- Gelukkig is er in deze Corona-tijden nog de radio om redding te brengen voor de fans
- Hoe een (schijnbaar) nobel idee uiteindelijk toch een flink kapitalistisch trekje kreeg
- Zeg niet te gauw, het is weer een vrouw. Behalve als u het heel positief bedoeld
Geen idee of u beter ook op één meter afstand van uw radio blijft?
De Corona-epidemie zorgt voor tal van verwachte, maar af en toe ook voor onverwachte ontwikkelingen. Zo wordt Studio Brussel een stukje ‘redder in nood’ voor mensen die van plan waren naar het nu afgeschafte Rampage-gebeuren in het Antwerpse Sportpaleis te trekken. Het grootste Europese drum-’n-bass- en dubstepfeest, in elkaar gemixt door artiesten en dj’s vanop de line-up. StuBru zendt morgen, vrijdag 13 maart (die datum combinatie kan dus ook een lichtpuntje zijn) immers eenmalig ‘Rampage Radio’ uit. Na het nieuwsbulletin van 18:00 uur en dat tot middernacht worden de beste drum-’n-bass in elkaar gemixt. Organisator Hans ‘Murdock’: “We gaan live streamen, nemen dj’s mee en gaan gewoon zes uur lang heel hard feesten.“ Wie komt draaien wordt later bekend gemaakt.
Het begon met de Vikingen en toen deed Spotify er nog een schep bovenop
Spotify, de Zweedse online dienst, waarop u muziek kunt beluisteren die gestreamd wordt via het internet startte op 1 april 2006 om een ‘legaal platform voor muziekdistributie en misschien video te maken’. Volgens oprichters, de jonge tech-ondernemer Daniel Ek en financier Martin Lorentzon met de bedoeling het illegaal downloaden van muziek uit te roeien en de muziekindustrie te redden, die in een diepe crisis zit (onder meer door inkomsten van cd-verkoop die almaar dalen). Over het bedrijf achter Spotify en de manier van aanpak is veel minder geweten omdat er een sterke zwijgcultuur heerst. Het boek ‘Spotify. Hoe een kleine start-up een miljardenindustrie voor altijd veranderde’ van de twee Zweedse onderzoeksjournalisten brengt daar verandering in. Dit artikel bij VRT.NWS is alvast een mooie aanzet. (BVP)
Het zit ‘m echt in de naam, soms gewoon in de voornaam
Af en toe ontsnapt er al eens een bericht aan onze aandacht, tenminste wat de actuele nieuwswaarde betreft. Als is de Internationale Vrouwendag alweer geleden van 8 maart, toch spoelen we even terug naar wat Klara had bedacht om die dag in de kijker te zetten. Een tv-spot (ook online) betrapte de kijker op vooroordelen. Want bij Schumann, Mendelssohn en Mahler denken de liefhebbers meteen aan Robert, Felix en Gustav. Maar er zijn meer vrouwelijke componisten dan u vermoedt. Hun talent werd doorheen de geschiedenis vooral in de knop gesmoord, stil gehouden, genegeerd of minstens met een grote dosis wantrouwen aanzien. Klara bracht daar verandering in. Op Internationale Vrouwendag werd voor één dag uitsluitend muziek van vrouwelijke componisten, van de negende eeuw tot nu gedraaid. En dat werd zo bekend gemaakt…