RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Blad 410: Mono, Spotify, Radio Day & Lutgart (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Radio is een krachtig medium om de mensheid in al zijn diversiteit te leren kennen en een platform voor een democratisch discours. Wereldwijd blijft radio het meest gebruikte medium. Deze unieke mogelijkheid om een ​​zo breed mogelijk publiek te bereiken, betekent dat radio de ervaring van een samenleving met diversiteit kan vormen, als een arena voor alle stemmen om te spreken, vertegenwoordigd en gehoord te worden. Radiostations moeten verschillende gemeenschappen bedienen, een breed scala aan programma’s, inzichten en inhoud aanbieden en de diversiteit van het publiek in hun organisaties en activiteiten weerspiegelen. (Unesco)

Toen één oor al voldoende was om alles te horen.

NPO Radio 5 staat volgende week in het teken van de jaren 60. De knop gaat op zaterdag 15 februari om 07:00 uur om. En vanaf die dag is de muziek ook een week lang in… mono te horen. Presentator Jeroen van Inkel (foto), bedenker van dit initiatief: “Dit is een mooie manier om terug te gaan naar de jaren zestig. Veel radiostations zonden toen nog in mono uit en wij willen dat gevoel weer een week lang terugbrengen.” De Week van de Jaren 60 wordt op vrijdag 21 februari afgesloten met de ‘Evergreens van de Jaren 60’. Op donderdag 20 februari maakt Bert Haandrikman omstreeks 13:15 uur de top 5 bekend. (BVP)

Iedereen aan de podcast? Als het aan Spotify ligt!

Spotify meldt dat het podcastgebruik vorig jaar flink is toegenomen. Naast een groei van tweehonderd procent is het aantal beschikbare podcasts op het platform ook boven de 700.000 gestegen. Ruim zestien procent van de geïnteresseerden luisteren via het muziekplatform naar podcasts. Het betaalde aantal Spotify-gebruikers is gestegen naar 124 miljoen. Verder werd ook medegedeeld dat een nieuwe overname in het vooruitzicht wordt gesteld om onder andere het actuele podcast-aanbod verder uit te breiden. Het Zweedse bedrijf koopt voor een onbekend bedrag ‘The Ringer‘, een mediaplatform over cultuur, sport en technologie, dat zo’n veertig podcasts aanbiedt. (TB)

Overal en altijd gratis! Daarom is dit het grootste medium.

Vandaag, donderdag 13 februari is het ‘World Radio Day‘. Stations en exploitanten over de hele wereld staan voor de achtste keer stil bij de kracht van het medium. Extra doelstelling daarbij is de internationale samenwerking tussen omroepen verbeteren. Ook wil men de persvrijheid waarborgen. Volgens Unesco bereikt radio ongeveer 95% van de wereldbevolking. Zelfs in ontwikkelingslanden heeft 75% van de huishoudens toegang tot het medium. Geschat wordt dat er 44.000 radiozenders wereldwijd zijn, webstations niet meegeteld. Zowel in Vlaanderen als in Nederland is radio nog steeds het grootste medium. (TB)

Eén raad? Oud worden: niet doen!

En omdat het wereldwijd ‘Radiodag‘ is vandaag, nog deze uitsmijter. De krant De Morgen had een intrigerende babbel met Vlaams radio-icoon Lutgart Simoens. Inmiddels 91 jaar geworden. Ze werd vooral bekend om haar verzoekprogramma Vragen staat vrij op BRT 2 Omroep Antwerpen dat ze zo’n 23 jaar presenteerde. Daarnaast verzorgde zij ook elke vrijdagvoormiddag het populaire programma Platenpoets waarin zij onder meer een weerpraatje had met Armand Pien. Simoens was een van de populairste stemmen. Ze wil de garantie dat het leven zal stoppen, als zij straks vindt dat het welletjes is geweest. “Ik vind mezelf oud en versleten. Eén raad? Oud worden: niet doen.” Langs hier voor een opmerkelijke duik, terug in de tijd. (BVP)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 409: Qmusic, NRJ en StuBru (video’s)

Vrijdagse koppeltjesvorming gesignaleerd bij de radio Talent in overvloed? Waag uw kans over de taalgrens! Lees verder

Blad 408: Nostalgie, podcast, Motown, Singjaal (video)

Naar de beach op dag 1 ofwel naar het strand op dag 2. Of beide Lees verder

Blad 407: MNM, Rock ‘n’ roll en World Radio Day (video)

Na Ciara, stormt het nu ook bij MNM. En dat is mogelijk goed nieuws voor Lees verder

Blad 406: Ster, zeezenders en reclame (video)

Een leesbare tegemoetkoming voor doven en slechthorenden... Nooit begrepen waarom er niet meer films over Lees verder

Blad 405: Noordzee, RTBF, VRW (video)

Oostendse kunstenaars krijgen een forum bij Radio Noordzee Iets waarin de VRT en de RTBF Lees verder

Blad 404: Jan, Nieuw-Zeeland en Ierland (audio)

Niet romantisch aangelegd? U mag zich desnoods onthouden en niet verder lezen In het land Lees verder

Blad 403: Podcast, Van Thillo en Humo (video)

Ze gooiden een eeuw radio in een unieke reeks en breien daar nu een actueel, Lees verder

Blad 402: Joe, NRJ, Beeld & Geluid’ (video)

Net toen u dacht alles te hebben beleefd, wordt er alsnog een nieuwe hitlijst gelanceerdBeetje Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
13 februari 2020 - 16:17 16:17

Lutgart presenteerde in de periode rond1964 (ik herinner mij die tijd nog alsof het gisteren was) ook ‘Toppers Voor Tieners’ op BRT Omroep Antwerpen, wél een vooruitstrevend BRT programma (in die tijd!) voor de nationale omroep.En natuurlijk ook de groeten voor zeelieden op de toenmalige wereldomroep vanuit de Prins Albertlei in Antwerpen.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x