RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Blad 603: Francesca, ’t Zwaantje, Dieuwertje (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

  • Francesca slaat aan het podcasten over het klimaat.
  • Een nieuwe webradio in Heist-op-den-Berg, genoemd naar het symbool van de gemeente.
  • Ooit regeerden radiodeejays over de muziek, nu zijn het de playlist editors van Spotify.

Het Klimaatalarm, de podcast: Francesca praat met klimaatspecialisten

Het nieuwsmagazine Knack plaatst met een nieuwe campagne het klimaatprobleem terug in het centrum van de belangstelling. Alle abonnees van Knack krijgen gratis het manifest Het Klimaatalarm in boekvorm. Het is geschreven door Knackjournalist, bioloog en doctor in de wetenschappen Dirk Draulans, en door klimaatwetenschapper en UCL-professor Jean-Pascal Van Ypersele, gewezen ondervoorzitter van het Klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC). Niet-abonnees kunnen het manifest kopen in de krantenwinkel of online downloaden. Het Knack-initiatief omvat ook een nieuwe podcast waarvan de eerste aflevering vanaf vandaag beschikbaar is op alle downloadplatformen en op knack.be. Het Klimaatalarm – de podcast – is een interviewreeks in acht afleveringen, opgenomen in de Raygun-studio’s. Francesca Vanthielen sprak voor Knack met vooraanstaande Belgische wetenschappers uit diverse sectoren over oorzaken en gevolgen van de opwarming van de aarde, en over de mogelijke oplossingen. Naast de auteurs van het manifest zijn dat politicoloog en directeur van het Europees Milieuagentschap Hans Bruyninckx, glacioloog Frank Pattyn (ULB), ecologisch econoom Brent Belys (UG), biologe Sara Vicca (UA), geograaf Gerard Govers (vice-rector KUL) en klimaatjournaliste Tine Hens.

Zwaantjes doen het niet alleen op een motor

Tot eind 2017 bestond aan de Vlaamse kust het illustere Radio ’t Vissertje en nu heeft Heist-op-den-Berg sinds kort een nieuwe webradio onder de naam Radio ’t Zwaantje. De naam werd gekozen omdat de zwaan op meerdere manieren als een symbool fungeert in de gemeente. Bezielers zijn Jo Van Dam en zijn vrouw Lady Brigitte, het Booischotse schlagerduo Luc en Sabine Kean zijn peter en meter. Een zestal presentatoren wisselen elkaar af met gevarieerde muziek. Elke zondagnamiddag zet Jo ook een binnenlandse artiest op de praatstoel. De website vind je hier. Een uitgebreider artikel vind je achter de betaalmuur bij Gazet van Antwerpen.

Het Spotify-meisje dat de machtigste vrouw werd van de Nederlandse muziekwereld

Focus (Knack) heeft deze week een boeiende en uitgebreide babbel met de Nederlandse Dieuwertje Heuvelings (31, foto boven). Van 2015 tot 2018, bij aanvang amper 25 jaar jong, werd ze bijna per ongeluk de machtigste vrouw van de Nederlandse muziekwereld. Als playlist editor voor Spotify beheerde ze 103 nationale en internationale playlists, waaronder een aantal grote als Low Key en Mellow Bars, die ze zelf bedacht en opzette. Ze groeide uit tot dé ‘gatekeeper’ van het nieuwe streaminglandschap. Belgische rappers als Blackwave en Woodie Smalls hebben hun miljoenen streams te danken aan Heuvelings die hun nummers in de juiste playlists sleepte. Joep Beving, een minimalistische pianist, belandde via haar op Peaceful Piano en kan sindsdien leven van zijn muziek. In de zomer van 2018 stopte Heuvelings na drieënhalf jaar bij Spotify. Na een omzwerving als A&R bij Arista Records in de VS belandde ze een jaar later opnieuw in Nederland, waar ze haar ervaringen in de muziekindustrie in het ‘waargebeurde fictieboek’ Auxiety goot. Het boek brengt het verhaal van een jonge playlister bij een streamingbedrijf, een opkomende Nederlandse rapper en een A&R bij een groot label tegen de achtergrond van een veranderende muziekindustrie.


Het Blad op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 602: DH Radio, TOPradio, DAB+ (video)

Gespierde (radio)taal, daar houden we wel van, al komt die dan uit Wallonië. Bij TOPradio Lees verder

Blad 601: Veel kort nieuws en dat kan niet in één titel (video)

Radio Superstar met 80's week en Golden Flash met nieuwe appPodcastreeks over radio-vormgeving en nieuwe Lees verder

Blad 600: Fiesta, Elvira, Gerbrandy en Sony

We geven het grif toe, de kop van Blad 600 is niet meteen een schoolvoorbeeld Lees verder

Blad 599: Klara, Joe en Qmusic (video’s)

Kijken naar Klara-jingles en dan het resultaat ontdekken op de radioNiels biedt extra hulp bij Lees verder

Blad 1552: Radio Minerva, Spotify, RTL (video)

• Radio Minerva viert met Tramlijn 98 • Spotify verkoopt nu zelf advertenties in België Lees verder

Blad 1551: Radio 700, Spaces, Nostalgie

• Oost-België: Radio 700 mag extra frequenties testen • Twitter wil Spaces nieuw leven inblazen Lees verder

Blad 1550: Michaël Joossens, 4ever49 Radio, Norkring

• Michaël Joossens ruilt NRJ voor Nostalgie • Nederland: 4ever49 Radio vervangt Loopreizen Radio • Lees verder

Blad 1549: TikTok Music, Sublime, DAB+ in Kroatië (audio)

• Broedt TikTok op eigen muziekstreamingservice? • Nederland: One’sy Muller naar Sublime • Kroatië: eerste Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx