- Een leesbare tegemoetkoming voor doven en slechthorenden…
- Nooit begrepen waarom er niet meer films over zijn gemaakt
- Acteurs die hun personage worden of het omgekeerde. Kies zelf!
Reclamefilmpjes met onderschriften
Ster, dat is de reclameregie voor de Nederlandse publieke omroep, net zoals de Var dat is voor de VRT, ondertitelt sinds begin dit jaar alle tv-spots ten behoeve van de anderhalf miljoen doven en slechthorenden. Bijna de helft maakt ‘wel eens’ gebruik van teletekstpagina 888, die de ondertiteling van reguliere tv-programma’s laat zien. Velen laten de ondertiteling tussen programma’s door ook aan staan. ”We vinden het belangrijk om alles wat op de publieke omroep wordt uitgezonden voor iedereen in Nederland toegankelijk te maken’” aldus directeur van Ster, Frank Volmer. “Met het ondertitelen van commercials zetten we hiervoor een grote stap in de goede richting: we bereiken een doelgroep die voorheen reclames minder goed kon volgen.” Zo’n 55% vindt ondertitelde reclames positief. Het aantal respondenten is evenwel niet bekend. (BVP)
Scenaristen laten fantastische verhalen liggen
Al waren ze met veel en zorgden ze voor een ongelooflijke impact, met tientallen scenario’s die kunnen dienen voor vele bioscoopfilms, toch zijn er tot op heden maar twee in de theaters verschenen, films over zeezenders. ‘The boat that rocked’ (2009) en ‘3 Mile Limit’ (2014) over de Nieuw Zeelandse Radio Hauraki. De plannen voor een film over Mi Amigo blijven intact, maar worden steeds minder realistisch. En er is ook nog de Nederlander Steven de Jong die Rob Out en de zeezender Radio Veronica in de zalen wil zien. Dat verklaarde hij onlangs nog aan Broadcast Magazine. “Dat laatste, emotionele uur van Veronica zou ik graag als uitgangspunt en rode draad willen gebruiken”, aldus De Jong. “De romantiek van het zendschip tot het moment dat ze de stekker eruit moesten trekken, die periode is wat mij betreft hét verhaal”. De Jong hoopt Willem van Kooten, Erik de Zwart en Lex Harding enthousiast te krijgen voor zijn filmplan.
Als een acteur zijn personage mag zijn, krijgt u dit
Reclames, meestal zijn ze een noodzakelijk kwaad. Zelden zijn ze briljant. En daar willen we het zelfs niet over hebben. Smaken verschillen nu eenmaal. Eenmaal er een basisidee is, moet het uitgewerkt worden. Met de juiste stemmen, komt men al een heel eind. Heel vaak wordt daarvoor beroep gedaan op ‘gewone’ acteurs, die zo anoniem mogelijk proberen te blijven. Al haalt u er de stemmen van Filip Peeters, Maaike Cafmeyer, Hubert Damen of Herbert Flack zonder meer uit. Anderzijds mogen acteurs soms gewoon zichzelf zijn, of in de huid kruipen van hun meest bekende personage om de herkenbaarheid te vergroten. Potentiële kopers kunnen dan als het ware niet enkel de reclame horen, maar tegelijk ook zien. Dit filmpje is daarvan een prima voorbeeld. Het enthousiasme van Herman Verbruggen is bovendien onbetaalbaar. (TB)