- Duitsland: Hoorspelen, podcasts en radioshows. Gratis te beluisteren.
- Nederland: Na de eerste schrik, het betere herstel in de reclamemarkt.
- Verenigde Staten: retro-babbel met een hoog… offshore radio-gehalte.
Steeds zeldzamer, maar hier zijn ze nog gratis
Een fenomeen dat we helaas maar al te vaak zien gebeuren. Enthousiaste mensen bedenken iets nieuws met inzet van beperkte eigen middelen dat iedereen ten goede komt en door iedereen kan aangewend worden. Bovendien is het gratis. Het succes volgt. Maar eenmaal de kastanjes uit het vuur zijn gehaald, verschijnen de grote, commerciële jongens op het toneel. Dat is exact wat er gebeurt met de vele podcasts die ontstonden als huis-, tuin- en keukenvlijt, maar die tegenwoordig steeds vaker enkel nog te beluisteren zijn met een abonnement op een dienst zoals Spotify. Hebt u echter geen probleem met de Duitse taal, dan moet u de ARD-Audiotheek (voor Android en iPhone/iPad) in huis halen. U vindt er hoorspelen, podcasts en radioshows. Gratis te beluisteren. Meer details en downloadlinks, vindt u hierlangs. (HVG)
Het herstel een het besef kwamen snel op gang
In Nederland daalde de reclame-omzet op de radio in 2020 met 17% tot 170 miljoen euro, aldus de cijfers van het Radio Advies Bureau (RAB). Een gevolg van de corona-pandemie, die zich vooral in de eerste jaarhelft liet gevoelen (min 31%). Daarna kwam een herstel op gang. In het laatste kwartaal waren de bestedingen weer op het niveau van 2019. Duidelijk is te zien dat na de eerste paniek het besef volgde dat radio in alle huishoudens een belangrijke rol speelt. De totale spot-omzet in 2020 bedroeg 160 miljoen euro, de non-spot reclamebestedingen klokten af op 10,5 miljoen euro. De luistertijd steeg in 2020 met veertien minuten tot 04:15 uur. Het bereik was stabiel met ruim dertien miljoen eenheden en een gemiddeld dagbereik van 9,5 miljoen Nederlanders van tien jaar en ouder. (BVP)
Ziet er uit als een peetvader, is een peetvader
Radiomakers én luisteraars – wereldwijd – kennen hem. Hij was één van de allergrootste Amerikaanse dj’s. En al is hij alweer bijna 26 jaar geleden gestorven (1 juli 1995), zijn geest waart nog steeds rond in radioland. Authentiek, origineel, gepassioneerd. Drie woorden die allen van toepassing op… Wolfman Jack. Al bij leven een legende. Wereldwijd. Ook in de Lage Landen. Hij praat in dit interview over een tijd die nooit meer terugkeert. Uiteraard is er nog steeds radio, maar niet meer het soort dat het medium optilde tot z’n absoluut hoogste niveau. Een babbel met een groot offshore radio-gehalte, over Mexicaanse warlords die de zender kapen en dominees die belazerd worden. Moet dus heel bekend in de oren klinken… U bent een uurtje zoet met dit interview. (TB)
De eerste zender waar Wolfman werkte zal wel …
https://fmscan.org/net.php?m=m&pxf=XERF+La+Poderosa
zijn geweest, nu nog 100kw, en als je kijkt naar de freq 1570khz: mooi tussen de Europese frequenties 1566 en 1575khz: misschien mogelijk s nachts?
Wolfman Jack, niet de aangenaamste stem op de radio,maar wel een vat vol dynamiet en humor,was in de jaren 70 ook bij ons te beluisteren via de Amerikaanse legerzender AFN vanuit Duitsland op de middengolf.
Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Wolfman_Jack
of uitgebreider in het engels: https://en.wikipedia.org/wiki/Wolfman_Jack