Joe Lage Landen ruimt de baan voor Willy CLASS X
Er lijkt iets meer duidelijkheid te komen over wat er in de plaats komt van Joe Lage Landen op de Vlaamse commerciële DAB+ 5A/5D. Vanuit DPG Media zelf is er momenteel nog geen enkele communicatie hierover, maar op de pagina ‘zenderaanpassinngen’ van Telenet wordt ‘Willy Class X’ oftewel ‘Class X by Willy’ aangekondigd. Het gaat om het Telenet-kanaal 938 in Vlaanderen (waar Joe Lage Landen zat) en kanaal 918 in Wallonië. Als startdatum wordt 21 november opgegeven, maar momenteel – 23 november – is er op dat kanaal, noch op DAB+ al iets te horen. Als het verhaal klopt – al is er geen reden te bedenken waarom Telenet zoiets zelf zou verzinnen – dan wordt dit het eerste thema-zusje van Willy. Class X is op dit moment een programma op Willy met ‘muziek uit de 20ste eeuw die de tand des tijds heeft doorstaan’. Waarmee het themakanaal dus wellicht als een tegenzet van De Tijdloze van Studio Brussel moet worden gezien.
Paula D’Hondt maakte het eerste geliberaliseerde frequentieplan
Vandaag overleed Paula D’Hondt, de toenmalige CVP-politica uit Haaltert, op 96-jarige leeftijd. Haar naam verdient ook een plekje in de Vlaamse radiogeschiedenis, want Paul D’Hondt was in haar lange politieke carrière onder meer van 1981 tot 1988 staatssecretaris voor PTT in de Belgische regeringen Martens V tot Martens VII. In die tijd was ook de RTT (Regie voor Telegrafie en Telefonie) nog een onderdeel van de PTT. Zo was er binnen de RTT ook een dienst die instond voor de controle op het radiospectrum, de voorloper dus van het huidige BIPT. In die zin zat D’Hondt destijds jarenlang in het oog van de storm toen heel België begin jaren ’80 overspoeld werd door wellicht meer dan duizend “vrije radio’s” en “radios libres”. D’Hondt volgde in 1981 op PTT de Wase socialist Freddy Willockx op, die het naar hem genoemde KB uitvaardigde dat de toen nog illegale vrije radio’s alvast tolereerde op voorwaarde dat het vermogen niet boven de 100 Watt kwam. Zelf was D’Hondt verantwoordelijk voor het nationale (en ook internationaal gecoördineerde) frequentieplan van 1985-1986, dat ruim 36 jaar later nog steeds als basis dient, als er tussen de gemeenschappen over wijzigingen moet worden onderhandeld.
Ik heb ze nog ontmoet. Ze kende niks van frequentiebeheer. En maakte het dramatisch slecht frequentie plan dat nu nog altijd gebruikt wordt in de hand 104.9 – 107.9. Geen reden om ze nu op te hemelen.
We hemelen haar niet op, maar dat ze niettemin haar plekje heeft in de Belgische radiogeschiedenis, daar kun je niet omheen. Zoals je zelf ook opmerkt wordt dat frequentieplan onder haar auspiciën vandaag nog steeds gebruikt. Toch is het overdreven om haar dat ‘dramatisch slecht’ persoonlijk aan te wrijven. Zij voerde immers enkel federaal uit wat Vlaanderen (met PVV’er Karel Poma op Cultuur) zelf politiek had beslist (100 Watt en niks anders). In Franstalig België koos men in 1985 politiek (PRL/PSC) voor drie gradaties in de vermogens (160, 500 en 1.000 Watt) en dat heeft ze uiteindelijk ook uitgevoerd (al ging Wallonië hiermee initieel in tegen het KB Willockx). Het klopt uiteraard wel dat ze persoonlijk totaal geen kaas had gegeten van het technische aspect. Er zijn heel veel mensen die dat doorheen de jaren al getuigden. Maar dat was ook nooit haar taak als staatssecretaris.
Dit is goed praten wat toen heel slecht is gemaakt. Iedereen wist (ook bij de toenmalige RTT) dat het plan zodanig slecht was dat de radio’s nooit 8km reikwijdte (in mono) konden halen. Ze wist dit ook. Ondermeer ikzelf hebben haar daar toen op gewezen. Ze heeft gewoon niet geluisterd. Staatssecretaris of niet : het was haar verantwoordelijkheid. Het is te gemakkelijk om te zeggen als politicus dat men niet verantwoordelijk zou zijn. Dat radio’s op vandaag nog ondervinden dat hun bereik ondermaats is: dit is haar verwezenlijking geweest. Proficiat Paula. Ik zal u zo herinneren.
Het was inderdaad een slecht plan (al waren de voorafgaande jungle-jaren een pak erger), maar het feit blijft dat de politieke keuzes toen door Vlaanderen werden gemaakt, niet door haar. Dat de radio’s daar vandaag nog steeds onder lijden is evenmin “haar verwezenlijking”, wel die van iedereen na haar. Je weet best dat Patrick Dewael de bevoegdheid van de RTT is gaan betwisten (en uiteindelijk gelijk haalde, na jaren van onduidelijkheid), waarna het aan Vlaanderen zelf was om – indien men dat wilde – met een nieuw frequentieplan af te komen. Daar heeft men echter altijd voor gepast. De redenen hiervoor zijn legio, maar het punt is dat je die laatste 30 jaar dus wel op het conto van Vlaanderen moet schrijven. Het is toch wat grof om hiervoor nog steeds Paula D’Hondt als “politieke schuldige” te zien.
Ik kan je daar in volgen Rudi. Haar opvolgers hadden het kunnen recht trekken en hebben niks gedaan. Leve DAB+ want eindelijk zijn we van de ruis en het geflutter af.
Boven 102.2 is hier enkel Qmusic en Rievierenland comfortabel in de wagen te ontvangen voor de rest is dat stukje FM band vandaag nog altijd niet gemaakt om in gebieden tussen grote steden tebeluisteren. Zelfs Nostalgie klinkt nog zuiverder via 98.1 en/of 98.4 ondanks de grote power die ze hebben in Mechelen, Aalst en Sint-Niklaas. Maar inderdaad op DAB+ zijn de lokale uit Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant eindelijk is mooi naast elkaar te ontvangen.