- Europa is niet meer ‘lief’ voor de publieke omroepen
- ‘De Zondvloed’ heeft ook z’n goede, exclusieve kanten
- Nederlandse Raad van State beslecht conflict rond SterrenNL
BBC is bijna halfweg
Het zijn moeilijke tijden voor publieke omroepen. NPO kijkt alweer aan tegen minder budget in Nederland, VRT zal het moeten doen met een kleinere dotatie en ook de BCC is gedwongen om heel strak de buikriem aan te halen. Het gevolg is dat er liefst 450 banen geschrapt worden op de diverse nieuwsredacties. Over twee jaar gespreid moet er 80 miljoen pond (95 miljoen euro) bespaard worden. Bij BBC News werken momenteel zo’n 6.000 personen, van wie 1.700 in het buitenland. BBC News zal straks over een jaarlijks budget van zowat 480 miljoen pond (567 miljoen euro) beschikken. Reeds in 2016 werd aangekondigd tegen dit jaar zowat 800 miljoen pond te besparen, waarvan 80 miljoen pond voor rekening van BBC News. De helft zou de voorbije vier jaar al gerealiseerd zijn. (BVP)
Mi Amigo-boek ‘meert aan’ in Mechelen en Roeselare
Radio Mi Amigo, is dit jaar alweer veertig jaar uit de lucht. Toch blijven naam en faam van deze iconische Vlaams/Nederlandse zeezender nog steeds nadreunen. ‘Il faut le faire’. Daarom was het verbazend dat de geschiedenis van deze radiolegende nooit eerder in boekvorm werd gegoten. Tot vorig jaar Ferry Eden, oud-dj van het huis, de klus klaarde. Heerlijke herinneringen voor de oudere generaties, een verrassende kennismaking voor de jongeren. ‘Mi Amigo, de Vlaamse Tack van de zeezenders’ was tot nu enkel online te koop voor Vlaanderen. Daar komt nu verandering in. Zowel in Mechelen (Onze-Lieve-Vrouwestraat 70) als in Roeselare (Noordstraat 53a), ligt het lijvige werk in de rekken van boekhandel ‘De Zondvloed’. Woont u niet in de buurt, dan kan u nog steeds terecht op de website van de auteur. (PDL)
Nederland: SterrenNL toch niet illegaal op DAB+
Het digitale radiokanaal SterrenNL van de NPO zendt niet illegaal uit op DAB+. Dat heeft de Nederlandse Raad van State (RvS) beslist. Eerder had de Rechtbank van Midden-Nederland de klagers in deze zaak, RadioCorp (eigenaar van 100% NL), wel gelijk gegeven. Om in Nederland te mogen uitzenden op DAB+ is toestemming nodig van de minister, mits er geen sprake is van ‘distributieschaarste’ op het digitale netwerk. Die toestemming heeft de NPO nooit gekregen voor het kanaal SterrenNL. De rechtbank Midden-Nederland oordeelde eerder dat er wel degelijk distributieschaarste is, en dus toestemming nodig is. De Raad van State oordeelt nu dat de toestemming niet noodzakelijk was. Het conflict tussen SterrenNL en RadioCorp sleept al aan sinds 2016.