RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Blad 773: VRM-cadeau en landpiraten (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Zat u er ook naar uit te kijken? Naar dit paasweekend. Niet echt natuurlijk. Of toch een klein beetje? Het wordt weer enkele dagen behelpen, improviseren om alsnog een boeiende uitlaatklep te zoeken. Wielerfans hebben de Ronde van Vlaanderen (op tv), het nationale voetbal is weer in gang geschoten (tv én radio). Bingewatchen en surfen (op het www) zijn andere mogelijkheden. Wel zal u het een dagje langer zonder ons moeten doen. Het Blad is pas aanstaande dinsdag weer terug. Wat we de volgende twee dagen dan wel gaan doen? Misschien, mogelijk, er is kans dat we u dat ooit nog eens vertellen. Geniet intussen van uw eigen paasdagen!

VRM met een paascadeau (maar niet echt)

Alle erkende netwerken en lokale radiostations hebben tot 30 september 2021 de tijd gekregen om hun jaarlijkse vergoeding te betalen. De Vlaamse Regering besliste in 2017 reeds dat de erkende netwerkradio-omroeporganisaties voor het gebruik en behoud van de toegewezen frequenties een jaarlijkse vergoeding moeten betalen. Per frequentiepakket gaat dit om een som van 5.000 euro die moet betaald worden aan de Vlaamse Regulator voor de Media. Voor de erkende lokale radio-omroeporganisaties moet per pakket nog eens een bedrag van 500 euro gestort worden. Het gaat telkens om een vast bedrag ongeacht het aantal frequenties men ter beschikking kreeg van de Vlaamse administratie Media. Ook het zendvermogen voor de toegekende frequentie speelt geen enkele rol. Het uitstel, een gevolg van de coronacrisis, is het resultaat van overleg tussen de minister van Media en de VRM. Ook vorig jaar werd, na protest, enkele paar maanden uitstel verleend. De VRM laat weten dat ze alle radio-omroeporganisaties op het juiste tijdstip een rekening zal sturen. (lokaleradio.wordpress)

Etherpiraten in Nederland. Het blijft een fenomeen

Een hele vreemde hobby in tijden waarin er tig mogelijkheden zijn om het legaal te doen. Gaat het om de rush? De kick? De adrenaline? Op maandag 29 maart moest het Agentschap Telecom aan de bak om een landpiraat het zwijgen op te leggen in de gemeente Hoeksche Waard (Zuid-Beijerland). De zender die zich hoofdzakelijk profileerde als lokale omroep, zie alleen al de naam – Radio Hoeksche Waard -, moest met absolute prioriteit uit de ether gehaald worden want het vliegverkeer ondervond heel wat hinder. Tot op de luchthaven van… Brussels Airport. En dit terwijl Zaventem toch ruim honderd kilometer verder ligt. “De zender moest op last van het AT meteen uit de lucht”, zo meldt een medewerker van het station. Naar het heet werd gebruik gemaakt van een zender die ruim dertig jaar oud was, die bovendien heel wat harmonischen produceerde. Er werd uitgezonden op 105.5 FM. (BVP)

‘De Aanhouder Wint’ (en wil daar graag centen voor)

Mast D-A-W Zunde!!!!! De naam zegt al genoeg D-A-W.. bis next mall

Posted by Toppers on Thursday, April 1, 2021

En twee dagen later, donderdag 1 april (helemaal geen grap) moest het AT alweer aan de bak om het illegale radiostation ‘De Aanhouder Wint’ (DAW) uit de lucht te halen. Voor de zoveelste maal. De piraat zond alweer ruim een week uit op 94.5 FM vanuit Den Ham in Overijssel. De complete installatie werd in beslag genomen. Om de mast, de bouwkraan en de onbemande zender te verwijderen waren diverse vrachtwagens nodig. Het AT kreeg daarbij de steun van enkele bergingsinstanties. Er werd meteen een inzamelingsactie gestart voor het illegale radiostation, wat tot op heden ruim 2.500 euro heeft opgeleverd. Een mooi bedrag, maar toch nog een heel eind verwijderd van de beoogde 50.000 euro. Mocht u zich ook geroepen voelen om te steunen, dan mag u doneren via deze link. (BVP – radio.nl)


Amptec

Het Blad op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 772: Joe, Bart, Klara, Johann en Elton (audio)

• Joe gaat u bellen als ze u nodig blijken te hebben • Klara met Lees verder

Blad 771: TOPradio, BNL, Yesterdayland & My 100 Sixties (audio)

• Bruno H. trekt zich terug, Peter H. en Filip Y. nemen TOPradio over • Lees verder

Blad 770: Reclame, offshore radio, racisme (video)

• Wat hebben Devos Lemmens en Dovy Keukens met elkaar gemeen? • Met de teletijdmachine Lees verder

Blad 769: Vinyl, Leo, Joe, Lowie & Tess (video)

• Waar kun je nog vinylplaten kopen? Discogs zet de plekjes op een kaart • Lees verder

Blad 1652: Nostalgie, Stephan Komduur, Radio Contact (audio)

• Nostalgie laat oude tv-quizzen herleven • Philip Bloemendal Prijs voor Stephan Komduur • Noord-Frankrijk: Lees verder

Blad 1651: LRL, Dikke Delvaux en een gelede radiospot (audio & video)

• LRL brengt eigen lokale tv-kerstshow • De Dikke Delvaux nu in boekvorm • Een Lees verder

Blad 1650: Kim Debrie, Radio Report, Music Historian, Musikcube

• Kim Debrie doet het zonder appendix • Het maandelijkse radiorapport van Hans • Kende Lees verder

Blad 1649: Willy Class X, Business AM, Google, iHeartMedia

• Sinterklaas bracht Willy Class X • Business AM start op 9 januari • Miljoenenboete Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rink
Rink
13 augustus 2021 - 19:38 19:38

Beste RadioVisie,

Dit lijkt op niet goed op de hoogte zijn? Of een verkeerde bron?

Radio Hoeksche Waard is namelijk geen etherpiraat, maar een officiële lokale omroep met een officieel toegewezen frequentie. Ze hebben er zelfs twee. De hoofdzender zendt uit op 96,0 vanuit Puttershoek met 400 Watt. De steunzender mag met 40 Watt op 105,5 vanuit Zuid-Beijerland.
Dit is ook te lezen op hun website:
<https://www.omroephw.nl/luisteren-naar-radio-hoeksche-waard/&gt;

Geen etherpiraat dus.
Alleen wel een storende zender.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx