- NPO radio laat iedereen op een simpele manier ‘meeluisteren’
- MNM op zoek naar juryleden: de eerste twee zijn al gevonden
- De genomineerden voor de Belfius persprijzen zijn bekend
Lekker makkelijk zoeken: alles op één plek!
De audio-app die de Nederlandse publieke omroep binnenkort lanceert, kreeg de naam ‘NPO Luister’ mee. Alle podcasts en publieke radiostations zijn er straks gegroepeerd. Het audioplatform moet zorgen voor een betere vindbaarheid van het grote audio-aanbod. “De manier waarop mensen audio luisteren, worden steeds diverser”, schrijft de NPO in de begroting over 2021. “Behalve dat lineaire radio op verschillende apparaten wordt geluisterd, raken steeds meer mensen vertrouwd met on demand audioaanbod.” De NPO zegt in het competitieve audiolandschap bewust te blijven inzetten op haar ‘sterke en herkenbare merken’, waaronder alle radiostations: van NPO Radio 1 tot en met NPO Radio 5. De publieke omroep wil lineaire radio daarbij meer in verbinding brengen met on-demand audio, zoals podcasts. (BVP)
De eerste juryleden zijn nu al binnen
De eerste juryleden van MNM Rising Star – de wedstrijd waarbij de jongerenzender op zoek gaat naar nieuw muzikaal talent van eigen bodem, zijn bekend. Een verrassing zouden we het niet durven noemen: Camille en Regi. Nadat hij de ‘Radio 2 Zomerhit’ won met ‘Kom wat dichterbij’, pakte Regi voor zijn nieuwe song uit met het onverwachte gezicht van Camille Dhont, bekend van de Ketnet-reeks #LikeMe. Ze leende haar stem voor de titelsong en nieuwe single van Regi’s nieuwste album ‘Vergeet de tijd’. De twee leerden elkaar kennen tijdens ‘Zomerhit 2019’ en smeedden er meteen plannen. Camille: “De Ketnetreeks is een heel dankbare springplank, maar ik krijg niet plots alles zomaar in mijn schoot geworpen. Al besef ik maar al te goed hoe groot de eer is die me nu te beurt valt.” (TB)
De prijzen waar nog niemand over ‘praatte’
Alweer drie dagen geleden, op 15 september, werden de nominaties voor de Belfius persprijzen bekendgemaakt. Het wié, wàt en wààrom van die prijzen vindt u hier terug. Niet dat we alles kunnen volgen, maar we hebben er nog nergens iets over teruggevonden in de landelijk media. Zeker niet wat betreft de radio-nominaties. Dan doen wij het maar. Er zijn drieëndertig genomineerden over alle categorieën, elf daarvan zijn VRT-producties of coproducties. Alle genomineerden in alle categorieën staan hier. De kandidaat-winnaars in de afdeling ‘Radio & Podcast’ hebben we er uitgefilterd:
- De Bourgondiërs (Klara): Bart Van Loo, Annick Lesage, Rolly Smeets.
- Podvis Confederalisme for dummies: vrtnws.be – Soundcloud – Apple Podcasts – Google Podcast, andere podcastplatformen – Radio 1, Els Aeyels.
- ‘Coup de coeur’ Podcast PLAN B: VRT NWS-website, RTBF Auvio
- Ivan De Vadder, Alain Gerlache.
Als je afgaat op het accent van vrijwel alle stemmen op de zenders van de NPO, en door alle tijden heen, kan de NPO zich beter Midden-Hollandse Omroep noemen: 2- en 3-klanken, harde g: zeer herkenbaar accent uit het Westen van Nederland. Hun excuus is dat hun accent Algemeen Nederlands is, maar hun spraak is evenzeer een accent als alle andere streektalen in Nederland en België.
Ik ben het helemaal met jou eens. Ook op televisie is het taalgebruik van de Nederlanders er niet op verbeterd met de jaren. Toen we naar het nieuws keken op Nederland 1/2 in de jaren 70/80 konden we nieuwslezer Fred Emmer perfect verstaan. Vandaag zijn we blij dat er teletext is om alles te begrijpen. Ook aan recepties van hotels bij onze Noorderburen is het vaak meer plaatselijk dialect dan ‘Algemeen Nederlands’ (AN) dat de receptionisten spreken.