RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Blad 199: Zesmaal Brugge, tweemaal Radio 2 en maar één keer Sony (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

  • Moet er nog (meer) non stop radio zijn in Brugge? (U hoeft niet te antwoorden)
  • Radio 2 lijkt zichzelf voor de voeten te lopen in Sint-Niklaas (we hebben het raden naar de reden)
  • De veertigjarige van Sony die de wereld top zijn kop zette (maar wel moest opkrassen in 2010)

Brugge, met de B van Easy en de B van Dance

Met een kleine 120.000 inwoners is Brugge de grootste stad van de provincie West-Vlaanderen. Zes (lokale) radiostations kregen een licentie in 2017. Twee winnaars van toen hebben zopas – na ruim anderhalf jaar – hun zenders aangezet. Het gaat om B-easy op 106.0 FM en B-dance op 107.3 FM. Een half dozijn plaatselijke radio’s, keuze te over? Al valt dit voorlopig behoorlijk tegen. De twee nieuwkomers houden het momenteel bij non-stopmuziek. Iets wat meestal ook het geval is voor Brugs Ommeland (102.7 FM) en Elisa FM (105.3 FM). Of dat de wens was van de wetgever die zo nodig tabula rasa moest houden, is de vraag. Enkel Villa Bota (106.4 FM) gedraagt zich zoals mag worden verwacht, terwijl de VBRO uiteraard graag een woordje meepraat en diverse rubrieken heeft, maar zij behoren dan weer tot een nationaal netwerk, waarin Brugge zelden een hoofdrol speelt. (Dank aan Marc De Preetere)

Radio 2 lijkt zichzelf te storen in Sint-Niklaas

Sociale media melden vreemde gebeurtenissen in Sint-Niklaas. Daar zouden momenteel twee zenders van Radio 2 op volle vermogen blazen op de FM-frequentie 89.8 MHz… zenders die op nauwelijks enkele kilometers van elkaar zouden staan. Enerzijds wordt de zender van Norkring op de watertoren van Nieuwkerken-Waas gemeld, terwijl ook in de richting van de nieuwe zender van Broadcast Partners op de oude legertoren in de Driekoningenstraat wordt gekeken. Maar het Nederlandse bedrijf ontkent er een zender in bedrijf te hebben. Toch duiken ergens halfweg beide plaatsen flinke storingen op. Net zoals de RDS er vreemde bokkensprongen maakt. Qué pasa? Feit is dat twee zenders op één frequentie technisch kan, zonder grote miserie. Toch op grotere afstand. De techniek wordt single frequency networks genoemd en wordt o.a. in Frankrijk en Nederland toegepast. (MB)

De walkman is 40 jaar

Het viel wat tussen de mazen van het net, maar de walkman bestaat deze week exact veertig jaar. Bedacht door Sony’s medeoprichter Masaru Ibuka werd de draagbare cassettespeler 1 juli 1979 op de wereld losgelaten. Het laatste exemplaar dat cassettebandjes kon spelen verliet in oktober 2010 de fabriek. De eerste walkman kreeg de naam TPS-L2 mee. U vindt ‘m soms nog op tweedhandssites, maar u betaalt er veel meer voor dan toen. Ruim vierhonderd miljoen exemplaren werden geproduceerd en aan de man/vrouw gebracht. Na de cassettebandjes kon de walkman-merknaam ook cd’s en minidiscs afspelen. Nadien volgden mp3-spelers met de walkman-merknaam op de markt. (PvB)


Het Blad op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 198: Caroline, Tim, Peter, Elvira, Kirsten, Chris en Klara (video)

Zolang er papier is, verschijnt OEM 196. Daarom is de nieuwste editie zopas van de Lees verder

Blad 197: Mi Amigo International, Radio Emmeloord, Yesterdayland en Freewave Nostalgie (audio)

Emmeloord terug bij TuneIn en een eigen app-je voor Yesterdayland Freewave Nostalgie 498 neemt een Lees verder

Blad 196: Erik, Bixby, Mark & Ràmon (video)

Radiomaker met een zware passie voor treinen gaat... televisie maken De Zuid-Koreaanse 'slimmerik' die wel Lees verder

Blad 195: O.a. over Steven, Alexa en Sara (video)

Ook in heel weinig zinnen kunnen we veel vertellen (en we doen het drie keer!) Lees verder

Blad 194: Ferry, Rudy, Siri en Kim (fotoreeks)

Ferry Maat ruimt platenkast op, Rudy Meyns kiest voor VBRO 'Beter laat dan nooit' dachten Lees verder

Blad 193: Top 50, de toekomst & Madonna (video)

Mocht u nog steeds niet genoeg van Mi Amigo (we doen er nog iets bij) Lees verder

Blad 192: Var, NOS en Spotify (video)

Nieuwe 'InTune' is uit en gaat vooral over muziek én radio (en vice versa)Nieuws verspreiden Lees verder

Blad 191: Q, RMAI, Var, DPM en Radio Modern (video)

Van op het strand in Oostende naar dat van Karpathos in Griekenland (overal radio) 'Moet Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

9 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Panasonic
Panasonic
28 september 2019 - 10:44 10:44

Radio ommeland is nu onair via de 104.fm (oostkamp). Wat me opvalt is dat het nogal veel weg heeft van Stadsradio, o.a. de radiostemmen, reclame. Kan iemand meer vertellen?

Danny uit Gent
Danny uit Gent
29 september 2019 - 10:29 10:29
Antwoord aan  Panasonic

Frequentie is 104.9 Vierde aanvraag van LRI vzw,stadsradio dus.terug te vinden op radiovisie 18 juni 2019

Panasonic
Panasonic
29 september 2019 - 11:20 11:20
Antwoord aan  Danny uit Gent

Is dit wel correct? Hier in Brugge is de frequentie 107.3fm gelijk met de 106.8fm (Torhout). Ketenradio was toch niet meer toegestaan! Net als Brugs Ommeland, deze doet me denken aan de VBRO van vroeger.

Panasonic
Panasonic
11 juli 2019 - 09:41 09:41

Deze morgen is het me opgevallen dat het signaal van B-Dance Brugge en X-rayfm uit Torhout net dezelfde is, er is wel een vertraging op te merken in geluid, het signaal van Brugge loopt iets achter op dat van X-rayfm uit Torhout. Ik dacht dat ketenvorming anno 2019 niet toegestaan is… zou het BIPT al op de hoogte zijn 😀

Brugse luisteraar
Brugse luisteraar
8 juli 2019 - 14:15 14:15

Ontvangst van B-easy en B-dance is in de brugse rand (Sint-pieters) niet optimaal. Regelmatig ruis en storing. Ook in de wagen is dit op te merken. Waar staan de masten opgesteld? Naar wat ik tot nu toe gehoord heb, zijn deze initiatieven geen meerwaarde voor het Brugse. Wederom lege dozen. Spijtig.

marc
marc
8 juli 2019 - 00:03 00:03

Is Brugs Ommeland niet van VBRO?

wesley
wesley
7 juli 2019 - 16:46 16:46

Ik lees hier toch heel vaak zaken die niet stroken met de realiteit!
Hoe moet ik radiovisie eigenlijk interpreteren?
Als een nieuwssite? Of als een forum waar iedereen die zin heeft kan spuien wat hij/zij wil.
Ik stel vast dat het heel vaak het tweede is. En dat haalt uiteraard de waarde van een dergelijke site flink naar beneden.
Want hoe waarheidsgetrouw zijn de schrijfselen eigenlijk?

Ook nu weer. Ik lees dat Elisa non-stop is of toch heel vaak?
Bizar, Dan lijkt er iets mis te zijn met mijn radiotoestel. Ik luister nogal vaak naar Elisa, omdat het een zender is die me biedt wat ik zoek.
En ik hoor in elk geval in de voormiddag en in de namiddag gepresenteerde programma’s. Vaak hoor ik bijdragen van Brupop-kenner Antoine die ook vaak artiesten meeneemt naar de studio.
De voorbije week lag de focus op het cactus-festival met de organisator in de studio en vrijkaarten die uitgedeeld werden.

Nu, als dat de definitie van non-stop is, dan hou ik wel van non-stop radio…

@radiovisie,
Misschien toch wat vaker de inhoud controleren vooraleer te publiceren.
Tenzij radiovisie de ambitie heeft om een veredelde facebook-pagina te willen zijn…
Dan zit het wel snor uiteraard.

Jean-Luc Bostyn
Editor
7 juli 2019 - 22:19 22:19
Antwoord aan  wesley

Zoals ik al eerder schreef deze week; ‘Iedereen een beetje RadioVisie’. Jij dus ook Wesley. Bij deze is Elisa in ere hersteld. Sinds onze doorstart in november 2017 hebben we ruim 5000 (vijfduizend) berichten gepubliceerd. We hopen dat de meeste toch enige nieuwswaarde hebben? Mag ik jouw ‘suggestie’’ dat we de bal ‘vaak misslaan‘ enigszins, een heel klein beetje, lichtjes overdreven noemen? Net zoals wij naast de plank lijken te slaan met het nonstop-gehalte van Elisa? Maar we beloven alvast dat we voor de volgende 5000 items, als Elisa nog eens aan bod komt, gaan proberen om beter te doen. Deal? En om voor eens en altijd uit te klaren of we een forum zijn of een nieuwssite, een suggestie. Ik trakteer in de Bosrand. Kunnen we gezellig bij een hapje en een drankje (ik lust op tijd en stond een Brugse Zot), er een ‘boompje’ over opzetten. Ik hou van goede babbels over ons geliefde medium en misschien kan ik je overhalen om Brugge-correspondent te worden die uitsluitend correcte info doorspeelt… Nieuwe deal?

Mark
Mark
7 juli 2019 - 13:08 13:08

Een andere non stop doos is al enkele maanden niet meer te horen, maar geen haan die erom kraait: kustradio op 105.1 te Knokke-Heist. Hun tweede frequentie uit Blankenberge werd zelfs nooit opgestart. (107.6). Wie neemt ze over? Andere non stop?

Don`t copy text!
9
0
Deel hier gerust uw gedachtenx