- Verlenging Nederlandse commerciële zendvergunningen lijkt ‘afgeklopt’
- Zeg niet zomaar de VRRO meer, maar wel de vzw VRRO
- Spotify maakt werk van podcasts ‘met onderschriften’
Minister verlengt, Michiel niet content
De FM-frequenties in Nederland moeten met drie jaar verlengd worden. Dit schrijft staatssecretaris Mona Keizer in een brief aan de Tweede Kamer. Ze neemt deze beslissing omdat de sector zwaar getroffen is door de terugvallende reclame-inkomsten. De voorgenomen verlenging is trouwens een wens van diezelfde Tweede Kamer en de Vereniging Commerciële Radio (VCR), waarin het gros van de commerciële radiostations is vertegenwoordigd. De verlenging is slecht nieuws voor KINK – momenteel enkel via internet en DAB+ te ontvangen – dat eerder al aangaf interesse te hebben in een FM-frequentie. “Als de huidige FM-stations door zo’n herverdeling in de problemen zeggen te komen, dan zijn er ook andere steunmaatregelen denkbaar”, zei Michiel Veenstra van KINK eerder. De huidige licenties lopen per 1 september 2022 af. (BVP)
VRRO wordt een ‘echte’ vereniging
Twee weken geleden berichtten we hier nog dat de Waalse overkoepelende radiovereniging Radio Z zich tot een vzw had omgevormd. Dat inspireerde blijkbaar ook de Vlaamse tegenhanger. De Vereniging Regionale Radio Omroepen groepeert tegenwoordig zo’n veertig procent van alle erkende lokale radiostations. Sinds de start in 2013 en tot op heden gebeurt dit als een feitelijke vereniging. In een volgende stap naar meer professionalisering, wordt momenteel deze structuur omgevormd tot een ‘vereniging zonder winstoogmerk’. Een vzw dus, die een aantal mensen met een gemeenschappelijk doel verenigt. Er mag winst gemaakt worden, maar die moet terugvloeien naar de vereniging en naar het realiseren van haar doel. De VRRO-leden die na stemming werden verkozen tot bestuursleden zijn: Michel Vanderfeesten (FM Goud), Björn Van Win (Radio Reflex) en Diederik Van Der Veken (Zoe FM). Tegelijk hoort daar ook een nieuw VRRO-logo (zie boven) bij. (TB)
Spotify automatische transcripts van podcasts
Spotify weert zich om op te kunnen tegen Apple Music. En daarbij zet men hard in op podcasts waarvoor telkens nieuwe functies worden bedacht. Zo wordt voor een beperkt aantal originele podcasts, die exclusief voor Spotify gemaakt zijn, de mogelijkheid voorzien van transcriptie. Tekst die uitgeschreven wordt dus. Er wordt beloofd om dit later uit te breiden tot alle podcasts. Met een transcriptie krijgt u snel een overzicht van wat er in de podcast gezegd wordt, en kan u makkelijker naar een bepaald fragment gaan. Soms is lezen ook handiger dan luisteren. De app voor iOS en Android zou binnenkort nog enkele veranderingen ondergaan, die het toegankelijker moet maken voor visueel handicapten. Er zou gesleuteld worden aan de kleuren van de knoppen, het formaat en de grootte van de teksten. Meer bij The Verge en TechCrunch. (HVG)