Prem was de Nederlandse Prince of Darkness
De Nederlandse presentator Prem Radhakishun, sinds zijn deelname aan de Slimste Mens ter Wereld ook bij ons in Vlaanderen gekend, heeft de Nachtwacht Award 2023 van Spreekbuis gewonnen. Hij kreeg de prijs voor het beste nachtprogramma op de radio voor Zwarte Prietpraat, dat hij bijna zes jaar lang maakte. De jury, bestaande uit Astrid de Jong, Bert Kranenbarg en Timo Kamst, roemt het wekelijkse programma vanwege de eigen wijze waarop het nieuws en actualiteiten brengt. “Als iemand radio maakt voor de luisteraar in de nacht, is Prem het wel. Ongrijpbaar, onbegrensd, en soms ook onbeschoft, roeptoeterde hij zich door de nacht”, aldus het juryrapport over Radhakishun en zijn programma, dat per december is gestopt. “Sommigen zullen hem missen als kiespijn, anderen zullen zijn vaak verrassende gesprekken missen. Altijd spannend, altijd actief, en altijd gericht op amuseren, en altijd met hoorbaar plezier en inzet maakte hij zijn onconventionele programma.”
- foto boven: Vera de Kok, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons
Ook Noorwegen meet radio met ‘wearables’
Noorwegen wordt het eerste land buiten de VS waar de zogenaamde ‘PPM-wearables’ van Nielsen worden geïntroduceerd als onderdeel om de luistercijfers te berekenen. De upgrade komt er op vraag van de drie grote marktleiders, NRK (de openbare omroep), P4-gruppen (Viaplay Group) en Bauer Media. De Portable People Meter (PPM) Wearables doen in de praktijk hetzelfde als wat GfK sinds 1 januari ook introduceert voor de Nederlandse en Franse luistercijfers, maar dan via een app op de smartphone: continu meeluisteren naar het radiostation waar u naar luistert. In Noorwegen berekent Nielsen sinds 2019 de officiële luistercijfers op basis van 2000 rapporterende panelleden die werken met de nog oude PPM’s. Die worden tussen nu en eind 2024 allemaal vervangen door de nieuwe Wearables, die aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker zijn. Bovendien bevatten die een machine learning-model waarmee berekend kan worden hoe lang er via een koptelefoon wordt geluisterd.
De doeltreffendste Vlaamse radioreclamespotjes van 2022
DIVA is de eigen studie van de Var – de reclameregie van de VRT – om de impact van radioreclame te meten. Dat gebeurde intussen al bij ruim zevenduizend commercials. Op de Var-website werd nu de top 10 van het afgelopen jaar geplaatst voor likeability, memorisatie en sonic branding. Als merk is het cruciaal om op het juiste moment ‘top of mind’ of ‘mental available’ te zijn bij de consument. Verschillende factoren kunnen daarbij een handje helpen. Zo kunnen Distinctive Brand Assets (DBA’s) van groot belang zijn, want een merk heeft een grotere kans om gespot te worden als het inzet op DBA’s die alle zintuigen beïnvloeden. Zo genereerde de spot van Devos Lemmens de meeste Likeability, werd Euro Millions de winnaar op vlak van Memorisatie en Sonic Branding. Klik door naar de verschillende categorieën om de volledige top 10 te vinden en de bekroonde spotjes te (her)beluisteren.