RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Blad 477: Ronan, Qmusic, Joe en persvrijheid

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Morgen, woensdag 22 april wordt één van onze jeugdidolen begraven. Zijn foto hing tussen die met vele andere posters met daarop iedereen die toen progressief, vrijdenkend en gedurfd was. Alweer een stuk van onze jongste jaren verdwijnt. Inherent aan het voortschrijdende leven. We hebben ermee leren leven. Gelukkig zijn er in deze digitale tijden zoveel herinneringen die blijven.

Ronan nog twee keer in de hoofdrol

Ronan O’Rahilly, de man die het gezicht en geluid van de radio in Groot-Brittanië en bij uitbreiding in de rest van West-Europa definitief wijzigde, wordt morgen begraven in de Saint James Church van de Noord-Ierse stad Dungannon. Als gevolg van de restricties die gelden in dit corona-tijdperk, gebeurt dit enkel in het bijzijn van zijn naaste familie. De dienst wordt wel gestreamd, zodat die door iedereen ter wereld kan worden gevolgd. Hier inloggen vanaf 10:00 uur, UK Time…/… The Offshore Radio Archive heeft inmiddels tal van foto’s online gezet met Ronan O’Rahilly in de hoofdrol, doorheen zijn hele radioleven. Mooi als ultiem eerbetoon in beelden om nooit te vergeten. U krijgt er eentje van ons cadeau, genomen in augustus 2002 (bovenaan). Voor de rest moet u hierlangs om ze allemaal te bekijken. (ADG)

Q & Joe passen zich aan en blikken vooruit

Bij Qmusic en Joe zijn de vertrouwde ochtendstemmen momenteel tot 10:00 uur te horen, een uurtje langer dan normaal, om maximaal in te spelen op het feit dat het dagritme van luisteraars in de huidige situatie opgeschoven is. Qmusic haalt binnenkort de beste muziek van 2010 tot nu boven in de ‘I Love the 10’s Top 500’. Joe keert later dit voorjaar nog verder terug in de tijd en draait de beste platen uit de jaren 80 in de ‘Celebrate the 80’s Top 1000’. Vanaf zaterdag 25 april is Evi Hanssen elke zaterdag (10:00 – 12:00) terug bij Joe in het programma ‘Is Dit Nu Later?’. Daarin gaat ze op zoek naar positieve dingen die luisteraars en bekende Vlamingen ontdekten in deze periode en of ze die ook willen volhouden na de coronacrisis.

Wat wel zelf doen, doen we beter? Oeps!

De VRT moet besparen van de Vlaamse regering, een inspanning die de openbare omroep zelf op veertig miljoen euro schat tegen 2024. Het gevolg is een terugval van België in de ranking die de persvrijheid in de wereld aangeeft. Van nummer 9 naar plek 12 gezakt. Verslaggevers zonder Grenzen (VZG), ook gekend als Reporters zonder Grenzen, stellen jaarlijks deze ranking op. Behalve naar België wordt ook verwezen naar het Groot Hertogdom Luxemburg dat op de zeventiende plaats staat. “Een deel van de redactie van de openbare radio verwijt de regering inmenging en ging daartegen op een ongeziene manier in het verzet”, luidt het verdict. Nederland prijkt op plaats 5, Frankrijk op 34. Het meest persvrije land ter wereld is Noorwegen. (TB)


Het Blad op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 476: Oranje, Benelux en #stuckinthemiddlewithyou

Het was de afgelopen 24 uur even alle zeilen bijzetten op deze redactie. Eén van Lees verder

Blad 475: Radiostudio & Radio 2 (niet) aan zee?

Radio levert het bewijs: eendracht maakt nog steeds macht. Nu de rest nog overtuigenVallen de Lees verder

Blad 474: Veronica, Daphné en William (video)

Dame van 60 krijgt nu al een plekje in het museum en eigenlijk is dat Lees verder

Blad 473: Emma, RTBF Spot en Dirk

Positief corona-nieuws op de radio in een digitale loopGratis zendtijd om het verenigingsleven een zetje Lees verder

Blad 472: 5G, Beste Buren, Songfestival

De 5G-fobie sluipt vanuit Groot-Brittannië en Nederland nu ook ons land binnen. John Parr, waar Lees verder

Blad 471: Podcast, Veronica & BXL (audio/video)

Zonder automatisering en digitalisering zou RadioVisie naar alle waarschijnlijkheid nog een gedrukt maandblad zijn waarvoor Lees verder

Blad 478: Kerkomroep, Extra Gold, Radio Report

Virtueel kerkbezoek zorgt voor luxe-problemen in deze coronatijden'Social distancing' van het betere soort. Daar moet Lees verder

Blad 470: Soaps, TRL en Veronica (audio)

Zucht! Groot zwart gat in zicht voor liefst twee miljoen tv-kijkersBelangrijk! Vergeet ook de buren Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx