- Hey Spotify, speel eens een lieke
- Neurowetenschap gaat zich moeien met audioreclame
- Al vijftig jaar een stem uit de duizend, daar hoort wat audio bij
Ook Spotify rolt zijn voice assistent uit
Een voice assistent kan heel veel. Veel wantrouwen het systeem want om precies de commando’s aan te voelen, moet die assistent een profiel aanmaken, dat gedeeld wordt met derden. Gelukkig kunnen die assistenten kunnen ook beperkt worden. De nieuwe hulp die Spotify geïntegreerd heeft in z’n mest recente versie van de app voor iOS en Android is daarvan een voorbeeld. Voortaan kan je met ‘Hey Spotify’ die assistent activeren, en vragen naar een song, afspeellijst, of een bepaalde artiest. Spotify moet vooraf wel de toelating hebben om de microfoon te gebruiken. U moet er op vertrouwen dat u niet bespioneerd wordt. Maar dat is dezelfde tweestrijd waarbij u geconfronteerd wordt bij de andere voice assistenten – Siri, Alexa, Cortana. Meer bij Engadget. (HVG)
Hersenen reageren anders op radio, podcast en streaming
Onze hersenen gaan totaal verschillend om met radio, podcasting en muziekstreaming. Dat zou althans moeten blijken uit het Australisch onderzoek ‘Sound You Can See’, een initiatief van het nieuwe Neuro Lab van Australian Radio Network (ARN), een radiogroep die actief is in de vijf grootste Australische steden. Het is de eerste maal dat neurowetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar marketingtechnieken voor audio. Volgens het onderzoek heeft radio “een ongeëvenaard vermogen om luisteraars voor langere tijd te betrekken”. Radio-advertenties zorgen voor 60 procent meer “neurale betrokkenheid” dan andere audioformats, waardoor het “brein scherp blijft”. Podcasting biedt dan weer een omgeving “voor hoge niveaus van geheugencodering” en muziekstreaming creëerde een “sterke positieve houding ten opzichte van merken”. Het onderzoek is bedoeld om adverteerders betere inzichten te geven en om hun gebruik van de verschillende audioformats te optimaliseren.
Een halve eeuw Hans in elf minuten audio
Op 10 april jongstleden werkte Hans Hogendoorn (inmiddels 73) precies vijftig jaar bij de radio. Op (eveneens) zaterdag 10 april 1971 was hij om 07:30 uur voor het eerst te horen op zeezender Radio Noordzee Internationaal. Daarna zou hij werken voor het ANP (als nieuwslezer), de NOS (De Nationale Hitparade, Langs de Lijn, Met het oog op morgen, RadiOlympia, Radio Tour de France, De Avondspits, het Radio 1 Journaal), en Radio Nederland Wereldomroep. Sinds zijn pensioen in 2007 was/is hij te horen op KXRadio en IceRadio. Zijn bekendste tekst is waarschijnlijk die voor het begin van ‘Met het oog op morgen’ (elke avond om 23:00 uur op NPO Radio 1), die in vele varianten werd ingesproken: “Buiten is het 18 graden, binnen zit Simone Weimans”. Jingleweb maakte voor deze verjaardag een audiomontage van een halve eeuw Hans Hogendoorn, op de radio. En voor wie nog wat oude radioprogramma’s van Hans wil terug horen, kunnen we deze link aanbevelen.
Blad Gemist?
Het Blad op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...