- Nieuwe ‘InTune’ is uit en gaat vooral over muziek én radio (en vice versa)
- Nieuws verspreiden mag, maar dan liefst als u er voor betaalt
- Hoe enkele Zweden heel veel Amerikaanse artiesten heel snel boos maken
Radio en muziekfestivals zijn een prima huwelijk

De Var, de reclameregie van de VRT brengt een paar keer per jaar een gedrukt magazine uit. Zoals het hoort in digitale tijden is ‘InTune’ (de opvolger van Varia) ook online te lezen. U moet zich wel eerst even registreren. In deze zomereditie speelt StuBru de hoofdrol, want dit keer gaat het vooral over de connectie tussen radiomerken en muziekfestivals. Mensen en merken met elkaar matchen, dat zit in het DNA van Var. Maar er is meer. Saskia Schatteman (ceo Var): “Met InTune willen we inspirerende topics brengen over wat leeft en beweegt in de mediawereld. In deze editie leven we met Siri, spreken VRT-gezichten over hun impact in Vlaanderen en tippen MediaMarkt en Dovy keukens ons over hun learnings uit onze DIVA-impactstudie. We hopen agency’s en adverteerders te inspireren om creatief aan de slag te gaan met ons.” Hier klikken en u kan weer verder. (TB)
Nederlandse NOS wil dat illegaal nieuwsdelen ophoudt
De NOS gaat strenger controleren op lokale omroepen en streekomroepen die nieuwsbulletins delen met collega-omroepen die daar niet voor betalen. NOS: “Mocht bij constatering van downloaden via meerdere IP-adressen binnen één week geen plausibele verklaring kunnen worden gegeven, dan wijzigen we op eigen initiatief het bijbehorende wachtwoord.” Gaat men daarna weer de fout in, dan wordt overwogen om het betreffende radiostation te blokkeren. Lokale en streekomroepen betalen, naar gelang inwoneraantal, voor de nieuwsbulletins van de NOS. Het nieuwsbedrijf verzorgt elk uur verse bulletins. (Radiofreak.nl)
Artiesten en de VS in het bijzonder zijn boos op Spotify
De liefde tussen Spotify en de muziekwereld is flink bekoeld. Al helemaal nu de Zweedse streamingdienst beslist heeft om dit jaar een deel van de royalty’s terug te eisen. In 2018 zouden songwriters en uitgevers te veel hebben ontvangen. Daarvoor worden allerlei juridische spitsvondigheden gehanteerd. Maar dat is nog niet alles. In de VS zijn componisten boos omdat Spotify niet akkoord ging met de stijging van royalty’s. De Amerikaanse Copyright Royalty Board (CRB) gaf z’n fiat voor een verhoging van 44%, tegen 2022. Maar de Zweden gingen in beroep, gevolgd door Amazon, Google en Pandora. Tot slot is er ook Taylor Swift die eist dat àlle artiesten geld moeten krijgen, ook de kleinere garnalen. Universal en Warner gingen daarmee akkoord, Sony wacht af. (SB)