- Hoe sterk verschillen de media in Vlaanderen en Wallonië van elkaar? Of net niet..
- Gezocht en gevonden, enkele FM-gaten om op te vullen. De kandidaten stonden zelfs in de rij!
- België wordt getest door de assistenten van Google. Of toch iets in de aard…
En hoe zit het met de media in het zuiden des lands?
Deze week werd de gedelegeerd bestuurder van de VRT, Paul Lembrechts, ontslagen door de Vlaamse regering. De beslissing kwam er na een maandenlang conflict aan de VRT-top tussen Lembrechts en een lid van het directiecollege, Peter Claes. Maar hoe ziet dat medialandschap er in Vlaanderen eigenlijk uit, vraagt Alain Gerlache (RTBF) aan Ivan De Vadder (VRT NWS). Is dat vergelijkbaar met het medialandschap in de Franse Gemeenschap? En wat zijn de uitdagingen voor de mediaspelers in Vlaanderen? In de podcast ‘PLAN B’ gaan de politieke journalisten Alain Gerlache (RTBF) en Ivan De Vadder (VRT) elke week op zoek naar de verschillen én de gelijkenissen tussen Vlaanderen en Franstalig België. Deze week vertelt De Vadder (in het Frans) over een fenomeen van de Vlaamse samenleving. Hierlangs om te luisteren. (BVP)
Voor wie er nog zin in heeft en NL niet te ver is
In Nederland hadden ze nog enkele plekjes in de FM-band om in te vullen. Bijgevolg startte het Agentschap Telecom een zoektocht naar kandidaten. En dat waren er meer dan verwacht. Alle aanvragen voor de vier FM-kavels, met bijbehorende vergunningen voor digitale radio-omroep, werden inmiddels beoordeeld. Het gaat om niet-landelijke commerciële radio: kavels B05, B28, B29 en B34 (Randstad, Deventer, Oldenzaal en Stadskanaal). Omdat er voor alle kavels meerdere aanvragen binnenkwamen die aan de veilingregeling voldeden, gaat het AT nu over tot een veiling via het internet. Er wordt gestart op 4 februari om 10:00 uur. Nog ergens een spaarpotje en zin om legaal radio te maken? Kijk dan voor meer informatie op deze AT-pagina over veilingen. (NUG)
En plots begon de luidspreker mijn brief voor te lezen
Al even niks meer vernomen over slimme luidsprekers. Dus gaan we daar wat aan doen. Niet dat wij dit dachten. Google – die van de ‘Assistent’ – wél! Belgische gebruikers kunnen voortaan gewoon vragen om berichten luidop voor te lezen én te beantwoorden. Voorlopig enkel voor Android, het besturingssysteem dat het bedrijf uit het Californische Mountain View, zelf bedacht. “Hey Google, lees mijn berichten”, is de opdracht, waarna u enkel nog moet luisteren. De Google Assistent wil het voor gebruikers zo eenvoudig mogelijk houden. De Assistent kan ook op de correcte manier berichten beantwoorden en verzenden. Deze nieuwe functie om korte boodschappen (min der dan 350 tekens) te lezen die worden ontvangen via SMS, ‘Android Berichten’ of applicaties zoals ‘WhatsApp’, wordt momenteel volop uitgerold in België. (TB)