- Het is zover: het eerste radiostation waarvan alle deejays in een rusthuis wonen.
- Nieuw opleidingsproject voor producers, al moet u ervoor naar Nederland.
- Met QR-codes de plekken ontdekken waar Belgische muziekgeschiedenis geschreven werd.
Radio Recline: een radiostation waar alle deejays (ergens) in een rusthuis wonen
Onlangs hadden we het in dit Blad over M4D Radio, een Engels op woonzorgcentra gericht internetradioproject voor mensen met dementie. In de VS hebben ze sinds eind april nog iets straffer: Radio Recliner is een 24/7 radiostation via het internet waarvan alle deejays in een woonzorgresidentie wonen. The New York Post bracht er gisteren een reportage over. Het project begon als een campagne om inwoners van seniorencentra in de VS aan te moedigen om herinneringen te delen en contact te maken met dierbaren, vooral zij met een hoog risico om geïsoleerd te raken tijdens de coronapandemie. Op z’n website doet het station zich voor als een ‘piraat’, al is dat slechts voor de gimmick. Het concept werd bedacht door een marketingbureau in opdracht van Bridge Senior Living, een grote woonzorggroep in de VS, maar werd intussen opengesteld naar andere woonzorgcentra. De deejays verzorgen elk een show van een uur en ze kiezen zelf hun muziek. Omdat de presentatoren (meestal) niet de technische capaciteiten hebben om een studio te bedienen, worden in de praktijk de presentatie-interventies (voice-tracks) door vrijwilligers opgenomen bij de bewoners op hun kamer of, sinds corona, via de telefoon. Het station heeft intussen trouwens al een lange wachtlijst van kandidaat-deejays.
Talpa stopt en NPO pikt de draad op
NPO Campus, de radio-opleiding van de Nederlandse publieke omroep, gaat bij NPO 3FM naast dj’s, straks ook producers opleiden. Deze zomer start het traject, waarna de geslaagden vanaf september aan de slag kunnen tijdens de nacht bij de jongerenzender. In het voorjaar van 2016 was NPO gestopt met het opleiden van producers. Opvallend: Talpa Network staakt deze zomer het opleidingsproject XM, waar dj’s, producers en nieuwslezers geschoold werden. “Je bent creatief, flexibel, hebt meestal een goed humeur, bent aangesloten op de actualiteit, houdt van radio en van de muziek die je op 3FM hoort. Je bent een teamspeler, maar kunt individueel ook goed aan de slag en bent bereid om veel te leren en hard te werken. Als je journalistiek of communicatie studeert, helpt dat”, aldus de oproep van de NPO.
Bonanza is nu ook een muzikale fiets- en wandeltocht
Ze noemden Sylvain Tack ‘De manager van de eeuw’ en niet enkel daarom liggen ze bij ons in het bovenste schuifje. Maar ook omdat muziekkenner Jan Delvaux van het Canvas-programma Belpop en DJ Bobby Ewing, met wie Delvaux Belpop Bonanza op de planken bracht, de komende maanden in een dertigtal plaatsen virtueel gaan gidsen doorheen de Belgische muziekgeschiedenis. Ze stippelden telkens een muzikale fiets- en wandeltocht uit langs plekken waar muzikale geschiedenis is geschreven. Via een QR-code laad u bij elke stopplaats een filmpje op uw smartphone waarin de twee het verhaal doen. De routes zijn gratis en kunnen gedownload worden via belpopbonanza.be van zodra de tochten beschikbaar zijn. Intussen staat in het najaar ook een nieuwe reeks Belpop-afleveringen op Canvas gepland. Daarin worden onder meer de carrières van Soeur Sourire en Selah Sue bekeken.