fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Blad 177: CBS-radio, ‘klassieke’ pop, Frits (audio & video)

  • De audio-verpakking van een nieuwsuitzending in de Amerikaanse 70’s & 80’s
  • Afkicken van popmuziek en vallen voor klassiek? Het kan en is een must!
  • Test: een dove radiomaker heeft een serieus probleem, merkt Frits Spits

Bij nieuws is ook de verpakking niet onbelangrijk

Uiteraard gaat het bij radiojournaals hoofdzakelijk om de inhoud, al is de juiste vormgeving toch ook niet te onderschatten. Kwestie dat de aandacht meteen getrokken wordt bij de potentiële luisteraar. In de Lage Landen blijft de omkleding van nieuwsuitzendingen meestal vrij sober, toch als u die vergelijkt met wat er bijvoorbeeld in de Verenigde Staten gebeurt, waar het allemaal een stuk bombastischer, imposanter en een stuk theatraler is. En dat is niet nieuw, reeds in de jaren 70 en medio jaren 80 hadden de nieuwszenders van CBS Radio een superieure stijl en geluid: strakke en samenhangende productie, levendige presentatoren, uitstekende engineering en prachtige ‘geluidslogo’s’, allemaal van de hand van het bedrijf Identitones. Nevenstaande compilatie bevat enkele stagers en sounders uit de hoogtijdagen van het lokale nieuwsformaat van het netwerk. (TB)

Kan u pop afzweren en vervangen door klassiek?

Ook voor deze vaste rubriek passeren alle berichten een eindredacteur. Zoals het hoort, doet hij dat met de radio aan, op de achtergrond, terwijl klassieke muziek zachtjes door de kamer klinkt. Een beetje a-typisch deze voorkeur, want die steekt schril af tegen de rest van het team dat hoofdzakelijk zweert bij de meer populaire genres, trends en stijlen. Vandaar dat zijn aandacht getrokken werd door een opiniestuk van muziekfilosoof Marlies De Munck die in De Standaard stelde dat klassieke muziek meer moet gepromoot worden en liefst van jongs af aan. Is klassieke muziek dan werkelijk zo belangrijk? Jawel, zo bleek ook uit de uitzending van ‘Bij Debecker’ bij Radio 1, van donderdag 13 juni. De uitzending kan u hier opnieuw beluisteren. (IK)

Frits Spits is plotseling doof (gelukkig maar voor één dag)

Nederlands radio-icoon Frits Spits (foto bovenaan – credits: NPO Radio 1) werd bereid gevonden om mee te doen met de Handicap Challenge. Een dagelijkse bezigheid doen met een beperking, is daarbij de uitdaging. In zijn specifieke geval bereidde hij zijn radioprogramma ‘De Taalstaat’ voor met een gehoor-handicap. Het blijkt allemaal niet eenvoudig te zijn. Met de Handicap Challenge wil KRO-NCRV het publiek laten zien dat dingen die voor mensen zonder handicap simpel en vanzelfsprekend zijn, voor personen met een beperking juist wel een dagelijkse uitdaging kunnen vormen. (HvV)


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

Meer over VRT Radio 1

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Volgende week vier keer naar Woodstock met Lies bij KlaraWaarin 'kleine' jongens, toch grote Vlaamse
PROS wil niemand naar bed sturen met hongerParadijselijke radiopiraat vanuit Oost-België in half Europa te
Een geschiedenis van '100 Jaar Nederlandse radio' in veel podcast-delenOok in de media is het
Pionier van de verkeersinformatie op de radio is niet meerWalter Galle en Jan Berg hadden
Heidi Van Thielen wil nieuwe werelden verkennenSoundcloud breidt verder uit (In België)Erdoorwurmen worden oorwurmen. Of
Hier spreekt men Nederlands 1 - Sonic branding is een trending topic in audioHier spreekt
MA45 in Blankenberge: met militaire precisieWereldrecordpoging witte zakdoekzwaaien op de... radioHeel Haspengouw kan opnieuw luisteren
Bij het krieken van de dag, wordt ook de Castor opnieuw wakkerVRB. Na 35 jaar

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
De Radio Maigret à Studio Clouseau – 5 (audio)

Blad 176: Woodstock, Vlaamse Ardennen & NRJ (video)

Hoe kort is de lange termijn van DAB+?

Blad 175: Honger, piraten en radiokolonisten (audio)

Stoelendans aan top VRT-radio

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (20)

Sluiten