Proefmux Vlaams-Brabant startte zender Testelt op
We starten met een leuk nieuwsje voor de provinciale driehoek Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg, want gisteravond zette TVV Sound de derde DAB+-zender aan in de proefmux van Vlaams-Brabant (blok 10B). Als enige van de vijf lokale proefmuxen in Vlaanderen startte Vlaams-Brabant in maart vorig jaar met slechts twee zendlocaties, waar er door de VRM maximaal drie werden toegestaan. Naast Brussel en Leuven is nu ook Testelt (deelgemeente van Scherpenheuvel-Zichem) in de ether, in het uiterste oosten van de provincie. Goed nieuws dus ook voor stations als RGR Dance en Radio Demerstad die al langer hoopten op een beter bereik van deze mux in die regio.
UK: Tony Blackburn ontslagen uit ziekenhuis
De Britse radio-dj Tony Blackburn (foto boven) heeft laten weten dat hij na drie weken werd ontslagen uit het Wellington Hospital in Londen en dat hij nu thuis verder zal revalideren. In de tweede helft van april moest de 80-jarige Blackburn met spoed worden opgenomen voor een infectie aan de borst. Eerst was gezegd dat hij snel weer terug op de BBC-radio zou terugkeren, maar later werd duidelijk dat het allemaal toch iets ernstiger was. De dj moet dagelijks nog wel een injectie krijgen, wat zal gebeuren via een ziekenhuis vlakbij zijn woonplaats. “Na mijn behandeling en rust kijk ik ernaar uit om weer @BBCRadio2 en @BBCLOCALRADIO te doen wat ik graag doe. Ik wil al mijn vrienden bedanken voor jullie lieve berichten, jullie zijn allemaal zo aardig om aan mij te denken xx”, laat hij weten via Twitter.
Airable maakt Live365 beluisterbaar
Tot slot nog een interessant weetje voor wie een internetradio heeft die gebruik maakt van de database van het Duitse Airable. Dat zijn er behoorlijk wat, zeker in het wat duurdere segment. Daar zijn sinds kort namelijk ook de programma’s te vinden die via Live365 worden uitgezonden. De streams via dit Amerikaanse internetradioplatform zijn buiten de VS moeilijk of niet te beluisteren, hoewel de meeste streams op Live365 nochtans niet geografisch geblokkeerd zijn. Of je moet je wenden tot een VPN. Maar Airable is nu de eerste en enige database waar die streams probleemloos en zonder omwegen te beluisteren zijn. Deze zenderdatabase bestaat intussen een kleine vier jaar en presteert zeer goed. De updates van de database gebeuren erg accuraat, ook het verwijderen van dode streams. De app Receiver Radio maakt er eveneens gebruik van en ook die is absoluut een aanrader.
Eindelijk de 3de zender on air.
Dat dat allemaal zo lang moet duren…?
Als m’n een degelijke bereik wil hebben, is het beste DAB +
Met die 100w fm zenders dat is het ook niet..
Zijn er trouwens al ergens DAB+-steunzenders van 100 watt opgestart?
Dacht te lezen te hebben dat er maar 3 DAB+ zenders mag hebben voor de proefmux per provincie.
Sinds kort zijn steunzenders tot 100W inderdaad mogelijk om gaten te vullen, aanvullend op de drie hoofdzenders tot 1 kW. Maar we hebben nog geen weet van dergelijke steunzenders, al wordt daar in enkele provincies wel over nagedacht.
Wist niet dat er steunzenders van 100w toegelaten is.
Zouden die wat bereik geven?
Vandaar dat een dj op radio tros fm onlangs zei dat de ontvangst via DAB+ ging verbeteren de komende tijd.
Bij radio club fm in Zele- Durme is er onlangs één van de drie dipool in een andere richting geplaatst.
Of het met DAB+ te maken heeft weet ik niet.
Het effect van een 100 W steunzender is afhankelijk van veel factoren. Een DAB+ ontvanger kan het signaal samenstellen uit gegevens die hij ontvangt van meerdere zenders, als dat het geval is. Dat geeft een soort 1+1=3 effect. Als je in de auto DAB+ luistert en je bevindt je ergens tussen twee of drie zenders, dan zal de ontvanger zijn signaal samenstellen uit de verschillende zenders. Net zoals dat met mobiele data werkt. In het geval van TrosFM in Dendermonde zou een steunzender kunnen profiteren van de hulp van de zenders van Sint-Niklaas (langs de noordkant) en Aalst (langs de zuidkant). Dat is de achterliggende visie. Er is natuurlijk een (terechte) discussie over die arbitraire 100 W. Logisch is dat niet. Idealiter moet je eerst berekenen welke veldsterkte je tekort komt tussen Aalst en Sint-Niklaas en dan een oplossing voorstellen.
Heel dat systeem van de proefmuxen was er van meet af aan op gericht om de lokale stations in de zak te zetten. En ze lieten zich als slachtvee alweer gewillig naar de slachtbank leiden. Enige uitzondering waren de paar slimmeriken die het heft in handen namen en meteen de zendlocaties in hun eigen voordeel kozen. Een ordinair spelletje verdeel en heers.
VRT (12A – Op: Broadcast Partners) heeft ook hun DAB+ zenders in Gent, Aalst en St Niklaas, maar wel met iets hogere vermogens :
Gent 10kw, Aalst 2,5 kw en St Niklaas (onbekend)
Idem 11A – Op: Norkring:
Aalst 2,5
Gent 4,1
St Niklaas 2,4
https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=17QAQQwVyYc16WUMMgXTzvRDzSoEWOHca&ll=51.02228052054493%2C4.272430211997276&z=10
Klopt, de Oost-Vlaamse proefmux deelt zelfs de antennes met de VRT-mux van BP, maar je mag een lokale mux niet vergelijken met een nationale mux. Een lokale mux zou in de eerste plaats een gebiedsomschrijving moeten maken die men optimaal wil bestrijken. Daarna kun je berekenen welke zendlocaties, antenneconfiguraties en vermogens je daarvoor nodig hebt. Dat is hoe het in Frankrijk werd/wordt aangepakt. In Vlaanderen is dat, in deze fase van proefmuxen, niet gebeurd. Het werd zelfs niet gevraagd. Er is vanuit de VRM gewoon gezegd: per provincie mag je vanaf drie locaties met telkens maximaal 1 kW uitzenden. Tirez votre plan. Daarmee kun je hooguit een kwart tot een derde van een provincie optimaal dekken, toch als je overal voldoende veldsterkte wilt hebben. In bijna alle provincies zijn de afstanden tussen de gekozen zendlocaties veel te hoog, wat uiteraard voor gaten tussenin zorgt. Dat zijn fouten in de concepten en dat wist iedereen die er mee bezig was. Maar sommigen speculeerden op later meer te mogen. Er is nooit gedacht in termen van gebiedsomschrijving, maar enkel aan op termijn zoveel mogelijk binnen harken.