- Waalse radiovereniging verlegt ambities
- BBC World Service krijgt (nog) meer geld om nepnieuws aan te pakken
- Sven Ornelis, van Would Be Chef naar echte chef
Nieuwe structuur voor Waalse radiovereniging
Radio Z, de Waals-Brusselse belangenvereniging voor de onafhankelijke (lokale) radiostations, kondigde gisteren aan dat het een vereniging zonder winstoogmerk (vzw) heeft opgericht. Radio Z verenigt sinds 2016 – als een feitelijke vereniging – een veertigtal erkende onafhankelijke radiostations in de Federatie Wallonië-Brussel. Met de nieuwe structuur wil Radio Z kwalitatiever kunnen optreden voor de onafhankelijke radiostations om “hun belangen te verdedigen bij publieke en private organisaties, en hen te ondersteunen bij hun administratieve, technische, commerciële procedures, enz.”. De ambitie van de vzw is “het marktaandeel van de onafhankelijke radiostations te verhogen van 10 naar 15 procent tegen 2030, een perfecte uitzendkwaliteit bereiken voor leden die uitzenden in FM en/of DAB+, de financiële middelen vergroten, opleidingen verzorgen voor zowel vrijwillig als bezoldigd personeel van deze radiostations.” Ook groepsaankopen van materiaal of software worden mogelijk. Er zijn 10 stichtende leden, waaronder twee covoorzitters, Nicolas Boulart en Philippe Sala (op de foto boven resp. links en midden).
Extra geld tegen nepnieuws voor BBC World Service
De BBC World Service krijgt van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken een extra budget van 8 miljoen Britse pond “om schadelijke desinformatie en onnauwkeurige rapportage aan te pakken en digitale betrokkenheid te verbeteren”. De omroep doet met programma’s als ‘Reality Check’,’Africa Eye’ en ‘Arabic Investigations’ al serieuze inspanningen om over de hele wereld de uitdaging aan te gaan met nepnieuws. De BBC World Service kreeg voor deze opdrachten sinds 2016 al 378 miljoen pond via het World2020-programma. De extra financiering zal de onderzoeksjournalistiek van de omroep ondersteunen, waardoor “het bereik van haar werk om op een onbevooroordeelde en onpartijdige manier te rapporteren wordt vergroot”. Tegelijk wil men de digitale platforms verbeteren voor mensen in landen als India, Kenia en Nigeria. De World Service van de BBC heeft een wekelijks bereik van 438 miljoen mensen in 42 talen. Een op drie heeft digitaal toegang tot BBC News.
Sven Ornelis opent eigen (pop-up) restaurant
Joe-ochtendman Sven Ornelis (47) kondigde gisteren via zijn foodblog Wouldbechef.be aan dat hij vanaf vanavond een restaurant opent in Gent. Als bijberoep welteverstaan, want hij blijft radio maken. De komende drie maanden gaat het om een pop-up restaurant, waar je enkel via Deliveroo zijn persoonlijke favoriete gerechten kunt laten leveren. “Het idee sluimerde al lang. Ooit heb ik eens een weekje met Kürt Rogiers voor onze toenmalige ochtendshow op Qmusic, een pop-up-restaurant gehad op het Gentse Sint-Pietersplein, en dat zat ’s middags en ’s avonds afgeladen vol. We hebben ons toen zo ontzettend geamuseerd dat het bij mij altijd is blijven leven. Ik wou dat zo graag nog eens opnieuw doen, frisse, leuke gerechten bedenken en serveren aan mensen die houden van lekker eten.” Op het menu staan Belgische, Thaise, Italiaanse en Indische gerechten.