Een blad dat behoorlijk gevuld is met kleinere radioprojecten, maar die wel zorgen voor spanning, avontuur en verrassingen. Dat is net wat het medium zo boeiend maakt. Er is altijd ruimte voor experimenten en initiatieven die eigenlijk niet mogen. Van ons wel, maar van de meeste overheden niet. Zalig toch in tijden waar iedereen struikelt over regeltjes om alles in handen te houden, te controleren en te beheersen...
De comeback van een gevestigde waarde?
In het Brugse houden ze van een portie radiospanning. Nogal letterlijk te nemen zelfs. Het VBRO-netwerk dat op 13 april verdween en werd opgevolgd door BNL, is weliswaar verleden tijd, maar misschien toch niet helemaal. In hun bakermat, de West-Vlaamse hoofdstad, zijn blijkbaar al die tijd plannen blijven sluimeren voor een doorstart. Minder megalomaan dit keer, eerder onder het motto ‘Schoenmaker blijf bij je leest’. Lokaal/regionaal dus in plaats van half nationaal. Op de website vbro.be worden bezoekers tegenwoordig verblijd met de mededeling: ‘Hou deze pagina in het oog!’. Hun oude webstek is inmiddels verdwenen, een doorstart van VBRO lijkt in de maak. De websites van Brugs Ommeland en Elisa.fm zijn wel nog intact. Kleine smurfjes beweren nochtans dat die allemaal iéts met de comeback te maken hebben. Van horen zeggen dus… (LR)
Een virus waar geen remedie voor bestaat. Gelukkig!
Even terug naar gisteren toen we Het Blad openden met een bericht over Radio Caroline Flashback dat ook in de Lage Landen, bij momenten, is te beluisteren op de 927 kHz, de oud-frequentie van Radio 1 (VRT). Het moge duidelijk zijn dat het om een landpiraat gaat, mogelijk in de lucht vanuit Essex, een ceremonieel graafschap in de Engelse regio East of England. Een plek met een offshore radio verleden, waar één van de allereerste offshore radiostations vanaf een oorlogsfort (Knok John) – Radio Essex – (1965) kortstondig in de lucht was (audio hieronder). Duidelijk is dat de radio-coëfficiënt hoog bleef in de regio. Goed nieuws is dat u niet moet wachten tot de zender op 927 kHz weer aangaat om te kunnen luisteren, want er is ook een continu webstream. Hier kan u luisteren. (NUG)
Landpiraten in de Achterhoek lopen voorop
En nu we het toch over ‘landpiraten’ hebben, tippen we nog graag een boek over het fenomeen. Latent aanwezig in het Verenigd Koninkrijk, maar in een veelvoud te beluisteren in Nederland, waar de illegale zenders bij wijze van spreken over elkaar heen struikelen. Al is het eerder… storen. Niet zozeer elkaar, maar wel de officiële zendgemachtigden. Over dit interessante fenomeen is een uitstekend boek verschenen dat de complete geschiedenis van de piratenzenders in de Achterhoek verhaalt. Er zijn de enigszins ‘klassieke’ FM-illegalen, maar al veel langer zijn hun collega’s op de middengolf actief. Op dit moment zenden nog steeds tientallen middengolf-piraten uit in deze Nederlandse regio. Ze zijn te ontvangen tussen 1611 kHz en 1700 kHz, net buiten de officiële AM-band. ‘Geheime Zenders in de Achterhoek’, van Hugo Heldeman is onder andere te bestellen via bol.com. (Dick)
Dit heeft te maken met de kwaliteit van de ontvanger.
Blijkbaar een geval van oversturing wanneer men een zendantenne passeert met een signaal op 104.9MHz (BNL) terwijl men luisterd op 104.6mHz (Classic21).Een kwalitatieve ontvanger heeft hier zeer weinig last van. Indien het zich voordoet op verdere afstand is er een probleem met de selectiviteit van de ontvanger. Beide zenders zitten 3 kHz uit elkaar wat perfect is.
Classic 21 hoeft in principe niet beluisterbaar te zijn in Kortrijk want is een zender voor Wallonië en zou richting westen moeten afgeschermd zijn.
BNL moet dringend op zoek naar een nieuwe zendtechnieker of werken ze met stoorzenders? In de regio Kortrijk stoort men heel erg Classic 21, vooral rond het voetbalstadion KV Kortrijk waar de zender en antenne blijkbaar is opgesteld, is het niet te doen. Deze morgen reed ik er voorbij toen Lucky Man van ELP draaide. Classic 21 werd volledig gestoord door BNL. Lucky Man was niet zo happy.
Zowat een maand terug was blijkbaar de zender kapot en vond men het niet de moeite om in te grijpen. Toen was ook het centrum van Kortrijk voor Classic onbeluisterbaar. Het probleem sleepte ongeveer een kleine twee weken aan. Met als gevolg… storingen. Toen werd met MusicaFM contact opgenomen of zij misschien aan de basis lagen van die storingen. Zij waren toen pas gestart met uitzenden ook vanuit dit KVK voetbalstadion. Maar blijkbaar was BNL de schuldige.
Dus dringend eens die zender in Kortrijk onder handen nemen BNL…of misschien gewoon afleggen. 🙂