- Guldensporenstad heeft eindelijk plannen met een imposant radiogebouw (en dat werd tijd)
- Tijden veranderen: ooit was het voldoende om het verkochte vinyl te tellen om de rekening te maken
- Een vrouwelijk knelpuntberoep bij de bovenburen en dat verrast ons toch wel (mateloos zelfs)
Glazen kubusramen van oud radiogebouw worden opgepoetst
In Kortrijk zijn ambitieuze plannen ontrolt om het centrum beter te verbinden met Hoog Kortrijk (’t Hoge). Beter bekend ook als de noord-zuid as. De hogescholen en universiteit die er zich bevinden vragen het. De bedrijven op het Beneluxpark en het Kennedypark hebben er hun stek en staan eveneens al heel lang aan de klaagmuur. Ooit bevond zich daar ook het mooie, ietwat futurisme gebouw van Radio 2 West-Vlaanderen (foto bovenaan). Sedert de terugkeer van de provinciale radiofamilie naar het Conservatoriumplein – in het centrum – staat de kubus aan de Doorniksesteenweg leeg. In de nieuwe stedelijk uitbreiding en verbindigsplannen is nu voor het eerst enige duidelijkheid opgedoken over een nieuwe bestemming. Er zou aansluiting gezocht worden met het vlakbij gelegen evenementencomplex Xpo. (TM)
Vinyl heeft nog steeds meer omzet dan downloads
In 2015 kwam de helft van de omzet van de Nederlandse muziekindustrie uit streaming, vorig jaar steeg dat naar bijna 80%. Dat blijkt uit cijfers van NVPI Audio, die de belangen behartigt van de Nederlandse muziekmaatschappijen. De omzet uit cd’s en vinyl daalde tegelijk met 10,7%. De omzet uit streamingdiensten nam in 2019 met 23% toe tot 161,7 miljoen euro en was daarmee verantwoordelijk voor een totale stijging van 13,2% tot 206,8 miljoen euro voor de branche. Daar staat een daling van de omzet uit fysieke muziekdragers tegenover: cd’s ging er met 15,7 % op achteruit en nam nog slechts 12,2% van de omzet voor hun rekening. Ook de vinylomzet daalde, met 1,3 % tot 15,4 miljoen euro. Daarmee is vinyl nog altijd voor meer omzet verantwoordelijk dan downloads, die slechts 4,1 miljoen euro opbrengen, een daling van 21,3%. (RS)
Zeg niet te gauw ‘het is een vrouw’ en da’s jammer
Cijfers voor Vlaanderen zijn er niet (al denken wij persoonlijk dat dit nogal meevalt), maar in Nederland zijn er minder vrouwen op de radio te horen zijn dan mannen. Bij de landelijke commerciële stations 538, 10, Veronica en Slam is dat zo. Bij BNR Nieuwsradio zijn nog maar 8% dames aan het werk, 100% NL telt er 14% en bij NPO Radio 2 is 17%. De publieke zenders NPO Radio 1, NPO 3FM en NPO Radio 4 hebben een vrouwelijk werknemersbestand van ongeveer 30%. Toch luisteren Nederlanders volgens marktonderzoeksbureau MWM2 liever naar een vrouwenstem. 100%NL heeft met 61% de meeste vrouwelijke luisteraars. Bekende vrouwelijke radiomakers zijn momenteel Astrid de Jong (audio), Angelique Houtveen, Carolien Borgers, Vera Siemons, Marisa Heutink, Chantal Hutten, Annemieke Schollaardt, Tineke de Nooij, Eva Koreman, Simone Walraven en Jorien Renkema.(BVP)