- Niet romantisch aangelegd? U mag zich desnoods onthouden en niet verder lezen
- In het land van de Kiwi’s houden ze niet (meer) van de plaatselijke Klara
- De geschiedenis van de Ierse vrije radio’s leek toch wel heel hard op die in België
Er zijn job hoppers en er bestaan ook programma hoppers

‘Candlelight’ van, door en met Jan van Veen maakt z’n zoveelste come back op de radio. De lokale omroep van Almere, Easy FM (95.5 FM), neemt het programma op in haar zendschema. Voorlopig voor een half jaar. Twee uur lang romantische muziek, persoonlijke en openhartige gedichten van luisteraars. Ooit gestart bij de zeezender Radio Veronica, zet Van Veen de show tegenwoordig in zijn eigen studio op tape. Daarnaast heeft hij zijn eigen online station, Candlelight Radio. Eerder zonden ook de AVRO, SkyRadio, 100% NL, Omroep Max en Radio M in Utrecht, het programma uit. Begin 2019 konden ook de luisteraars van NPO Radio 5 zich opwarmen aan de warme stem van Jan, maar de omroep verbrak al snel de samenwerking, wegens technisch niet goed genoeg. (BVP) (Fotocredits: 100%NL)
Einde wenkt voor de Klara van Nieuw-Zeeland
Opmerkelijk radionieuws uit Nieuw-Zeeland, waar de publieke omroep RNZ fors het mes zet in haar klassieke kanaal RNZ Concert, zeg maar de Klara van Nieuw-Zeeland. De medewerkers van het culturele station kregen woensdagmorgen te horen dat alle gepresenteerde programma’s verdwijnen en dat het station zijn FM-frequentie verliest. In de plaats wordt RNZ Concert een geautomatiseerd programma dat enkel nog via AM (in mono), online en via Freeview (een plaatselijke DVB-T-provider) zal te beluisteren zijn. Er gaan 17 banen verloren. RNZ Concert had in 2018 een gecumuleerd weekbereik van 178.500 luisteraars, of 4,2 procent van alle Nieuw-Zeelanders van 10 jaar en ouder. De FM-frequentie gaat naar een nieuw platform dat mikt op een publiek van 18-35 jaar. Het klassieke muziekstation van Radio Nieuw-Zeeland maakt sinds de jaren vijftig deel uit van het culturele leven van het land.
Een nostalgische terugblik op de Ierse radiopiraten van de jaren ’80
Net als België en Frankrijk had ook Ierland in de jaren ’80 een zeer bloeiende scene van ‘vrije radio’. Dat kwam door een maas in de Ierse wet, waardoor de boete voor het uitzenden zonder licentie op hetzelfde niveau lag als een snelheidsboete. En in de jaren ’80 waren snelheidsboetes in Ierland goedkoper dan een pakje sigaretten. Net als bij ons was het ‘vrije’ aanbod zeer divers: van Amerikaans georiënteerde commerciële radio’s met vele kilowatts tot hobby-zenders en community-radio. Pas eind 1988 kwam daar een einde aan met strenge(re) straffen. Niettemin zorgde deze generatie radiopiraten voor een heuse culturele revolutie in Ierland en doorbraken ze na 50 jaar het monopolie van de openbare omroep. Veel van die radio-opnames worden sinds eind 2018 online gedocumenteerd en ontsloten in het Irish Pirate Radio Archive, een waardevol initiatief van Brian Greene en John Walsh (foto boven). Het archief bestaat intussen één jaar en bevat al een schat aan boeiende audio-interviews met de getuigen van toen. In de onderstaande podcast van Radio Survivor vertellen Greene en Walsh over deze bijzondere episode in de Ierse radiogeschiedenis.