optus D2) en Azië (Thaicom), al was die laatste nooit specifiek bedoeld voor consumenten. Eind april schakelde de VRT al het satellietkanaal van BVN en Radio 1 uit voor West- en Centraal Afrika (via SES-5) en Zuidelijk Afrika (eveneens via SES-5). Vlamingen in het buitenland kunnen vanaf 1 juli het VRT-aanbod bekijken en beluisteren via VRT NU en de VRT radio-apps. Vlamingen in Europa die toch via satelliet willen blijven kijken en luisteren, kunnen voor het radio- en tv-aanbod van de VRT terecht bij TV Vlaanderen. Het overzicht vind je hier.
Satelliet bis: Duitse ARD wijzigt frequenties en compressie
Nog eentje voor de satellietliefhebbers; De Duitse ARD verhuist op 20 juli zijn ARD radio transponder op Astra 19° Oost. Transponder 39 (frequentie 11.053 GHz H, SR 22.000, FEC 2/3) wordt dan transponder 61 (frequentie 10.891 GHz H, SR 22.000, FEC 2/3). Het gaat om een kostenbesparing. Om bandbreedte te sparen gaat de audiocompressie van MPEG1 – Layer 2 naar AAC-LC. Op de oude transponder worden de zenders tegen het einde van 2021 afgeschakeld.
NPO-radiosites lekten duizenden mailadressen
Een (niet nader genoemd) bedrijf waar de Nederlandse NPO mee samenwerkt kampte vorige week met een datalek, waardoor onbekenden zich toegang verschaften tot e-mailadressen die werden gebruikt bij deelname aan online quizzen en polls, ook op sites van de NPO-radiozenders. Het lek werd intussen gedicht en er zijn maatregelen getroffen om dit in de toekomst te voorkomen. “De NPO heeft het datalek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het betreft enkele duizenden mailadressen. Zij hebben allemaal een mail van de NPO ontvangen waarin ze worden gewaarschuwd voor eventuele valse mails als gevolg van dit datalek”, aldus NPO in een mededeling.
t’ja als je niet mee wil of kan door omstandigheden met dagelijkse techniek dan val je uit de boot. We zijn 2021 en een smartphone en internet connectie is een minimale vereiste om mee te kunnen in het dagelijkse leven. Dit is nog altijd simpelder te gebruiken dan een satellietinstallatie opstellen.
Klopt allemaal als u er zo over denkt. Maar vind u het normaal dat er terug mensen uit de boot (eventueel) kunnen vallen? Naast de belastingen voor onze TV en radio ben je verplicht alweer om een toestel aan te schaffen (smartphone-laptop…) om je eigen programma’s te bekijken of te beluisteren. Niet iedereen kan daar zomaar met overweg met die dingen. Moeten die mensen dan uitgesloten worden in de samenleving? Bovendien moet je eventueel een extra abonnement nemen ook nog om satelliet te kijken. Overigens is het wél zo dat eens de sat ontvanger ingesteld is door een bevoegd persoon de gebruiker gewoon maar op een knopje hoeft te drukken op de afstandsbediening net als voor een TV programma. De meesten van ons laten hun sat ontvanger plaatsen en afregelen door een kenner, eventueel de verkoper. En meestal is dat zelfs gratis!
Pieter, gratis afregelen vergeet dat maar, betalen zeker vroeger kon ik in Frankrijk
via de Astrasatelliet naar BVN kijken en naar diverse Belgische radiostations
luisteren( o.aVRT) vanaf dit jaar is het gedaan….
Dat zal wel kloppen Claude, ook ik keek regelmatig eens (en zelfs nu nog) naar BVN (zonder VRT). Ook luisterde ik wel eens naar Radio1 en 2 via satelliet. Dat loopt dus op zijn einde. Bij vrienden heb ik verschillende schoteltjes gaan plaatsen hoor, nooit één cent gevraagd, integendeel altijd fier op mijn werk.
Je moet er wel iets wat zeg ik veel, van afweten om met die satelliettv te kunnen werken en afstellen, gaat dat niet dan moet je wel een Franse technieker laten langskomen en die werken meestal niet gratis…..
VRT radio na 30 juni.
Spijtig genoeg ben je in nu in het buitenland (of op vakantie) VERPLICHT te luisteren via internet. Niet iedereen heeft zomaar internet ter beschikking en als het er is niet sterk genoeg). Wie geen computer heeft (of smartphone) is dus alweer VERPLICHT een (soms duur) internet abonnement te nemen (en een computer aan te schaffen of smartphone) om te luisteren naar zijn eigen publieke radio waarvoor hij/ zij betaald via de belastingen! En zelfs al heb je er eentje wie zegt dat je daarmee (goed) kan werken? Of denkt men nu echt dat iedereen zomaar kan omgaan met de PC of de smartphone? Er vallen er terug uit de boot…Teletekst is ook weg…vervangen al lange tijd. Daar lees je dan (en dan nog buiten de weinige uitzenduren van de TV uitzendingen) een zin met ‘Meer op VRT NWS’ op dat (tijds) balkje. Daar sta je dan…Tja, dat zal modern zijn zeker? Alweer mensen die uit de boot vallen (moet de kassa 2X rinkelen of heb ik het verkeerd?) en dat blijft zo maar doorgaan. En alles wegsteken onder de vorm van besparingen? Blijkbaar toch meer dan genoeg geld voor o.a. nieuwe gebouwen…
Jammer alweer, terug een dienst afgeschaft welke nochtans door vele mensen die op reis zijn gebruikt wordt.
DVBT is ons ook al ontnomen, zogezegd omdat er te weinig gebruik van gemaakt werd. Alles draait terug om de centen en voor alles wat we vroeger aangeboden kregen en via ons belastingsgeld betaald werd afgeschaft wordt en in handen gegeven van privé bedrijven welke grote winsten maken. Zonder provider is er nu als Vlaming geen enkele mogelijkheid meer om naar onze eigen openbare omroep te kijken. Wanneer we naar de ons omliggende landen zien constateer ik dat Vlaanderen weer de kroon spant in het afbouwen van diensten.
Naar de VRT luisteren zonder onderbrekingen in het buitenland via het internet is me tot nu toe niet gelukt op hotel of vakantiewoning wegens te traag internet.
Jammer dat we allemaal gedoemd worden om iedere maand braaf onze internet factuur te betalen.