RadioVisie

  • .
    .

Blad 746: DAB+ in Australië, Bel RTL en Heart

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

  • DAB+ blijft ook sterke groeier in Australië.
  • Bel RTL helpt lokale handelaren met gratis actie.
  • Luisteraars van Heart lusten geen nachtelijk nieuws meer.

Australië: luisteren via DAB+ steeg met 15 procent in 2020

In Australië groeide het luisteren via DAB+ tot 2,35 miljoen wekelijkse luisteraars in 2020, een stijging van 15 procent ten opzichte van de 2,04 miljoen het jaar ervoor. Volgens GfK-gegevens, vrijgegeven door Commercial Radio Australia (CRA), steeg het wekelijkse publiek voor alle stations via DAB+ (inclusief hun AM- en FM-frequenties) naar 4 miljoen, waarbij de top 11 commerciële DAB+-zenders het jaar eindigden met een wekelijks publiek van meer dan 100.000 luisteraars. Volgens cijfers van Glass’s Information Services was 77 procent van de in 2020 nieuwe verkochte voertuigen in Australië voorzien van DAB+, wat in absolute cijfers neerkomt op 700.000 nieuwe autoradio’s met DAB+. Uit cijfers van GfK bleek ook dat klanten in 2020 129.000 gewone DAB+ -ontvangers kochten, wat het totaal op 2,8 miljoen stuks brengt, sinds de lancering van de technologie. DAB+ is nu aanwezig in de vijf belangrijkste metropolen (Adelaide, Canberra, Melbourne, Perth en Sydney), plus Hobart, Darwin, Canberra en Mandurah. CRA verwacht dat de Australische communicatieautoriteit de technologie later dit jaar aan de Gold Coast zal uitrollen.

Bel RTL promoot buurtsolidariteit

Bel RTL, tegenwoordig minder succesvol in Wallonië dan weleer, verklaarde zich onlangs solidair met de handelaars in de buurt. Op weekdagen wordt van 10:00 tot 11:30 uur ‘A votre service’ geprogrammeerd waarin men alle handelaars die getroffen worden door de gezondheidscrisis een helpende hand reikt met een grote solidariteitsactie. Elke dag krijgt een lokale handelaar een reclamecampagne cadeau. Sandrine Corman brengt de winnende handelaars op de hoogte van het goede nieuws. Iedere week staat er een ander vakgebied centraal. De keuze gebeurt in functie van de beslissingen van de diverse veiligheidsraden. Bel RTL neemt de productie van de spot voor zijn rekening, waarna iedere winnaar in één week 49 keer voorbij komt op een lokale frequentie. (TB)

UK: Heart mag ‘Nightly News’ schrappen

De Britse mediaregulator Ofcom heeft toestemming gegeven aan Global om het Heart Nightly News-programma te schrappen van de stations die momenteel verplicht zijn om uitgebreide bulletins te brengen. Heart in Schotland, (Zuid-, Midden- en Noord-) Wales, Noordwest-Engeland, Noordoost-Engeland, Yorkshire en Cornwall hadden dergelijke verplichting, maar volgens Global blijkt uit een eigen enquête bij 1.500 luisteraars dat ze de nachtelijke bulletins niet meer willen horen. Alle stations, met uitzondering van Cornwall, waren voorheen bekend als Real Radio en die hadden veel meer gesproken programma’s en nieuws in vergelijking met de rest van het Heart-netwerk. Ofcom stemde toe met de wijzigingen omdat intussen al veel tijd is verstreken sinds de licenties voor het eerst werden toegekend. De regulator vindt het begrijpelijk dat een licentiehouder “zich aanpast aan het publiek dat in de loop van de tijd verandert”.


Blad Gemist?

Blad 1692: DPG Media, Rani De Coninck, Frits Spits

Blad 1692: DPG Media, Rani De Coninck, Frits Spits

DPG Media herschikte (alweer) de bitrates in DAB+ Het lijkt er op dat DPG Media voorlopig toch geen concrete plannen heeft voor een nieuw kanaal via de DAB+-mux Vlaanderen 1
Blad 1691: Qmusic, Louis Theroux, DAB+ in Caen

Blad 1691: Qmusic, Louis Theroux, DAB+ in Caen

• Geen poëzie, wel een Q-Vriendenboek • Spotify strikt Louis Theroux • Frankrijk: regionale mux Caen is gestart
Blad 1690: BBC Arabic, DAB+ in Tsjechië, Spotify

Blad 1690: BBC Arabic, DAB+ in Tsjechië, Spotify

• BBC Arabic Radio gestopt na 85 jaar • Tsjechië: digitaal frequentieplan gelekt • Spotify: meer abonnees, maar ook meer verlies
Blad 1689: VRT, RGR2, Radio Meteor, Stephen Arnold

Blad 1689: VRT, RGR2, Radio Meteor, Stephen Arnold

•Ondertussen in de Vlaamse DAB+ • Radio Meteor in Valentijn-modus • Het huiskamergevoel bij Stephen Arnold Music
Blad 1688: Zaki, Hannelore en Maria

Blad 1688: Zaki, Hannelore en Maria

• Zaki maakt tiendelige podcast voor/over 'boomers' • Hannelore is de nieuwe VOX-stem • Nederland: Radio Maria wordt 15
Blad 1687: Business AM, Gaveromroep, Willy

Blad 1687: Business AM, Gaveromroep, Willy

• Business AM zet zich letterlijk in de kijker • De Belgische Week van Gaveromroep • De Belgische Week van Willy

Het Blad op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx