Eerste werkdag van een eerste week waarin voor het eerst alle winkels weer hun gewone ding mogen doen. Nou ja, ‘gewoon’, is een eufemisme. Ongewoon blijft ook de reclame in en output – gefnuikt door de coronacrisis – op de radio. Hoe moet dat nu verder? U hoort en ziet de antwoorden van een CEO. Zien zit er ook in wat het nieuwe 3FM-logo aangaat. Richt uw blik naar boven. En verder mag u zich amuseren met cijfers en een Jukebox, in deze editie.
Rome is niet op één dag gebouwd. 3FM dus ook niet
3FM is volop in transitie. Als er nauwelijks nog luisteraars zijn is dat een optie, de andere is om de handdoek in de ring te gooien. Men heeft er voor gekozen om door te gaan. Waarvoor hulde! De complete programmering gaat daarvoor op de schop en er wordt gekozen voor andere muziekgenres. Alles is nog niet klaar, wegens – u kan het zelf al invullen – de coronacrisis. Al is Roosmarijn Reijmer al terug om zich over het muziekformaat te buigen. 3FM zal niet een popmuziekstation als Qmusic en Radio 538 worden, maar het ziet er naar uit dat men op een breder publiek gaat mikken. Ook is er een nieuw logo. Enige tijd geleden werd het bij het merkenregister BOIP gedeponeerd. (TB)
Meten is weten. De ene Jukebox is de andere niet.
Als podcaster is het erg belangrijk te weten hoeveel mensen luisteren. Want op basis van die cijfers kan u tarieven opstellen om reclame in te lassen. geeft over de luisteraars, wat zij willen horen, maar ook hoe u uw podcast efficiënter kan structureren. Erg belangrijk is ook dat Google kan vertellen waar in de aflevering de luisteraar afhaakt, hoelang hij luistert. Meer uitleg bij The Verge…/… Een neuraal netwerk dat muziek genereert, inbegrepen zang. Dat is wat het Jukebox-project doet. U kan er verschillende stalen beluisteren, in verschillende stijlen. En u kan er een paper lezen over hoe er gewerkt wordt. (HVG)
Minder omzet, minder centen, minder reclame. Zijn er oplossingen?
Radio en reclame, het is een tweeling. Soms eeneiig, soms niet. Meestal een noodzakelijke kwaad, altijd een bron van extra inkomsten om het medium – tot nader order het enige waarvoor u in Vlaanderen niks hoeft betalen – te blijven financieren. Dit verdienmodel staat sinds de coronacrisis uitbrak onder druk. We hoeven u niet uit te leggen waarom. Hoe gaan de diverse reclameregies in dit land om met deze nieuwe realiteit? Hoe gaat bijvoorbeeld de Var, de reclameregie van de VRT om met deze Covid-19-crisis? Wat is nieuwe beleid? Blijft het telewerk ook na de lockdown behouden? Saskia Schatteman, CEO van die Var, mag het uitleggen. (TB)