RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Blad 241: VRT, F1, King of Pop, Peter K. (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

  • Publieke omroep en lokale radio: twee maten en nog meer gewichten?
  • Wallonië ziet geen graten in evenementenradio op DAB+ (Vlaanderen wel)
  • De King of Pop is dood, leve The king of Pop? We zullen het nooit weten, vrezen we
  • De Hitprofessor houdt z’n hart vast als hij zanger op dak ziet klimmen

De ene zwaai is niet gelijk aan de andere

Alle Belgen zijn gelijk voor de wet, dixit ‘Artikel 10’ van onze grondwet. Zou dat ook gelden voor radio-omroepen? Openbare versus de lokale? De blog ‘Lokale radio Vlaanderen’ zocht het uit en stelde vast dat de VRT-zenders een loopje nemen met de technische uitzendnormen zoals maximale frequentiezwaai. ‘Gelden er voor de openbare omroep dan andere regels dan voor de gemiddelde kleine lokale radio?’, is de logische vraag. Opvallende vaststelling: VRT radio’s worden overbeschermd en kunnen het zich dus permitteren om harder uit te zenden, er is toch niemand die klacht zal indienen. Een lokale radio daarentegen die met een zwaai ter grootte van die van de VRT uitzendt, zal onvermijdelijk zijn buren storen. En kan beboet worden. Het hele verhaal kan u hier lezen. (TB)

Nederlanders mogen tijdelijk uitzenden op DAB+… in België

De Grote Prijs van België F1 komt er opnieuw aan. Op 30 en 31 augustus, plus ook nog eens op 1 september, is het weer zover. De F1-bolides gaan weer hun ding doen. In Francorschamps en op tv. Om het driedaagse spektakel op de radio te volgen, moet u bij  Grand Prix Radio zijn. Het van origine Nederlandse internetstation zal dit jaar op en rond het circuit ook via DAB+ en FM te beluisteren zijn (frequentie nog niet bekend). Let op het digitale verschil tussen Wallonië en Vlaanderen. In het noordelijke deel van dit land zijn tijdelijke DAB+-licenties geen optie! Yesterdayland radio kreeg er geen te pakken. Visual Radio was echter niet meer haalbaar voor Grand Prix Radio. Volgend jaar is dat wel een serieuze optie. In 2020 zal het station trouwens bij meerdere races met Visual Radio aanwezig zijn, waaronder in Monaco. (FvM)

King of Pop: ‘Wachten op Godot’ voor het vervolg?

In Het Blad van gisteren wezen we op het bestaan van de documentaire ‘Chasing the truth’, een tegengeluid voor ‘Leaving Neverland’, de ophefmakende tv-film waarin Michael Jackson ongehinderd van pedofilie beschuldigd wordt. En waar bijvoorbeeld de VRT erg veel aandacht voor had. De publieke radio mocht de muziek van The King of Pop nog draaien, maar moést die ‘duiden’. Wat dit ook moge betekenen? Lezer Joke Smelt wijst er nu op dat er nog een, misschien zelfs betere documentaire bestaat over hetzelfde onderwerp. Ook ‘Lies of Neverland’ bekijkt dit heikele onderwerp op een andere manier. Tegelijk vraagt zij zich af waarom de media plots geen aandacht meer hadden voor die ‘andere kant van de medaille’. (TB)

Peter Koelewijn speelt nog steeds de pannen van het dak. Ook op Yesterdayland

Peter Koelewijn opent om 11:00 uur het Lage Landen-podium. Inmiddels 77, en nog steeds… verstrooid. Midden jaren ’70 traden Peter & The Rockets op in De Toekomst in Putte. Donna Summer, toen al behoorlijk beroemd, reisde mee. Terug naar Nederland wilden Peter en zijn muzikanten een bekend café in Antwerpen bezoeken. Donna had geen zin en bleef in de auto. In de vroege uurtjes herinnerde Peter zich plots dat hij Donna al een hele poos niet meer gezien had. Terug bij de auto botste hij op een erg boze Amerikaanse. Het was immers midden in de winter en behoorlijk koud! Later kwam het toch nog allemaal goed. ‘Kom van dat dak af’, stond in de loop der jaren, maar liefst vier maal in de diverse hitlijsten, in meerdere versies. (SH)


TVV Sound

Het Blad op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 240: Foto’s, documentaires, film en Corrie (video)

Zoals gewoonlijk is wat er achter de schermen gebeurt veel interessanter (voor ons) Het blijft Lees verder

Blad 239: Piraat, avondmarkt, museum, kolonel (video)

Radiopiraat die gebruik maakt van 'afstandsbediening', opgepakt Een avondmarkt biedt vele opties, ook voor lokale Lees verder

Blad 238: Logo’s, zetels, jingles en zon (video)

Net nu ze een degelijke wedstrijd konden bedenken, doen ze het niet! Omdat we het Lees verder

Blad 237: Paal, help, music en clown (audio & video)

Qmusic dj krijgt cadeau en staat nogal letterlijk voor paal Iemand met een grote tuin? Lees verder

Blad 236: 6 berichten en 1 amoureus slot (audio & video)

In Antwerpen tellen ze tot 100 en 40 jaar geleden trokken ze met bijna 100 Lees verder

Blad 235: Logo’s, jingles, hackers, muziek (audio & video)

Peter Koelewijn zei het al: 'Beter goed gepikt dan slecht geschreven'... Zo heel af toe Lees verder

Blad 234: Met special van de ‘Hitprofessor’ (video)

Een speciale editie het Het Blad in Het blad (een 3 om 4 dus) Waar Lees verder

Blad 233: Radio 45, Zender Brussel en Kürt (video)

Voor het radiovirus bestaat (nog) geen antibiotica (en da's maar goed ook) In 1940 werd Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
20 augustus 2019 - 23:42 23:42

De frequentiezwaai heb ik nog niet bekeken maar het geluid op 100.6 klinkt veel voller dan dat van Q 103.1 maar anderzijds zijn er ook enkele lokale die naar mijn gevoel beter presteren dan Q.

f1 en radiofan
f1 en radiofan
20 augustus 2019 - 20:49 20:49

vorig jaar zou Grand Prix Radio op een lokale frequentie rondom het circuit uitzenden. ik had mijn fm radiootje mee want wou graag het commentaar van Olav Mol ter plekke horen. Maar helaas was er op de frequentie die gecommuniceerd was alleen maar ruis te horen… De omroepers
van het circuit (3 talig en ook te horen door de speakers langs het circuit), ontdekte ik dan wel op de FM.

een draagbare dab+ heb ik niet, dus ga het dit jaar niet kunnen testen…

Rudy De Saedeleir
Beheerder
20 augustus 2019 - 21:54 21:54
Antwoord aan  f1 en radiofan

Die (zeer) lokale DAB-mux passen ze al sinds vorig seizoen toe op alle F1-cricuits om ter plaatse de verslaggeving uit de verschillende commentaarcabines door te sturen naar de satelliet-uplink. Dat verklaart waarom je FM vorig jaar enkel nog ruis gaf. Officieel is het trouwens helemaal geen publieke mux, maar een IFB, al kun je hem ter plaatse dus wel makkelijk ontvangen met een gewone draagbare DAB+. Daar is – meen ik – zelfs geen aparte zendvergunning voor nodig vanuit de organisatie. Dat systeem is vergelijkbaar met draadloze micro’s. Via deze link lees je de ervaringen van Britse DAB-gebruikers tijdens de F1 in Silverstone, een dikke maand geleden.

Overigens ga je van een investering in een draagbare DAB+ nog vele jaren genot hebben, zeker als je ook af en toe reist. Je hebt al veel keuze van 30>50 €, maar je kiest best voor een iets beter modelletje – bv. Sangean DPR64 of Sony XDR-S61D (60 > 80 €). Dat zijn prijs-kwaliteit echt uitstekende ontvangers. Die worden trouwens veel gebruikt door DX’ers die op allerlei bergtoppen in heel Europa proberen om zoveel mogelijk muxen te ontvangen.

Frans
Frans
21 augustus 2019 - 10:04 10:04
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Vorig jaar zouden ze ook op 88.8 FM te horen zijn (nog even opgezocht in het radiovisie archief) maar dat was dus niet.

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx