RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Blad 809: WLS Europe, DAB+, Communicorp

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Omdat er nog wat leuk radionieuws op de plank bleef liggen dat we u niet willen onthouden, een extra blad op zondag. Enjoy!

  • Opnieuw een vrije radio die wil herleven via het internet
  • Het werd al vaker bewezen, maar een extra bewijs kan nooit kwaad: DAB+ is veel energiezuiniger dan FM
  • Bauer verwerft definitief de grootste – in feite de enige – Ierse commerciële radiospeler

Willy en Bruno laten WLS online herleven

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, waar hebben we dat nog gehoord? Ook Willy (Hellebaut) Van Lee (foto boven) en Bruno Hantson, 40 jaar geleden de bezielers achter het legendarische tweetalige WLS op de eveneens tweetalige Kluisberg, hebben sinds gisteren via het internet hun geesteskind zowaar nieuw leven ingeblazen. Dat gebeurt als online radio onder de naam WLS Europe. Volgens Van Lee (op zijn Facebook) doet ook Maarten Dejong, de lieveling van de eerste Nederlandstalige uitzendingen van WLS, terug mee, net als Patrice Lebbe aan Franstalige kant. Het was eigenlijk hun bedoeling al enkele maanden geleden van start te gaan, maar bij de zware brand in het OVH-datacenter in Straatsburg in maart gingen ook alle digitale voorbereidingen in rook op. Luisteren kan via deze link. Eerder deze week brachten we bij RadioVisie – geheel toevallig – nog een andere bijdrage over WLS, maar dan het originele station uit Chicago.

Nieuwe studies: DAB+ veel energiezuiniger dan FM

Nieuwe studies uit Duitsland en Zwitserland bevestigen nog maar eens de hoge energie-efficiëntie van DAB+ tegenover de analoge FM. De Bayerischen Rundfunk (BR) vergeleek onlangs het energieverbruik van de zenderparken van FM en DAB+ voor zijn vijf BR-radionetten. Zo verbruikt het volledige zenderpark van de digitale mux met 12 kanalen 2.310 MWh per jaar, oftewel 192,5 MWh per kanaal en per jaar. De vijf FM-netwerken verbruiken samen 5.110 MWh per jaar of gemiddeld 1.022 MWh per programma. Het analoog uitzenden van vijf programma’s verbruikt dus meer dan het dubbele dan het digitaal uitzenden van 12 programma’s. Het Zwitserse SRG berekende voor 2019 een nog groter verschil: de elektriciteitsbehoefte van een enkel FM-programma bedraagt 40 GWh tegenover 3,4 GWh per kanaal voor DAB+. Voor de SRG zal de afschakeling van de FM, vanaf medio 2022, een besparing van 90 procent van de energiebehoefte betekenen. De resultaten zijn na te lezen in een nieuwe factsheet van WorldDAB. Eind vorig jaar publiceerde de BBC al een geobjectiveerde grondige vergelijking van het stroomverbruik van alle verschillende distributiemethodes voor radio.

Ierland: groen licht voor overname Communicorp door Bauer

Het Duits-Britse Bauer Media Audio kreeg afgelopen week volledige goedkeuring voor de overname van Communicorp Group in Ierland. Na de BAI (Broadcasting Authority of Ireland) en de CCPC (Competition and Consumer Protection Commission) kwam er nu ook groen licht van de Ierse minister van Media Catherine Martin. De goedkeuring volgt op de aankoop van Communicorp Group door Bauer eerder dit jaar. De mediagroep breidt zijn bedrijfsactiviteiten hiermee uit naar acht Europese landen. De overname zal naar verwachting op 31 mei 2021 worden afgerond. Bauer zal dan volledig eigenaar zijn van de enige twee Ierse landelijke commerciële radiostations, Today FM en Newstalk. Voorts omvat de Ierse portefeuille Spin 1038 en 98FM in Dublin, en Spin Southwest in Limerick, plus het digitale sportradiostation Off The Ball, het radio- en audioreclame-platform audioXI en de radio- en audioportal GoLoud.  


Blad Gemist?

Blad 1689: VRT, RGR2, Radio Meteor, Stephen Arnold

Blad 1689: VRT, RGR2, Radio Meteor, Stephen Arnold

•Ondertussen in de Vlaamse DAB+ • Radio Meteor in Valentijn-modus • Het huiskamergevoel bij Stephen Arnold Music
Blad 1688: Zaki, Hannelore en Maria

Blad 1688: Zaki, Hannelore en Maria

• Zaki maakt tiendelige podcast voor/over 'boomers' • Hannelore is de nieuwe VOX-stem • Nederland: Radio Maria wordt 15
Blad 1687: Business AM, Gaveromroep, Willy

Blad 1687: Business AM, Gaveromroep, Willy

• Business AM zet zich letterlijk in de kijker • De Belgische Week van Gaveromroep • De Belgische Week van Willy
Blad 1686: Prem Radhakishun, PPM-Wearables, DIVA

Blad 1686: Prem Radhakishun, PPM-Wearables, DIVA

• Prem was de Nederlandse Prince of Darkness • Ook Noorwegen meet radio met ‘wearables’ • De doeltreffendste Vlaamse radioreclamespotjes van 2022
Blad 1685: AVS, DAB+ in Martinique en Duitsland

Blad 1685: AVS, DAB+ in Martinique en Duitsland

• AVS krijgt vijf maanden bescherming tegen schuldeisers • Dit keer voor echt: proef met DAB+ in Martinique • Duitsland: Tweede Bundesmux breidt uit met 18 zenders
Blad 1684: Qmusic, Edwin Fontaine, Studio Brussel

Blad 1684: Qmusic, Edwin Fontaine, Studio Brussel

• Maarten & Dorothee bezorgden Lore een feestelijke dag • Edwin gaat voltijds voor Radio Noordzee • Wie wordt de Nieuwe Lichting van 2023?

Het Blad op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

10 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Joris
Joris
16 mei 2021 - 18:35 18:35

“Nieuwe studies: DAB+ veel energiezuiniger dan FM” Alleen jammer dat het energieverbruik van de eindgebruiker – dus de radioluisteraar – vele malen hoger is dan FM. Zie ik hier nergens vermeld in dit artikeltje. Probeer het maar eens uit met een portable DAB-radiootje op accu: de accu is zó leeg (na een uurtje of 4).

Joris
Joris
17 mei 2021 - 06:50 06:50
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Bij “Het verbruik van een enkel analoge ontvanger is inderdaad gemiddeld iets lager dan dat van een digitale ontvanger, maar het verschil is dus zeker niet ‘vele malen’.”: De consument zal er niet blijer van worden, Rudy.

Bij “Bovendien blijft ook mét het in rekening brengen van het verbruik van de ontvangers de energiebesparing van digitaal tegenover analoog ruim overeind. “:
Als je ziet dat een erg sterke FM zender liefst 1000 kW kan verbruiken, en een van de sterkste DAB-zenders slechts 10 kW, dan is de optelsom duidelijk. Maar: hoe meer luisteraars luisteren, des te meer energie wordt verbruikt in het totale plaatje. En bij analoog loopt dat verschil minder snel op. De BBC zou dat ook moeten onderzoeken.
En: persoonlijk vind ik het een goede zaak dat er zoveel minder energie wordt gebruikt bij het uitzenden. Dat is alleen maar goed voor de natuur (minder energieverbruik).

Joris
Joris
18 mei 2021 - 21:12 21:12
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Akkoord, maar dat laatste heb ik me alleen maar afgevraagd. En: als er met een grote kop boven het artikel gesteld wordt, dat DAB energiezuiniger is dan FM, dan kan men al gauw denken dat het ontvangen van het radiosignaal zuiniger uitpakt. En het tegengestelde is dus het geval.

Joris
Joris
20 mei 2021 - 05:30 05:30
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Goed, maar als die mensen een gewone FM radio in huis hadden, dus niet een extra energie-verslindend ding, dan kan je dus de conclusie trekken dat DAB energie-duurder is dan FM. Dit zie ik niet als een detail.

Joris
Joris
20 mei 2021 - 16:41 16:41
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Alle DAB-radio’s hebben ook de mogelijkheid om FM te ontvangen. Die werken wellicht met chips i.p.v. transistoren op hun printplaten.
Vergeet ook niet welke luidsprekers er in zitten. Dat heeft ook nog invloed op het stroomverbruik. Ook mono gebruikt volgens mij minder stroom. En bij DAB is de bitrate ook nog een factor.
Van mij mogen ze best met 48 kB per seconde uitzenden. Dat scheelt ook weer in stroomverbruik bij het ontvangen, maar dat weet ik niet zeker.

Maarten
Maarten
20 mei 2021 - 23:46 23:46
Antwoord aan  Joris

Aan zenderzijde is het uiteraard zuiniger om minder bitrate te voorzien per programma, want het totale zendervermogen blijft uiteraard gelijk en bij lagere bitrate zullen er meer programmas in het ensemble gestoken kunnen worden dus is het verbruik per programma lager. Los daarvan hoop ik toch op wat deftige geluidskwaliteit en niet teveel mono programma’s, dus hopelijk blijven de bitrates in de buurt van wat het nu is.

Aan ontvangerzijde zal de bitrate maar een marginaal effect hebben. Met de huidge generatie DSP ontvangers kan je met hetzelfde (erg lage) stroomverbruik, zowat alles demoduleren en decoderen. Het maakt dan erg weinig uit of dat dan FM, DAB(+) of nog iets anders is.

20 jaar geleden, toen DAB ontvangers nog met aparte chips werden uitgerust die niet echt ontwikkeld waren om vooral zuinig te zijn, was er waarschijnlijk wel een hoger verbruik bij een gelijkaardige ontvanger.

Don`t copy text!
10
0
Deel hier gerust uw gedachtenx