BBC Arabic Radio gestopt na 85 jaar
Na 85 jaar ging vrijdag de Arabische radiodienst van de BBC voor de laatste keer uit de lucht. De sluiting van de BBC Arabic werd in september vorig jaar aangekondigd als onderdeel van een breder plan om de kosten van de BBC World Service met 28,5 miljoen Britse pond te verlagen en de focus te verleggen naar de productie van digitale inhoud. Minstens 382 mensen verliezen hun baan. De BBC World Service stopt ook met het produceren van radioprogramma’s in 10 andere talen, waaronder Chinees en Hindi. BBC Arabic Radio werd begin 1938 voor het eerst gelanceerd vanuit Egypte. Het was de eerste radio-uitzending in een vreemde taal van de ‘BBC Empire Service’. Volgens de BBC bereikt BBC Arabic wekelijks 39 miljoen mensen per week, maar slechts 12 procent van het totale publiek luisterde nog naar de radioprogramma’s en 5 procent luisterde alleen via de radio.
Tsjechië: digitaal frequentieplan gelekt
In Tsjechië is een concept opgedoken van het nieuwe digitale frequentieplan voor commerciële radio. Het gaat om twee landelijke en 27 regionale muxen voor DAB+. Eerst werd aangekondigd dat er tot 1 maart een openbaar onderzoek zou lopen waarbij experten en ondernemers hun opmerkingen kunnen maken, maar enkele uren later werd dat alweer ingetrokken en klonk het dat de openbare raadpleging voorbarig was. Alleen entiteiten die financieel onafhankelijk van elkaar zijn, zouden mogen deelnemen aan het selectieproces. Bedrijvengroepen kunnen slechts één aanvraag indienen voor de aanbesteding. Het zou de bedoeling zijn de kavels in twee rondes te veilen. Meer info over het frequentieplan vind je hier.
Spotify: meer abonnees, maar ook meer verlies
De muziek- en podcaststreamingdienst Spotify maakte cijfers bekend over het vierde kwartaal 2022. En er is goed en slecht nieuws. Om met het eerste te beginnen: er zijn nu 205 miljoen premium (dus betalend) abonnees, wat 10 miljoen meer is dan in het derde kwartaal. In totaal zijn er bijna een half miljard maandelijkse actieve gebruikers. Het slechte nieuws: alhoewel er 3,17 miljard euro inkomsten waren, blijven de verliezen zich opstapelen. Dat bedroeg in het vierde kwartaal 270 miljoen dollar, tegenover 39 miljoen in dezelfde periode in 2021 tevoren. Ook hier ligt de oorzaak bij de massale aanwervingen als gevolg van de groei. Engadget gaat dieper in op de cijfers. (HVG)