RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Blad 571: Denderbelle, Houtem en Zwijnaarde

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

  • Drie keer een Vlaams dorp in de radiokijker:
  • Denderbelle waar komend weekend een evenementenradio op stapel staat,
  • Het West-Vlaamse Houtem, waar een mysterieuze zendmast tot de verbeelding spreekt,
  • Zwijnaarde, waar Topradio een nieuwe thuis én een landmarkt krijgt.

Geen kermis in Denderbelle, dus maar een evenementenradio

In Denderbelle, een deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lebbeke (bij Dendermonde) kun je van vrijdag 14 tot en met zondag 16 augustus luisteren naar Radio Belle Kermis via 87.6 FM. In Het Nieuwsblad laten de initiatiefnemers optekenen dat de uitzending “in een straal van tien kilometer rond de Lebbeekse deelgemeente is te beluisteren”. Dat is best opmerkelijk en wellicht ook wat overmoedig, want op 87.8 zit Familie Radio Enjoy FM. Die zender staat weliswaar al een tijdje in Merchtem maar de antennes zijn gericht op Opwijk, een buurgemeente van Lebbeke. Toch maar een dubbeltje op zijn kant, naar onze smaak, die evenementenfrequentie. Radio Belle Kermis vervangt dit jaar de gewone Belle Kermis van de Lustige Geburen, een bekende dorpskermis die zonder corona dit jaar haar 95ste editie zou beleven. De burgemeester van Lebbeke zal de uitzending openen, waarna er drie dagen lang gepresenteerde programma’s volgen vanuit een soort glazen huis. Ook de leden van het organisatiecomité van Belle Kermis wagen zich achter de draaitafels. Het tijdelijke station is eveneens te volgen via een stream.

De mysterieuze mast in de Moeren

In het West-Vlaamse dorpje Houtem bij Veurne, gelegen in de Moeren, staat een enorme mast van 244 meter, midden in de velden. Het gaat nochtans niet om een omroepzendmast. De mast wordt enkel gebruikt voor snelle beurstransacties tussen Londen en Frankfurt, zo blijkt. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van microgolftechnologie. “Dat gebeurt aan een snelheid van vier duizendste van een seconde”, vertelt hobbyfotograaf Bart Seys aan Radio 2 West-Vlaanderen. Een Amerikaans bedrijf kocht de zendmast, die nog dateert uit de Koude Oorlog en destijds door de Amerikanen werd gebruikt, in 2014 van het Belgische ministerie van Financiën om hem in de beurswereld te gebruiken. Het bedrijf renoveerde de mast en toen Seys foto’s online plaatste van die renovatiewerken, werd hij plots geïntimideerd door de Amerikanen. Hoe dat juist zit, vertelt hij hier. Overigens publiceerde De Tijd al in 2017 het frappante verhaal achter deze mast, maar dat zit achter een betaalmuur. Volgens De Morgen werd voor de mast destijds liefst 5 miljoen euro neergelegd.

Topradio koopt de watertoren in Zwijnaarde

De beheerder van Topradio heeft de watertoren in Zwijnaarde (foto boven) en de grond waarop de toren staat gekocht. Dat vernam Het Laatste Nieuws. De toren werd niet langer gebruikt en stond daarom te koop. Topradio zocht zelf al een tijdje naar een nieuwe plek, omdat de ruimte in de Nekkerputstraat te klein is geworden. Het station wil de watertoren gebruiken als een landmark en er een nieuwe kantoorruimte rond bouwen. Een bouwvergunning is er momenteel nog niet. Die zal worden ingediend bij de stad Gent. Gehoopt wordt dat de radiomedewerkers eind volgend jaar hun intrek kunnen nemen op de nieuwe locatie. Hoeveel er werd betaald voor de aankoop, werd niet meegedeeld.


Het Blad op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 570: Roos, Apple en Veronica

Roos V. uitgebreid op de praatstoel bij Het NieuwsbladApple laat podcastconcurrenten ver achter zichMusic vertelt Lees verder

Blad 569: Qmusic, Jan en Radio 270 (video)

• De ene Qmusic is niet gelijk aan de andere • Iemand die Jan landelijk Lees verder

Blad 568: Lo Radio, Radio Louisa, RTL

Een nieuwe lokale aanwinst voor Lochristi. geen Camping Louisa, maar wel Radio Louisa in Hoboken. Lees verder

Blad 567: Sport, Eric en Annemie (video)

De 'sporzamannen' van de radio kunnen het ook op televisie Eerbetoon: radiostudio werd opgedragen aan Lees verder

Blad 1590: Nostalgie, TuneIn, Jeopardy, Hans Knot

• Acht keer stemmen voor 880 80's liedjes • TuneIn brengt audioversie van Jeopardy! • Lees verder

Blad 1589: Radio2, Symphony, Veronica Vintage (video)

• Radio2-ochtend: West-Vlaamse provincieraad vervoegt protest • Symphony: de Netflix voor klassieke concerten • Start Lees verder

Blad 1588: Koen De Bouw, DAB+ in Nederland, Radio Drenthe

• Koen De Bouw is nieuwe VTM-trailerstem • Nederland: 26 procent heeft DAB+ • Nieuwe Lees verder

Blad 1587: Roularta, Radio 1, TOPradio (audio)

• Roularta fuseert Nederlandse magazine-uitgeverijen • Podcast: wat doet dementie met een mens? • De Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Danny Adriaensen
Danny Adriaensen
16 augustus 2020 - 23:58 23:58

De zendmast in Houtem, bij Veurne, daar ben ik nog foto’s gaan nemen nadat het artikel in De Morgen was verschenen. Werd er attent op gemaakt door een collega destijds.

Staan ondertussen al 6 jaar op facebook…

https://www.facebook.com/pg/the.antenna.site/photos/?tab=album&album_id=718402394868445

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door Danny Adriaensen
wim
wim
11 augustus 2020 - 20:26 20:26

weet er iemand wanneer radio zuidrand op 106,5 (aartselaar) teruig on air gaat licht er al 2 maand uit de vorig plaats waar werd uitgezonden gebouw en antennes zijn afgebroken en is nu braak ligend

Dimitri
Dimitri
11 augustus 2020 - 19:16 19:16

In Tijden van SpitsFM was de 87.8 er veel dominanter aanwezig dan vandaag. Ik verwacht niet dat beide frequenties elkaar veel in de weg gaan leggen.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx