- Een koppige Belg een een dwarsliggende Ier dwarsboomden Nederlandse overheid
- “Bij kanker is er medelijden, maar bij een depressie, doe je niet genoeg je best”
- “Iedereen schrijft zijn memoires, maar het ene boek is nog saaier dan het andere”
De hitlijst die niet uitgezonden mocht worden
FouteMuziekRadio zond zaterdag jongstleden de drie-uur-durende remake uit van de ‘Mi Amigo Top 50’ van 1 september 1974. Een legendarische aflevering, want diezelfde dag was immers ook in Nederland het Verdrag van Straatsburg in werking getreden. Dat moest komaf maken met radio vanaf zendschepen. Edoch, dat was buiten een koppige Belg een een dwarsliggende Ier gerekend. Sylvain Tack en Ronan O’Rahilly, respectievelijk de grote motoren achter Radio Mi Amigo en Radio Caroline, besloten om hun stations toch in de lucht te houden. En zo klonk er op de eerste ‘verboden dag’ toch een hitlijst vanaf de Noordzee. De originele uitzending werd gepresenteerd door Peter van Dam, de remake door Ferry Eden. Uitzending gemist? Hierlangs om te downloaden. U hebt daarvoor iets minder dan een week de tijd. (TB)
Een verhaal dat u bij de keel grijpt
‘Kerekerwere’. Pardon? In West-Vlaanderen (en misschien een beetje daarbuiten), begrijpen ze perfect wat het betekent; ‘Keer weer’. Voilà, nu ook dat weer duidelijk is kunnen we verder. Deze podcast van DS Audio – het podcastkanaal van De Standaard – is eigenlijk een audiodocumentaire, een zoektocht naar achtergronden. Maar tegelijkertijd is het een heel intiem, persoonlijk verhaal, want de maker van de podcast – journalist Brecht Castel van deze krant – gaat op zoek naar de achtergronden van de zelfmoord van zijn vader. In vier afleveringen maakt u kennis met de leden van het gezin, en ook de collega’s, op het werk en de computerclub. Hoe zij trachtten te leven met Bart, de vader van Brecht, en diens ziekte – Bart was manisch depressief. Hier moet u zijn. (HvG)
Moeder aller vrouwelijk dj’s werkt aan eigen podcast
Tineke de Nooij (foto bovenaan), ooit begonnen bij de zeezender Veronica, is vanaf oktober alleen nog op zaterdag te horen op NPO Radio 5. Toch denkt de 79-jarige radiomaakster er nog niet aan om te stoppen. “Radio maken houdt me overeind, het is mijn houvast. Laat me ook maar voor de microfoon mijn laatste adem uitblazen. Je blijft onder de mensen en je hebt nog wat te vertellen. En natuurlijk is het lekker om ook nog een centje te verdienen. Zo kun je de familie nog eens mee uit eten nemen”, vertelt ze in het Leidsch Dagblad. Naast haar wekelijkse radioprogramma, komt ze binnenkort met een eigen podcast met gekke anekdotes uit haar leven. “Tegenwoordig komt iedereen met een boek met memoires, maar de één is nog saaier dan de ander. Dus laat mij mijn herinneringen maar voor de microfoon vertellen”, zegt ze in de regionale krant. (BVP)