- Als het regent in Brussel druppelt het in Den Haag (’t is eens wat anders)
- Extra zomerlectuur – met heel veel nostalgie – over (offshore) radio
- ‘La vie est Riguelle’ gaat op vakantie en Jan Hautekiet neemt z’n surfplank mee
Komt er straks een einde aan het gratis DVB-T2 in Nederland?
Het ziet er naar uit dat Nederland, in navolging van Vlaanderen en Zwitserland, plannen heeft om een einde te maken aan de gratis doorgifte van de publieke omroepen via de digitale ether. Minister Kriek meldt op Totaaltv.nl: ‘De regulering van de inkoopprijs van NPO heeft waarschijnlijk ook enkele consequenties. Zo is het nog maar de vraag of het juridisch houdbaar blijft of tv-aanbieders verplicht kunnen worden om NPO-zenders in het goedkoopste abonnement door te geven. Maar ook aan de gratis distributie van de drie landelijke NPO-zenders kan bij regulering van de inkoopprijs getornd gaan worden. De NPO-zenders zijn op dit moment ongecodeerd – en dus gratis – in DVB-T2/HEVC in de ether te ontvangen. Maar het is niet ondenkbaar dat tv-aanbieders zoals VodafoneZiggo (Ziggo) en T-Mobile juridisch gaan onderzoeken of het gratis verspreiden van deze zenders houdbaar is.” (IK)
Bonte verzameling verhalen over zeezenders en nog veel meer
De vroege zomereditie van het Hans Knot International Radio Report is nu uit. Met veel herinneringen van de lezers. Er zijn opmerkingen van Teun Visser over zendertechnicus Peter Chicago. Pam. J. Bird Gaines opende haar herinneringenpakket aan de zomer van 1970 met bezoeken aan de MEBO II en aan Veronica en Radio Luxemburg. Met verschillende unieke foto’s van Lyn Strang. Natuurlijk komt Emperor Rosko (foto bovenaan- credits: MA International) aan bod. Lee (Helmut) Taylor vertelt over zijn tijd bij Radio Invicta. Benny Kok heeft een prachtige foto om te delen in de plaatselijke bakkerij waar reclame gemaakt werd voor RNI. Douwe Dijkstra vertelt over Mi Amigo 45 happening. Herbert Visser heeft nieuws over de Norderney en Phil Champion schreef een vervolg hoofdstuk over de geschiedenis van Radio Luxemburg. De 42 pagina’s kunt u hier downloaden. (TB)
Jan en Patrick laten Klara thuis en gaan op vakantie
De eerste generaties radioluisteraars, tot een eind in de jaren 70 zelfs, werden getrakteerd op een vrij groot aanbod Frans chanson. In eerste instantie had dit te maken met de aanwezigheid van Franse zenders die diep tot in Vlaanderen doordrongen. Anderzijds met een Vlaanderen dat zich slechts langzaam losmaakte van de invloeden uit het zuiden des land. Bij vijftigers, zestigers en alles wat nog ouder is, vindt u dan ook heel wat fans van het genre. Eén van de weinige programma’s die er nog aandacht voor had, is (helaas) opgehouden te bestaan. Na vijf jaar zetten muzikant Patrick Riguelle en Jan Hautekiet een punt achter ‘La vie est Riguelle’, de populaire reeks die iedere zaterdagavond (18:00-20:00 uur) werd uitgezonden op… Klara. De laatste uitzendingen gingen live vanuit een Brussels jazzcafé. (TB)