- En de Zweden die blijven sleutelen aan… de toekomst van muziek
- Iedere zeezender pikte van hen, maar het origineel blijft het beste
- Met de lente in zicht, zullen we maar eens een boottochtje maken?
Spotify in een nieuw kleedje
Als radio voor u het synoniem is voor het luisteren naar muziek (en u hebt geen boodschap aan nieuws, vormgeving en een stem) dan is een streamingdienst als Spotify dé uitkomst. De Zweden blijven trouwens voortdurend sleutelen aan hun product. Zo kan hun aanbod aan podcasts nu offline beluisterd worden. En onlangs werd ook een re-design uitgebracht voor hun desktop en webplayer. Met nieuwe functies ook: de luisteraar krijgt nu filters om zijn of haar muziekbibliotheek te sorteren, en een downloadbutton om muziek en podcasts te downloaden om die audio offline te beluisteren. Er zijn ook nieuwe tools om playlists te maken, waarbij kan gezocht worden wanneer een speellijstje wordt gemaakt, plus de mogelijkheid om een beschrijving toe te voegen. Afbeeldingen uploaden voor die lijstjes, en met klikken en verslepen kun je eveneens een song toevoegen aan bestaande playlists. Meteen uittesten dus! (HVG)
Hoogtepunt voor de fans van Amerikaanse radio
Op vrijdag 2 april, tussen 09:00 en 12:00 uur, kan je vanuit je luie stoel toch naar New York trekken, naar de studio van 77 WABC. Extra Gold gaat terug naar de zeer populaire jaren 70, toen dit radiostation de toonaangevende muziekzender in de Big Apple en omstreken was. Met The Musicradio Seventies Top 40 Songs Chart, een overzicht van de populairste platen van WABC van 1970-1979 en de bekende jingles want die werden vanaf het begin tot eind jaren 70 gebruikt. In de Lage Landen ‘pikten en knipten’ vrijwel alle zeezenders de originele jingles voor eigen gebruik. De echte originele jingles kwamen van de Jingle Production Companies PAMS en JAM in Dallas. Legaal waren de remakes van de series #40 Changes, #41 Music Radio, #42 The Igniters en #43 Textures door Jaap Eggermont in 1976 van het Amerikaanse PAMS pakket voor de Nederlandse omroepvereniging TROS en hun succesvolle TROS Donderdag. (TB)
Video persbezoek REM-eiland 2006
Op 6 juni 2006 ging oud RadioVisie & Stichting Mediacommunicatie-coördinator Rob Olthof (foto bovenaan – links) mee met een persbezoek aan het REM-eiland, het platform waarvan kortstondig Radio & TV Noordzee uitzond in 1964. Rob maakte van dit bezoek een video die Alex van den Hoek zopas online heeft gezet. Het zou voor de geboren Amsterdammer het laatste bezoek aan het REM-eiland worden. Nog datzelfde jaar werd het kunstmatige eiland voor de kust van Scheveningen bestormd en uit de lucht gehaald. Het is nu een restaurant in Amsterdam. In 2005 en 2006 organiseerde Rob voor SMC ‘fanboottochten’ naar het REM-eiland. Na zijn bezoek in 2006 zei hij tegen MediaPages: “Zo’n eiland breek je toch niet af? Alweer een stuk historie naar de verdommenis!” (Mediapages)