RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Blad 467: Klassiek, Klara en van eigen bodem

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Mogen we u en iedereen bij deze een geweldig paasweekend wensen. Mits het in acht nemen van de noodzakelijke restricties, voorwaarden en andere normen, moet het mogelijk zijn om er toch drie fijne dagen van te maken. Verplicht om de platgetreden paden te verlaten, gedwongen om creatief te zijn, dingen te proberen die u nooit eerder deed. U kan er maar wel bij varen. Hopen we…

Soms zijn de verhalen beter of minstens toch even geweldig als de muziek zelf

Complottheorieën, missende symfonieën, huurmoordenaars en verdachte doodsoorzaken: er zijn heel wat rare dingen gebeurd in de klassieke muziekwereld. In de podcast ‘Klassieke Mini-Mysteries’, een afgeleide van de grotere podcastserie ‘Klassieke Mysteries‘, bespreken Ab Nieuwdorp en Rebecca van der Weijde in recordtempo de vreemdste en meest bizarre verhalen uit de klassieke muziekgeschiedenis. Van het ‘Enigma’ van Elgar en Sibelius’ missende symfonie tot Skrjabins onfortuinlijke huidaandoening en Lully’s steekpartij. Drie weken lang komt er elke maandag, woensdag en vrijdag een podcastaflevering online, te beluisteren via dewebsite en app van NPO Radio 4SpotifyiTunes en RSS.

Wereldwijd wordt helemaal gratis een ongezien groot aantal muziekproducties gestreamd

En terwijl we het nu toch over klassieke muziek hebben, nog even dit meegeven. In deze coronatijden zijn operahuizen overal ter wereld gesloten. Nieuwe voorstellingen kunnen niet doorgaan, en live-uitzendingen ervan in de cinema evenmin. Maar dat betekent niet dat operaliefhebbers op hun honger moeten blijven zitten. Integendeel: wereldwijd streamen operahuizen – helemaal gratis – een ongezien groot aantal producties uit hun archief. Die kan u op uw computer bekijken, maar ook op veel recente grote tv-schermen. Klara-presentator en opera-expert Sylvia Broeckaert (foto) gidst ons hier door het aanbod. Zelf  presenteert ze – in normale tijden – op Klara onder meer het zondagse operaprogramma Fidelio (14:00-18:00 uur).

Wat we allemaal doen om landgenoten te helpen. En ze denken werkelijk overal gelijk

Ook Buma Cultuur en Sena – de Nederlandse versies van Sabam – roepen radiostations op om de komende tijd zo veel mogelijk muziek van eigen bodem te draaien en om hun muzikanten tegemoet te komen tijdens de coronacrisis. Omdat veel Nederlandse artiesten het moeten hebben van concerten, hopen beide organisaties hiermee dat hun inkomsten op een andere manier kunnen worden aangevuld. NOS berekende dat een artiest wiens nummer op Radio 538 wordt gedraaid zo’n 0,074 euro per seconde krijgt. Voor een liedje van gemiddeld 200 seconden komt dat neer op bijna 15,00 euro. Bij het kleinere 3FM krijgen artiesten per seconde ongeveer 0,045 euro, dus 9,00 euro voor 3,5 minuut zendtijd.


Spotlight

Het Blad op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 466: Curaçao, SRV en Radio 10

Caraïbische eilandbewoners kijken naar 'moederland' voor hulpNetwerk gaat een halve eeuw terug in de tijd Lees verder

Blad 465: Radio 2, FM Goud en Willy

Geen weer om binnen te blijven, pak uw Radio 2-huiskamerconcert mee naar de tuin!Paashazen, klokken Lees verder

Blad 464: Radio Maaskant, rotmuziek en The Principality of Sealand (video)

Op zoek naar de echte helden en daarbij zelf een zakcentje verdienenAls het jeukt moet Lees verder

Blad 463: Radio Nova, Noord-Holland, Wenen

Als de grenzen dicht gaan, dan openen we onze oren voor onze FM-zusters over de Lees verder

Blad 462: LRL en Aether

• 'Radiopastoor' Gust Vanherck overleden • Interessant leesvoer in coronatijden

Blad 461: Gedurfd, we gaan naar Nederland!

Omdat de wereld nog steeds een beetje draait, gaan we toch op bezoek bij de Lees verder

Blad 460: FM-cadeau, Radio 1 & Radio 10 (audio)

En alweer zit er voor ons geen vrij weekend in. Nu alle dagen een beetje Lees verder

Blad 459: Astrid, PXL, LRL, Marc & Karolien (video)

Lenteweertje bij ons. De redactietuin nodigde uit tot een buitenhuis-initiatief. Thee, laptop, bio-vijgen een muesli-notenreep, Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx