World Radio Day in het teken van vredesopbouw
Het thema van de 12e editie van de World Radio Day, die op 13 februari 2023 wordt gevierd, is ‘Radio en Vrede’. De Wereldradiodag is een jaarlijks initiatief van UNESCO, de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Dit jaar belicht UNESCO onafhankelijke radio als pijler voor conflictpreventie en vredesopbouw. “Radio kan inderdaad conflicten aanwakkeren, maar in werkelijkheid modereert professionele radio conflicten en/of spanningen, waardoor escalatie wordt voorkomen of verzoening en wederopbouw worden bewerkstelligd.” Zo is Radio Okapi, een eigen radio-initiatief van UNESCO, al 20 jaar het enige radiostation in de Democratische Republiek Congo dat zowel in regerings- als in (het oostelijke) rebellengebied uitzendt. Ook in andere delen van Afrika zijn er radiostations die deel uitmaken van VN-vredesmissies, waaronder Radio Miraya in Zuid-Soedan, Guira FM in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Radio Mikado in Mali. Alle info over World Radio Day vind je hier.
Finland sluit aan bij Radioplayer
Wie RadioVisie een beetje volgt, die weet dat we Radioplayer al langer indelen in de categorie ‘vechten tegen de bierkaai’. Maar dat neemt niet weg dat nu ook Finland zich als zestiende land aansluit. De Scandinavische buren Noorwegen, Zweden en Denemarken werden eerder al lid van de Radioplayer-familie. Radioplayer Finland wordt gecoördineerd door Radiosoitin Suomi Oy, een samenwerking tussen het openbare mediabedrijf Yle en RadioMedia, de overkoepelende groep voor Finse commerciële radio. In de praktijk hadden die al een eigen gezamenlijk radioplatform (radiot.fi), dat nu gewoon werd omgezet naar Radioplayer. De Finse omroepen kiezen voor een lancering met de volledige suite van Radioplayer-producten, inclusief mobiele apps, webspelers en smart TV-apps. De 16 landen waarin Radioplayer actief is, zijn het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje, Canada, Ierland, Oostenrijk, Noorwegen, België, Zwitserland, Denemarken, Italië, Nederland, Zweden, Frankrijk, Griekenland en Finland.
Google maakt AI-muziek met MusicLM
Google maakte in een recent paper de komst van MusicLM bekend. Een language model, gebaseerd op een dataset van 280.000 uren muziek, die kunnen gecomponeerd worden op basis van uw instructies. MusicLM kan ook verder bouwen op bestaande melodieën, audio creëren gebaseerd op een specifiek instrument binnen een genre, en tekst en afbeeldingen in de output combineren. Maar hoe zit het met de auteursrechten? Google neemt de vlucht vooruit en kondigt aan dat MusicLM momenteel niet op het grote publiek wordt losgelaten. Experimenten tonen trouwens aan dat ongeveer 1 procent van de gegenereerde muziek een rechtstreekse replica is van de songs waarmee het language model getraind werd. En in die omstandigheden zouden wel degelijk vragen over auteursrechten kunnen rijzen… (HVG)