Wallonië: erkenningsprocedure voor eenzame lokale frequentie
De CSA, de mediawaakhond van de Federatie Wallonië-Brussel, houdt momenteel een selectieprocedure voor de lokale radiofrequentie 107.8 MHz in Jupille-Sur-Meuse. De regering van de Franstalige Gemeenschap keurde hierover in september een decreet goed. Kandidaten kunnen nog tot uiterlijk 6 februari 2023 een dossier indienen bij de CSA. Het gaat om een frequentie voor een community-radio waarvan de erkenningstermijn afwijkt van de standaard. Op dit moment is de erkenning voor deze frequentie nog toegewezen aan de Turkse radiozender Turkuaz FM (foto boven). Niets wijst er op dat die geen kandidaat meer zou zijn, maar uiteraard staat de procedure open voor alle kandidaten. Alle informatie en documenten met betrekking tot deze aanbesteding zijn beschikbaar via deze link.
Ook Proximus trekt stekker uit 3G
Na eerder Telenet en Orange kondigde nu ook Proximus vandaag aan dat het zijn mobiele 3G-netwerk afschakelt tegen eind 2024. 3G werd in 2004 gelanceerd en maakte voor het eerst mobiel internet mogelijk tegen aanvaardbare snelheden. Intussen verloor 3G zijn relevantie omwille van de doorbraak van het performantere 4G en de nakende doorbraak van 5G. Volgens Proximus vertegenwoordigt 3G vandaag minder dan 2 procent van het totale dataverkeer op het Proximus-netwerk. Het gaat in hoofdzaak om trafiek van bedrijven die het 3G-netwerk nog gebruiken voor data-applicaties en internet of things-toepassingen. Zij worden door Proximus op de hoogte gebracht zodat ze toestellen die alleen op 3G werken op tijd kunnen vervangen. De bandbreedte voor 3G-diensten wordt vanaf 2025 ingezet voor 4G en 5G. Proximus engageert zich om tijdens die transitie een volledige 3G-dienstverlening te blijven bieden.
Website voor bijna vergeten geluiden
Een radio zonder geluid, dat is als een café zonder bier. Dixit wijlen Bobbejaan Schoepen. En over geluid, daar draait het bij Obsolute Sounds allemaal om. Het is een Engelse website met een hele bijzonder invalshoek. De beheerders zijn immers op zoek gegaan naar geluiden die uit ons dagelijkse leven… verdwenen zijn, maar er ooit helemaal deel van uitmaakten. Geluiden die nuttig zijn om te bewaren want mogelijk ooit bruikbaar in films, commercials of documentaires. Denk aan het door en merg en been snijdende gepiep van een 56K modem, het tunen van een radio (zalig toch?), een typemachine of het klikkende geluid van een diaprojector. Van die verdwenen geluiden werden er nu 150 in de Obsolute Sounds bibliotheek bewaard. Naast de geluiden zelf vindt u er ook ook remixes van die geluiden door muzikanten en geluidsartiesten. Zoals we schreven: “Bruikbaar, ten alle tijden”. (HVG)