- Zwitserse precisie is voorlopig ver zoek bij de afschakeling van het FM-park
- Arabische gemeenschap van Brussel heeft eigen zender en die mag er blijven
- Te warm voor het binnenland? Ga mee naar Blankenberge (terwijl gewoon blijft zitten)
Zwitsers proberen om hun uurwerken gelijk te laten lopen
In Zwitserland gaan stemmen op om twee jaar eerder dan gepland te beginnen met het uitzetten van het FM-zenderpark. Eerst zou dat pas eind 2024 gebeuren, intussen denkt men er aan om daar al twee jaar eerder mee te beginnen. Maar niet alle spelers zitten op dezelfde lijn. De publieke omroep SRG is bereid om al in 2022 als eerste te stoppen met FM-uitzendingen, maar dan moeten de commerciële spelers uiterlijk zes maanden later volgen. Definitieve beslissingen zijn nog niet genomen. Het digitaal luisteren neemt fors toe in het Alpenland. Ruim 60% doet dit nu al via DAB+ of het internet. Nog maar 36% gebeurt analoog. (IK)
Na madam Arabelle uit de Collega’s is er nu Arabel van de radio
Het Waalse CSA heeft voor enkele markante verschuivingen gezorgd in Brussel en het zuiden. Dat kan u hier nog eens nalezen. Eén opvallende blijver is zeker AraBel FM in de hoofdstad op 106.8 FM, met een format van 30% Franstalige artiesten. Da’s nu ook geen probleem, denken we dan. Maar ze maken het zich toch iets moeilijker door 6,5% muziek te willen zoeken in de Franse Gemeenschap in eigen land. En… zoals de naam al doet vermoeden, er wordt ook nog eens (voor een derde) in het Arabisch uitgezonden. Niet onlogisch want de Arabische gemeenschap van Brussel is de belangrijkste doelgroep. Men hoopt om over enkele maanden ook de uitzendingen te kunnen starten op DAB+ (12B). (SB)
Naar Blankenberge zonder moeite, vanuit uw luie zetel!
Van 30 mei tot en met 2 mei was de legendarische Vlaams/Nederlandse zeezender Radio Mi Amigo opnieuw – helaas slechts vier dagen – terug in de lucht. Via FM, midden- en kortegolf, plus het tegenwoordig onvermijdelijke internet. Vanuit de studio aan boord van de MV Castor, voor anker in Blankenberge troepten heel wat oud-dj’s samen om radio te maken ‘à la manière de grand-mère’. Het betere werk uit de jaren 60, 70 en 80 dus. Misschien hebt u geluisterd, mogelijk hebt u de foto’ gezien. De kans dat u een bezoekje bracht aan het zendschip is reëel, want er werd een open-deur-politiek gevoerd. Was u ter plekke, dan is een extra herinnering mooi meegenomen. Of voor zij die er niet bij konden zijn, kan een filmpje wonderen doen als eerste kennismaking. (IK)