RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Blad 674: Podcasts, RTL en Saarland

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

  • Voor niets gaat de zon op, maar hoe zit dat voor de podcasts in Vlaanderen?
  • RTL Belgium is nu helemaal in buitenlandse handen.
  • In de kleinste deelstaat van Duitsland is een private DAB+ blijkbaar een moeilijk verhaal.

Podcasts in Vlaanderen: wie zal dat betalen?

Het artikel in kwestie is intussen een week oud, maar we willen u toch nog even wijzen op ‘Podcasts zijn als adolescenten die staan te trappelen‘, een stuk dat achter de betaalmuur staat bij De Standaard. Het probeert een antwoord te vinden op de vraag wie al die gratis podcasts betaalt in Vlaanderen. De laatste weken ontstaan nieuwe podcasts en productiehuizen bij de vleet, ook in de cultuursector. Nu de theaters op slot zijn, blijkt audio een gedroomd medium om de band met de bezoekers te onderhouden. Ook kranten zien de meerwaarde ervan in. De Standaard haalt met zijn ‘journalistiek om naar te luisteren’ wekelijks 100.000 beluisterde afleveringen en won onlangs de Belfius-prijs voor de beste audiojournalistiek. Financiering blijft echter de achilleshiel van podcasts, die bijna altijd gratis online worden aangeboden. En zoals zo vaak in Vlaanderen wordt daarom gekeken naar de VRT.

Geen Belgische aandeelhouders meer in RTL Belgium

De Europese mediagroep RTL koopt de Belgische minderheidsaandeelhouders van RTL Belgium uit, en wordt zo de enige aandeelhouder. Het Belgische mediabedrijf bezit onder meer de radiozenders Bel RTL, Radio Contact en het digitale Mint. Hoeveel RTL hiervoor betaalt, werd niet bekendgemaakt. De transactie gebeurt in cash en aandelen. RTL bezat al 66% van RTL Belgium. De resterende 34% was sinds 1985 in handen van Belgische aandeelhouders via Audiopresse. Die overkoepelt de mediabedrijven Rossel, IPM en Mediahuis. In een mededeling zegt RTL te zullen blijven investeren in RTL Belgium en de transformatie van de activiteiten te versnellen, vooral inzake streaming, reclametechnologie en data. Rossel, IPM en Mediahuis verwijzen voor de verkoop naar de nood aan een marktpartij van de omvang van RTL, in de huidige context van digitale mediatransformatie.

Duitsland: Private DAB+ in Saarland komt niet van de grond

DAB+ mag dan al fors in opmars zijn in Duitsland, maar de geplande private mux in Saarland, de kleinste Duitse deelstaat, staat nog steeds in de wacht. De landelijke mediaraad had de mux in september 2019 voorwaardelijk toegewezen aan Divicon Media, op voorwaarde dat die binnen de zes maanden bindende contracten kon voorleggen met de (voorlopig) tien erkende stations. Die termijn werd al meermaals verlengd, maar nu moeten zowel de mediaraad als de operator vaststellen “dat de voorwaarden voor een economisch levensvatbare realisatie momenteel niet aanwezig zijn”. Als belangrijkste redenen worden de ingebruikname van de tweede Bundesmux en de “economische gevolgen van de coronapandemie voor particuliere radio-omroepen” ingeroepen. Divicon ziet daarom af van de voorwaardelijke toewijzing. Voor één station, Radio Salü, waarmee een contract werd getekend, werd een tijdelijke oplossing gevonden. Dit  privéstation van Saarland kan voorlopig blijven uitzenden in SR-Mux op DAB + blok 9A.


Het Blad op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 673: Na de crisis, Xavier & Bart (video)

Rapport uit het zuiden, maar (vermoedelijk) ook geldig in het noorden. Radiopresentator moet afrekenen met Lees verder

Blad 672: Maria, Spotify & Sting (video)

Misschien verdient u er uw hemel niet mee, maar kwaad kan het niet. Gevecht tussen Lees verder

Blad 671: Radio 2, TM Studios & Radio Maaskant

Na de studio en de zender is nu ook de app onontbeerlijk voor de radio. Lees verder

Blad 670: Zele Santé, de lekkerste radio & Sky Radio

Breekt Zele het record van het grootste digitale (radio)aperitief? De originaliteitsprijs voor leukste nieuwe radionaam Lees verder

Blad 1521: Radio 2, Radio Media, MNM (foto’s)

• Onverwachte make-over voor Radio 2 • Radio Media kapt ermee • MNM-optrekje in Blankenberge: Lees verder

Blad 1520: Luc & André, De Max!, SONiC Radio

• Afscheid van twee Zuid-West-Vlaamse radiopioniers • NPO Radio 5 trekt streep onder 'De MAX!' Lees verder

Blad 1518: Radio Monza, Bauer, Earth FM

• Wens bezorgde Pierre een mooi afscheid van Radio Monza • UK: Bauer kiest voor Lees verder

Blad 1517: Viva Sport, Johan Derksen, Wim Chielens (audio)

• Viva Sport is klaar voor de Tour • Johan Derksen krijgt (muziek)programma bij Veronica Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx