RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Blad 830: One World Radio, Vlaamse Ardennen 1, Ultratop

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

  • Digitale radio via Telenet TV: hier is nummer 61
  • Lokale radio gaat de Vlaamse Ardennen ter plaatse proeven
  • Ultratop hield in stilte (dan toch) een grote kuis

Telenet voegde Tomorrowland One World Radio toe

In het najaar van 2020 was het dagelijkse luistervolume van digitale radio in Vlaanderen al opgelopen tot 38 procent. Wellicht is dat vandaag intussen alweer enkele procenten gestegen. Ook radio via digitale tv wordt daarin meegeteld, al blijft dat aandeel al enkele jaren schommelen rond 5 à 6 procent. Bij Proximus-TV wordt voor digitale radio in de praktijk doorverwezen naar de online-portal Radioline, maar bij Telenet wordt via de digitale tv nog steeds een eigen selectie aan radiostations doorgegeven. Hiervoor moet je van Telenet zelf een soort erkenning krijgen. Sinds kort blijkt aan dat selecte lijstje een 61ste radiostation toegevoegd: Tomorrowland One World Radio, te beluisteren via kanaal 949. Hiermee is de digitale danszender in Vlaanderen nu via het volledige digitale pakket te vinden.

Vlaamse Ardennen 1 gaat elke zomerzaterdag ‘op trot’

Vlaamse Ardennen 1 is volop in voorbereidende fase voor de komende zomermaanden. Het zal vast weer een min of meer staycation zomer worden, dus werd er volop ingezet om niet enkel op de radio voor vertier te zorgen. Vanaf komend weekend gaat men van start met Pop-Up Radio. Elke zaterdag trekt Vlaamse Ardennen 1 ‘op trot’ en worden mooie locaties aangedaan in Zuid-Oost-Vlaanderen. Er wordt gepraat met streekgenoten over wat er leeft in de regio… Kortom: een vinger aan de pols. Komende zaterdag strijkt het radio-circus neer in het Liedts-kasteel in het Oudenaardse Park Liedts. Praatgasten zijn: Oudenaardse burgemeester Marnic De Meulemeester, schepen Aaron Demeulemeester van Ronse, de verantwoordelijken van de EK dorpen Oudenaarde & Kluisbergen, de bierbrouwers van Hete Klinke & Klootzakske en cultuur met Stefanie Verduyn en kunstenaar Johan Tahon. Presentator van dienst: Frederic Devos.

Ultratop verliest van zijn pluimen

De website van de Ultratop, de officiële Belgische hitparade, kreeg vorige week een totale make-over. Tot daar meteen echter ook het enige positieve element in dit bericht, want voor de rest blijkt Ultratop in alle stilte een grote kuis te hebben gehouden in zijn lijsten en diensten. Zo behoort vanaf nu de ‘airplay top 50’ tot de geschiedenis. In deze lijst werden wekelijks de meest gespeelde platen op de Vlaamse radio- en tv-zenders op een rijtje gezet, gewogen naar gelang de luistercijfers. Idem voor de ‘Ultratop 50 dance’, met de populairste dansbare platen op basis van verkoop, streaming en airplay op de danszenders. Je hoorde deze lijst wekelijks op MNM. Nog eentje? De ‘Ultratip Bubbling Under’ gaf de best verkochte, meest gedownloade, meest gestreamde en meest gespeelde nummers weer die nog niet in de Ultratop 50 staan. Naar deze potentiële hits-in-wording heb je vanaf nu eveneens het raden. En ook helemaal verdwenen zijn de diverse alfabetische lijsten met alle recent uitgebrachte ’tracks’ en ‘albums’. Kortom, Ultratop laat toch wel serieus van zijn pluimen, als we even vrijuit mogen spreken. Wellicht is een en ander een rechtstreeks gevolg van de besparingen waartoe in januari werd besloten. Toen werd nog gezegd dat er aan Ultratop zelf niets zou wijzigen. Dat laatste blijkt dan toch niet zo te kloppen.


Blad Gemist?

Blad 1693: Enkavee, Radio Victoria, Natalia, Freewave Nostalgie

Blad 1693: Enkavee, Radio Victoria, Natalia, Freewave Nostalgie

• Halse en Ninoofse carnavalradio's verboederen • De Natalia-jingles voor Peter en Kim • De januari-editie van Freewave Nostalgie
Blad 1692: DPG Media, Rani De Coninck, Frits Spits

Blad 1692: DPG Media, Rani De Coninck, Frits Spits

DPG Media herschikte (alweer) de bitrates in DAB+ Het lijkt er op dat DPG Media voorlopig toch geen concrete plannen heeft voor een nieuw kanaal via de DAB+-mux Vlaanderen 1
Blad 1691: Qmusic, Louis Theroux, DAB+ in Caen

Blad 1691: Qmusic, Louis Theroux, DAB+ in Caen

• Geen poëzie, wel een Q-Vriendenboek • Spotify strikt Louis Theroux • Frankrijk: regionale mux Caen is gestart
Blad 1690: BBC Arabic, DAB+ in Tsjechië, Spotify

Blad 1690: BBC Arabic, DAB+ in Tsjechië, Spotify

• BBC Arabic Radio gestopt na 85 jaar • Tsjechië: digitaal frequentieplan gelekt • Spotify: meer abonnees, maar ook meer verlies
Blad 1689: VRT, RGR2, Radio Meteor, Stephen Arnold

Blad 1689: VRT, RGR2, Radio Meteor, Stephen Arnold

•Ondertussen in de Vlaamse DAB+ • Radio Meteor in Valentijn-modus • Het huiskamergevoel bij Stephen Arnold Music
Blad 1688: Zaki, Hannelore en Maria

Blad 1688: Zaki, Hannelore en Maria

• Zaki maakt tiendelige podcast voor/over 'boomers' • Hannelore is de nieuwe VOX-stem • Nederland: Radio Maria wordt 15

Het Blad op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
sif
sif
27 juni 2021 - 12:04 12:04

Kent er iemand een alternatief waar de hits van morgen/de nieuwe releases voor Vlaanderen terug te vinden zijn? Eventueel een speellijst op Spotify die wekelijks wordt aangepast? Grts
Sven

Jeroen Van Gavere
Jeroen Van Gavere
9 juni 2021 - 16:09 16:09

Het is inderdaad om te huilen wat met Ultratop gebeurt. Ze maken zichzelf totaal overbodig. Dit is al langer bezig, ondermeer door de lijsten pas aan het einde van het weekend te publiceren. De meeste zenders programmeren hun komende week op vrijdag. Info uit de enige officiële lijst van Vlaanderen (eigen woorden) is derhalve hierbij niet meer beschikbaar. Ik vind het vooral een steek in de rug van Sam Jaspers, de man die er 26 jaar van zijn leven heeft ingestoken.

Timo
Timo
10 juni 2021 - 12:06 12:06
Antwoord aan  Jeroen Van Gavere

Erg jammer voor Sam om zijn levenswerk verloren te zien gaan. Helaas hebben hitlijsten hun relevantie verloren sinds de ‘clicks’ meetellen. Ik klik wekelijks tientallen nummers aan, maar daarvan zijn slechts enkele nummers / albums goed genoeg om effectief aan te kopen. Streams geven een compleet vertekend beeld omdat veel mensen gewoon maar een playlist aanklikken als ‘achtergrond-geluid’. Het is dan ook een grote fout van de radiostations om zich enkel op de charts te baseren. Is er dan echt geen enkele zender meer die de ballen heeft om de bekrompen formats af te wijzen en met echte muziekprogrammators te werken. Ik ben er echt van overtuigd dat een ambachtelijke radiozender mits promo weerstand zou kunnen bieden aan al de eenheidworst-zenders die we tegenwoordig hebben. Niet iedereen wil amerikaanse platcommerciële rommel, rap en hollands gekweel horen. Waar is de tijd van de Gust De Coster’s & co.

Rett
Rett
2 juli 2021 - 18:51 18:51
Antwoord aan  Timo

wishful thinkin’ vrees ik. Moest toevallig vanochtend naar de bank om wat formaliteiten voor de vereniging te regelen, en de bediende was zeer geïnteresseerd in wat voor een radiostation we waren. Toen ik de sound van het station wat probeerde te duiden door wat namen uit de new wave te laten vallen bleek de man – rond de dertig schat ik – er geen enkele van te kennen.

Merken we ook aan de beluistering van onze podcasts. Hoewel die best veel geld kosten scoren ze zeer povertjes, grote radionamen zeggen potentiële luisteraars ook niets meer.

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx