- De burgemeester die ooit bekend werd van de radio wil weer (even) radiomaken.
- Afscheid van tv-legende Gerty Christoffels, maar wij kenden haar ook van de radio.
- Het zoutwaterarchief van Veronica is nu definitief onderdak in Hilversum.
Lievegem krijgt een nieuwjaarsradio
Het Oost-Vlaamse Lievegem, de fusiegemeente in het Meetjesland die in 2019 ontstond uit het vrijwillige samengaan van Lovendegem, Zomergem en Waarschoot, werkt aan een eigen evenementenradio via FM rond de nieuwjaarsperiode. “Ik droom al een tijdje van Radio Lievegem”, verkondigde CD&V-burgemeester Tony Vermeire (foto) gisteren via zijn Facebook. “Mensen kunnen verzoekjes aanvragen voor anderen: om hen goede moed te wensen, of om hen te bedanken voor wat ze de afgelopen maanden deden. Ondertussen kunnen we hen ook nog informatie meegeven, en reclame maken voor onze lokale handelaars, verenigingen, lokale muzikanten.” Het bericht kreeg intussen massaal positieve respons. Vermeire is zeker geen leek. Hij was zelf 20 jaar geleden actief als radiomaker bij het toenmalige Radio M.O.S. in Waarschoot. Het is de bedoeling in de eerste week van januari gedurende vijf dagen telkens twee uur radio maken. Mogelijk gebeurt dat vanuit woonzorgcentra, maar dat moet nog worden overlegd. De gemeente laat zich technisch ondersteunen door Radio on Tour, een firma in Lievegem.
Het vergeten radioverleden van Gerty Christoffels
Maandag 12 oktober stierf Gerty Christoffels (62). Het nieuws werd gisteren bekend gemaakt. Geen medium dat deze trieste gebeurtenis onbelicht liet. Daarbij werd vooral haar tv-carrière uitvoerig aangehaald. En toch zette de Limburgse haar eerste stapjes in de wereld van de media ooit bij de radio. Het was in het najaar van 1983 toen ze bij de lokale Radio Noordzee in Hasselt binnenstapte. Ze sprak berichtjes in voor het infoprogramma ‘De Beterweter’ en presenteerde live het verzoekplatenprogramma op zondagnamiddag. In de audiofile hieronder hoort u diverse fragmenten uit haar laatste uitzending bij Noordzee. Het was zondag 25 maart 1984. Ze vertrok toen naar de BRT televisie om er haar eerste tv-avonturen te beleven tijdens ‘Boeketje Vlaanderen’. (Met dank aan André Hemeryck)
Het (zeezender) Veronica-archief overgedragen aan museum Beeld en Geluid
De zeezender waar zonder twijfel het meeste van bewaard is gebleven is Radio Veronica. Zelfs 46 jaar na de sluiting leeft ‘veertien jaar toonaangevende radio‘ niet enkel voort in de herinnering van heel veel Lage Landers, ook de tastbare herinneringen zijn massaal aanwezig. En dat is vooral te danken aan de Stichting Norderney. In april werd het nieuws bekend gemaakt, afgelopen maandag 12 oktober, was het eindelijk zover: tijdens ‘Dutch Media Week’ schonk de stichting haar collectie aan het Hilversumse museum Beeld en Geluid. De zeezender was niet alleen het eerste op Nederland gerichte station met een horizontale programmering, maar was op meerdere manieren ook de aanjager van veranderingen in het radiolandschap. Conservator Wytze Koppelman blikt terug op wat de piratenzender zo bijzonder maakte.