RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Blad 1660: Business AM, Snob 2000, DAB+ in Moldavië

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Business AM Radio: nog meer namen

Sofie Sonck

Er zijn radiostations die hun sociale media-activiteiten concentreren op Facebook, andere stations focussen dan weer eerder op Instagram of TikTok. Maar om op de hoogte te blijven van de nieuwste spruit in ons Vlaamse radiolandschap – de digitale talkradio Business AM die op 9 januari van start gaat – wend je je best tot LinkedIn. RadioVisie gaf de voorbije weken – hier, hier en hier – al een handvol namen vrij van mensen die mee het gezicht zullen vormen van de dagelijkse ochtendshow waarmee van start zal worden gegaan. Maar LinkedIn verklapt nog meer namen die zich ‘in alle stilte’ opwarmen voor dit nieuwe radioproject. Dat Peter Van Oostende de Hoofdredacteur Radio wordt, was al duidelijk uit het eigen persbericht dat op 9 december werd verspreid, maar dat – hoezo verrassend? – door geen enkele Vlaamse krant werd opgepikt. Daarnaast zien we jong en ambitieus talent met links naar radio opduiken op de nieuwe radioredactie: Jonas Verstichel, Evelien Standaert en Vanille Dujardin. Tom Van Doorslaer, een man met een uitgebreid verleden bij DPG Media, is bij MediaNation dan weer aangetrokken als Chief Commercial Officer (CCO). Radiogezichten Dennis Janssen (boven) en Sofie Sonck, waarover we eerder al schreven, losten tot slot hun allereerste foto’s in de studio van Business AM.

De Snob 2000, voor wie zijn neus ophaalt voor de Top 2000

Gisteren ging via het Nederlandse online-radiokanaal Pinguin Radio opnieuw de jaarlijkse Snob 2000 van start, met voorsprong het beste alternatief voor de “hoger opgeleide muziekliefhebbers” – snobs, dus – die al die Top 2000-toestanden maar veel te gewoontjes vinden. De Snob 2000 werd tien jaar geleden door de bloggers van OndergewaardeerdeLiedjes.nl opgestart als een alternatieve eindejaarslijst. Het is zonder twijfel de meest grillige en eclectische lijst, die er ieder jaar ook weer verrassend anders uitziet. Inmiddels is die Snob 2000 zelf een mooie traditie waarin de echte muziekfreaks hun favoriete liedjes kwijt kunnen die niet verkiesbaar zijn in de Top 2000 van NPO Radio 2. De keuzelijst omvatte dit jaar 7.918 liedjes. Sinds 2017 wordt de lijst uitgezonden door Pinguin Radio tussen 18 december en nieuwjaarsdag, dagelijks van 7 tot 19 uur. Elke ochtend wordt het deel van de lijst onthuld dat die dag wordt uitgezonden. En de nummer één van het voorgaande jaar – vorig jaar was dat trouwens dEUS met ‘Instant Street’ – wordt nadien automatisch uitgesloten. De Snob 2000 heeft dus nooit dezelfde nummer één. Pinguin Radio verrees in 2011 als online radio uit de as van KINK FM.

Ook Moldavië gaat voor DAB+

De regering van Moldavië – een Oost-Europees land gelegen tussen Roemenië en Oekraïne – heeft op 14 december een ontwerpbesluit goedgekeurd om in het land het uitzenden via DAB+ mogelijk te maken. De frequentieband III (174-230 MHz), waarin DAB+ zich afspeelt, werd in Moldavië tot dit jaar nog gebruikt voor analoge televisie. Het Moldavische ministerie van Infrastructuur en Regionale Ontwikkeling zegt dat er in het land voldoende frequentieruimte beschikbaar is voor twee tot zes nationale multiplexen, goed voor 30 tot 90 radioproducten met een landelijke dekking. Dat is aanzienlijk meer dan de vier of vijf landelijke omroepen die het land, goed voor 2,5 miljoen inwoners, momenteel telt in de FM-band. Het thans genomen besluit regelt enkel de principiële omzetting van band III naar DAB+. De volgende stap wordt het beschikbaar stellen van frequentieblokken aan aanbieders van operatoren.


Blad Gemist?

Blad 1736: Radiodays Europe, Radio Victoria, RNI

Blad 1736: Radiodays Europe, Radio Victoria, RNI

• München verwelkomt Radiodays Europe in 2024 • Tienduizenden kijkers/luisteraars voor carnaval Halle • RNI-secretaresse Eva Pfister overleden
Blad 1735: Peter Hoogland, Donald de Marcas, Hanno Dik

Blad 1735: Peter Hoogland, Donald de Marcas, Hanno Dik

• Peter Hoogland (even) terug bij TOPradio • Nederland: Donald de Marcas overleden • Nederland: afscheid van Hanno Dik
Blad 1734: Wim De Bie, Mike Drayson, Audio-Sound Ecosystem

Blad 1734: Wim De Bie, Mike Drayson, Audio-Sound Ecosystem

• Nederland: R.I.P. Wim De Bie • Australië: ‘grindstem’ Mike Drayson is niet meer • Dé ultieme toekomststudie voor radio/audio
Blad 1733: Synthetic Stories, Rayo, Bas van Teylingen

Blad 1733: Synthetic Stories, Rayo, Bas van Teylingen

• De eerste volledig artificiële podcast • Bauer lanceert nieuwe audio-app • Veronica gaf nieuw leven aan oude jingle Anita Kerr
Blad 1732: Radio Mfm, Studio Brussel, IFPI

Blad 1732: Radio Mfm, Studio Brussel, IFPI

• Radio Mfm gaat op de jazz(elingen)toer • StuBru brengt drum-ode aan Taylor Hawkins • Alle muziekdragers groeien weer
Blad 1731: Podcastgoud, Jolien Roets, NLPO

Blad 1731: Podcastgoud, Jolien Roets, NLPO

• Shalini maakt podcast over podcasts • Jolien Roets werd tweede keer mama • Nederland: fusies bij streekomroepen

Het Blad op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Gunnar Walgraeve
Gunnar Walgraeve
23 december 2022 - 13:08 13:08

Business AM: AM? Amplitude Modulatie, dus middengolf? Niemand die zich afvraagt waar die AM voor staat? Moeilijk te geloven dat er interesse zou zijn in de 540, 927, 1188 of 1512 kHz.

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
23 december 2022 - 20:44 20:44
Antwoord aan  Gunnar Walgraeve

Gunnar, dat waren verdorie zeer goeie frequenties hoor. Bijzonder de 1512…goed te ontvangen tot zeer ver in Oostenrijk en andere verre gebieden. Akkoord tegenwoordig zijn er andere (modernere) middelen om (kraakvrij en zonder feeding) naar radio te luisteren. Blijft nog enkel over…’nostalgie’.

Johnny De Ponny
Johnny De Ponny
24 december 2022 - 10:14 10:14
Antwoord aan  Pieter Van Banden

1512 was soms te ontvangen in Zuid Afrika en Canada.927 tot ver in Frankrijk en s’avonds in heel Europa.

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx