Een kleine wereldreis om deze laatste week van 2019 en tegelijk van het decennium mee te eindigen. Een gewraakt filmpje uit Duitsland, een slimme zet van een Franse zwarte panter en hoe een klein Vlaams project alle zeilen bijzet om toch te kunnen doorgaan. Veel meer moet dat niet zijn op een rare maandag. Toch?
NRJ start charme-offensief
Ondanks de behoorlijke achterstand in de luistercijfers op marktleider France Inter en eerste achtervolger RTL, koestert NRJ grootse plannen om tijdens het komende jaar de kloof met de koplopers zo snel mogelijk te dichten. Om het niet enkel bij voornemens te houden, probeert men de jongeren te paaien met een gedurfd initiatief. Na de jaarwissel brengt NRJ zowaar 2020 minuten non-stop hits en worden de reclameblokken geschrapt. Goed dus voor 33:40 uur muzikaal genot om de katers, na de bruisende feestnacht, weg te spoelen. Het normale verloop van de programma’s wordt op 2 januari om 09:40 uur hervat. In hoeverre dit zal gewaardeerd worden moet nog blijken, maar dat het bijna oudste nationale Franse netwerk punten zal scoren, staat buiten kijf. (FvM)
Kinderen trapten op volwassen tenen
Het Duitse WDR 2 heeft een video met een satirisch klimaatliedje offline gehaald. ‘Mijn oma is een oude milieuzeug’, gezongen door een meisjeskoor, leidde tot flinke ophef. De kinderen zongen onder meer hoe oma rondrijdt met een brandstofslurpende auto en graag goedkoop vlees eet. “Mijn oma rijdt met haar SUV naar de dokter. Ze overrijdt daarbij twee ouderen met rollators”, klinkt het onder andere…
Ook klimaatactiviste Greta Thunberg, is te horen: “Jullie komen hier niet mee weg”. Minister-president Armin Laschet van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen vond het nummer respectloos jegens ouderen en onacceptabel dat kinderen zo tegenover ouderen worden gezet.
WDR 2 betreurt dat een deel van het publiek de video als kwetsend heeft ervaren. Het zou de bedoeling zijn geweest het generatieconflict over klimaatverandering satirisch te benaderen. (IK)
Radio Vlaamse Ardennen gaat door
Hoe zou het op 1 januari gesteld zijn met het bestand webradio’s die gebruik maken van de diensten van Radionomy? Zoals bekend houden zij er morgen definitief mee op. Een vraag die we pas in 2020 zullen kunnen beantwoorden. Radio Vlaamse Ardennen gaat er in ieder geval mee door. Reeds deze maand zette Hans Verbeurt, de bezieler van dit project, de nodige stappen om te voldoen aan de eisen van Sabam en SIMIM. De nodige contracten werden – ondanks het prijskaartje – ondertekend. Dit station wil vooral Vlaamse zangers steunen, hun nieuwe liedjes komen vrijwel onmiddellijk in rotatie. Sterkhouder in de programmatie is de ‘Vlaamse top 30’ op zondag om 14:00 uur, die wordt samengesteld door de luisteraars, die daarvoor een hele week kunnen stemmen. Voor 2020 worden extra Vlaamse uren voorzien, waarbij onder andere een artiest extra in de kijker wordt geplaatst. (TB)
Ik stop met mijn internetradio’s: TO DANCE STATION & 80s 90s PARTY HITS, na meer dan acht jaar. Heel jammer, maar auteursrechten zijn veel te duur voor een hobby …