Lokale radio’s niet meer voor een prikje op Radioplayer
We schreven het eerder al onder voorbehoud, maar nu is het definitief: de Vlaamse overheid zal niet langer financiële ondersteuning geven aan lokale FM-radiostations die aanwezig willen zijn op Radioplayer. In 2021 en 2022 moesten de lokale radio’s die een plekje wilden op Radioplayer enkel twee maanden abonnementsgeld betalen (twee keer 45 euro) en paste de Vlaamse overheid voor de rest van het jaar bij. Bij de lokale radio’s was er echter weinig enthousiasme, omdat ze weinig of geen meerwaarde ervaren van Radioplayer. Na overleg met de lokale radiosector trok Vlaams minister van Media Dalle de stekker uit de subsidie. Op dit moment zijn er op Radioplayer nog 34 Vlaamse lokale radio’s te vinden, wat neerkomt op een kwart van het totale aantal Vlaamse lokale radio’s. Deze 34 stations kregen deze week een mail van Radioplayer dat ze voor 25 februari moeten laten weten of ze nog wensen door te gaan. In dat laatste geval bedraagt het maandelijkse abonnementsgeld 45 euro. Anders verdwijnen ze per 1 maart uit Radioplayer.
Eindelijk weer te bestellen: het World Radio & TV Handbook
Het heeft wat langer geduurd, maar bij deze is de doorstart van het legendarische World Radio & TV Handbook (WRTH) eindelijk een feit. Editie 77, goed voor 848 bladzijden met informatie en interessante artikelen, kan vanaf nu worden besteld. Je vindt er onder meer artikelen over de radio en tv-geschiedenis van Andorra, uitzendingen in de Falklands, de geschiedenis van verkeersinformatie via de radio, RDS – The Radio Data System, Airi – The World of Radio for Children, Mining the DX Data, DRM via de korte golf door de BBC World Service, naast bijgewerkte wereldkaarten. Ook de nieuwste apparatuur, waaronder de ELAD FDM-S3, de Reuter RDR52, de BELKA DX en de Stampfl Active Dipole worden besproken. De overige pagina’s staan vol met informatie over nationale en internationale uitzendingen en omroepen, clandestiene en andere, AM- en SW-frequentielijsten en een uitgebreide referentiesectie. Het nationale gedeelte van het boek bevat de meest actuele en gedetailleerde FM-, DAB- en HD-radio-informatie. De WebApp en de gecombineerde set (boek + WebApp) zijn binnenkort beschikbaar.
Canada verslikt zich in digitale toekomst CBC
In Canada is er deze week enige ophef omdat Catherine Tait (foto), afscheidnemend CEO van de CBC (de Canadese openbare omroep), in een interview met The Globe and Mail aankondigde dat de omroep zich voorbereidt op een digitale toekomst via online zonder analoge uitzendingen via radio en televisie. Volgens Tait is het “een kwestie van relevant te blijven”. Ze zegt dat steeds meer Canadezen overstappen op streaming “terwijl de CBC hier loyaal zit uit te zenden via de ether”. “We willen de Canadezen niet naar digitaal slepen. Ze slepen ons mee”, aldus mevrouw Tait. Hoewel ze er ook meteen bij zei dat heel onwaarschijnlijk is dat de radio- en tv-zenders van de CBC de eerstkomende tien jaar al uit de lucht zouden gaan, zorgde dit blijkbaar voor een flinke schok bij veel mensen. In feite herhaalt ze enkel wat ook de Britse BBC al langer luidop zegt. De meest gehoorde kritiek is dat ze de omroep in onzekerheid stort op vier maanden van haar vertrek. In Canada zijn er nog tamelijk wat dunbevolkte regio’s waar breedband-internet vandaag nog geen evidentie is. Net als de BBC kijkt ook de CBC aan tegen zware besparingen.
Hey Johan,
Ik zou eerder zeggen, radio’s te kort.
Wat een heerlijke zaterdag!
Radio Veronica; top seventies, radio Caroline live from thé Ross Revenge, radio Mi Amigo de echte weer actief,radio Atlantis uk: oldies en Radio 1 met de Belpop.
Oren tekort. Radio is bij momenten springlevend. Gelukkig.