RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Blad 594: DAB+ lokaal, NRJ en King David

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

  • Wat ze in Wallonië doen, doen ze beter. Of anders. Dan toch wat DAB+ betreft
  • De ene NRJ is niet gelijk aan de andere. En u kan het zelf uitzoeken dit weekend
  • Een halve eeuw later is dit een schitterend eerbetoon aan (de) King David

Wallonië: CSA erkent DAB+ operator voor Waals-Brabant

Er lijkt eindelijk schot te komen in de technische uitrol van lokale DAB+ in Wallonië. Het is intussen al ruim één jaar geleden dat 72 Waalse lokale radio’s een erkenning kregen voor één van de twaalf lokale DAB+ muxen (het overzicht vindt u hier). Net als in Frankrijk moeten, voor deze lokale muxen, de betrokken radiostations zich per mux eerst onderling verenigen en dan samen een operator kiezen (of zelf oprichten) en de kosten delen. Voor de mux Waals-Brabant West is die procedure nu volledig rond. De drie betrokken radiostations Emotion (Braine L’Alleud 104.9), Mélodie FM (Nijvel 101.6) en Ultrason (Nijvel/Genappe 105.8) hebben als operator samen de vzw E.M.U. BW Ouest opgericht. De CSA (de Waalse mediaregulator) heeft de operator zopas officieel erkend. De mux zal bestaan uit drie zenders: Braine L’Alleud (blok 7C), Tubize (blok 9D) en Nijvel (blok 12C). Een startdatum werd nog niet bekendgemaakt.

Op zoek naar de zeven (of meer) verschillen

En we blijven nog even in Wallonië hangen. Zoals we in dit land wel meer zaken dubbel hebben zijn er in België ook twee NRJ’s. Behalve de naam, verschillen beiden echter meer van elkaar dan ze raakpunten hebben. Uiteraard is er het verschil in zendgebied. Terwijl het commerciële station een quasi volledige dekking heeft in Wallonië en Brussel, moeten de Vlaamse collega’s zich (op FM tenminste) tevreden stellen met een lappendeken in Vlaanderen. Daarnaast lijken ook de formats nauwelijks op elkaar. Een bijzonder interessant artikel, mocht u de behoefte voelen om ook eens aan de andere kant van de taalgrens uw radiolicht op te steken, vindt u op de website van RMB. De reclameregie achter NRJ, die ook de commerciële belangen verdedigt van de RTBF. De zeven en meer verschillen, vindt u hier terug. (TB)

Er ligt alweer een zendschip op het droge

Hans Hettelder is in de wereld van de offshore radio vooral bekend als de maker van de prachtigste schaalmodellen van de vele voormalige zendschepen. Op heel wat evenementen, reünies en organisaties die deze avontuurlijke radioperiode herdenken, is hij vaak te gast met zijn perfect op schaal nagebouwde modellen. Na maanden van hard werken heeft Hans zopas een nieuw zendschip toegevoegd aan zijn vloot: de King David (foto onder), het zendschip van het nogal onfortuinlijke Nederlandse Capital Radio. In 1970 was het station vaak in het nieuws omwille van z’n grote ambities en z’n bijzondere antenne-constructie, maar slaagde nooit in z’n opzet. In 2020 is dat alweer exact een halve eeuw geleden. Hans maakte eerder schaalmodellen van de Norderney (Radio Veronica), de Mebo II (Radio Noordzee Internationaal), de MV Mi Amigo (onder andere Radio Caroline) en de Galaxy (Radio London). (Mediapages)


Blad Gemist?

Blad 1687: Business AM, Gaveromroep, Willy

Blad 1687: Business AM, Gaveromroep, Willy

• Business AM zet zich letterlijk in de kijker • De Belgische Week van Gaveromroep • De Belgische Week van Willy
Blad 1686: Prem Radhakishun, PPM-Wearables, DIVA

Blad 1686: Prem Radhakishun, PPM-Wearables, DIVA

• Prem was de Nederlandse Prince of Darkness • Ook Noorwegen meet radio met ‘wearables’ • De doeltreffendste Vlaamse radioreclamespotjes van 2022
Blad 1685: AVS, DAB+ in Martinique en Duitsland

Blad 1685: AVS, DAB+ in Martinique en Duitsland

• AVS krijgt vijf maanden bescherming tegen schuldeisers • Dit keer voor echt: proef met DAB+ in Martinique • Duitsland: Tweede Bundesmux breidt uit met 18 zenders
Blad 1684: Qmusic, Edwin Fontaine, Studio Brussel

Blad 1684: Qmusic, Edwin Fontaine, Studio Brussel

• Maarten & Dorothee bezorgden Lore een feestelijke dag • Edwin gaat voltijds voor Radio Noordzee • Wie wordt de Nieuwe Lichting van 2023?
Blad 1683: Tom De Cock, Absolute Radio, Spotify (audio)

Blad 1683: Tom De Cock, Absolute Radio, Spotify (audio)

• Tom De Cock en het tegenstribbelende kind • UK: Absolute nam stijlvol afscheid van 1215 kHz • Spotify vervoegt EU-antitrustklacht tegen Apple
Blad 1682: Frits Spits, DAB+ in Frankrijk, Radio Nacional (video)

Blad 1682: Frits Spits, DAB+ in Frankrijk, Radio Nacional (video)

• Frits Spits herstelt van operatie • Frankrijk: nu ook DAB+ in Sarthe en Eure-et-Loir • Radio Nacional live vanaf de Zuidpool

Het Blad op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

5 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Jean-Luc Bostyn
Editor
6 september 2020 - 11:28 11:28

Even voor alle duidelijkheid. Het ‘zeil’ waarvan sprake is inderdaad… een zeil. En geen vlag. Dat zeil was belangrijk om het schip vlot te laten meedraaien op het anker in de wind en de stroming.

Ricky
Ricky
7 september 2020 - 17:07 17:07
Antwoord aan  Jean-Luc Bostyn

Dank u wel voor de toelichting Jean-Luc

Ricky
Ricky
6 september 2020 - 11:13 11:13

Claude,
Ja idd het lijkt meer op een zeil maar ik kon niet op de naam komen.
Dank voor de verbetering

Ricky
Ricky
6 september 2020 - 09:43 09:43

Het is inderdaad een heel mooi eerbetoon aan het prachtige zendschip en de zender die erop te horen was. Wat me opvalt, is de vlag op het achterdek, op het schip van Radio Delmare was dat ook te zien. Wat was het nut daar van?

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
6 september 2020 - 10:53 10:53
Antwoord aan  Ricky

Lijkt mij zonder zeemansbenen,eerder een stuk zeil
dan een vlag…..

Don`t copy text!
5
0
Deel hier gerust uw gedachtenx