- DAB+ heeft nu ook een eerste eigen winkel.
- Kinderen in de bres voor de DJ’s van Efteling Radio.
- Negentig jaar geleden ging de Vlaamse publieke radio van start.
Nieuwe online-winkel enkel voor DAB+
Het Duitse bedrijf Teleropa lanceerde afgelopen week de “DAB+ Store“, dat zichzelf positioneert als de eerste online retailer die uitsluitend DAB+-producten aanbiedt. De site verkoopt een selectie DAB+-radio’s en accessoires, zowel voor thuis als in de wagen. Bij de lancering biedt DAB+ Store speciale kortingen op bekende merken, ook in het premiumsegment. Samen met het feit dat er gratis verzending is naar België en Nederland levert dat ook voor onze lage landen zeker interessante aanbiedingen op. Zo kon je gedurende enkele dagen de Pure Highway 200 DAB+ adapter voor in de auto kopen voor amper 39 euro, maar die voorraad is er intussen doorgejaagd
Kinderen aan de macht? Afwachten geblazen!
Enkele kinderen uit het Nederlandse plaatsje Schoonhoven zijn een petitie gestart voor het behoud van de presentatoren bij ‘Efteling Kids Radio’. Dit radiostation heeft eerder aangekondigd om vanaf 1 april enkel nog non-stop muziek uit te zenden. Alle gepresenteerde programma’s worden vanaf dat moment geschrapt. De DJ’s moeten op zoek naar een andere baan. Toen de kinderen het nieuws vernamen, kwamen ze gelijk in actie om te kijken of ze meer kinderen kunnen mobiliseren. Er is inmiddels een online-petitie gestart, die nu al vele tientallen medestanders aantrok. Er wordt gehoopt op meer bekendheid van deze actie en uiteraard op het aanblijven van de DJ’s. De petitie loopt nog verder tot half maart, waarna alle verzamelde handtekeningen uiterlijk per 1 april overhandigd zullen worden. Meedoen kan via deze weg.
Negentig jaar jong en het kraakt steeds minder
Publieke omroepen. Ooit was er een tijd dat Europa er nog mee moest beginnen. Het ene land was al wat sneller dan het andere. En lang, heel lang geleden zelfs, waren ze alleen. Tot hun hegemonie doorbroken werd door de zeezenders, gevolgd door de vrije radiostations. Intussen is alles wat verboden was, legaal geworden. Van slechts enkele nationale zenders evolueerde het landschap tot een bont allegaartje. Van lokaal, al over netwerken, webradiostations tot commercieel nationaal. Maar de Vlaamse publieke omroep is er nog steeds. Alweer negentig jaar, op 1 februari 1931 startten de uitzendingen van het NIR, de voorloper van de VRT. En dat wordt herdacht. De redactie van vrt.be ging langs bij een aantal oudgedienden om hun te vragen hoe belangrijke omroepthema’s in de loop der jaren werden ingevuld. Onder andere Fred Brouwers, Jan Hautekiet, Paul De Wyngaert en Jan Van Rompaey halen hier hun herinningen boven. (TB)