RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Blad 1640: Willy Class X, Paula D’Hondt

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Joe Lage Landen ruimt de baan voor Willy CLASS X

Er lijkt iets meer duidelijkheid te komen over wat er in de plaats komt van Joe Lage Landen op de Vlaamse commerciële DAB+ 5A/5D. Vanuit DPG Media zelf is er momenteel nog geen enkele communicatie hierover, maar op de pagina ‘zenderaanpassinngen’ van Telenet wordt ‘Willy Class X’ oftewel ‘Class X by Willy’ aangekondigd. Het gaat om het Telenet-kanaal 938 in Vlaanderen (waar Joe Lage Landen zat) en kanaal 918 in Wallonië. Als startdatum wordt 21 november opgegeven, maar momenteel – 23 november – is er op dat kanaal, noch op DAB+ al iets te horen. Als het verhaal klopt – al is er geen reden te bedenken waarom Telenet zoiets zelf zou verzinnen – dan wordt dit het eerste thema-zusje van Willy. Class X is op dit moment een programma op Willy met ‘muziek uit de 20ste eeuw die de tand des tijds heeft doorstaan’. Waarmee het themakanaal dus wellicht als een tegenzet van De Tijdloze van Studio Brussel moet worden gezien.

Paula D’Hondt maakte het eerste geliberaliseerde frequentieplan

Vandaag overleed Paula D’Hondt, de toenmalige CVP-politica uit Haaltert, op 96-jarige leeftijd. Haar naam verdient ook een plekje in de Vlaamse radiogeschiedenis, want Paul D’Hondt was in haar lange politieke carrière onder meer van 1981 tot 1988 staatssecretaris voor PTT in de Belgische regeringen Martens V tot Martens VII. In die tijd was ook de RTT (Regie voor Telegrafie en Telefonie) nog een onderdeel van de PTT. Zo was er binnen de RTT ook een dienst die instond voor de controle op het radiospectrum, de voorloper dus van het huidige BIPT. In die zin zat D’Hondt destijds jarenlang in het oog van de storm toen heel België begin jaren ’80 overspoeld werd door wellicht meer dan duizend “vrije radio’s” en “radios libres”. D’Hondt volgde in 1981 op PTT de Wase socialist Freddy Willockx op, die het naar hem genoemde KB uitvaardigde dat de toen nog illegale vrije radio’s alvast tolereerde op voorwaarde dat het vermogen niet boven de 100 Watt kwam. Zelf was D’Hondt verantwoordelijk voor het nationale (en ook internationaal gecoördineerde) frequentieplan van 1985-1986, dat ruim 36 jaar later nog steeds als basis dient, als er tussen de gemeenschappen over wijzigingen moet worden onderhandeld.


Spotlight

Blad Gemist?

Blad 1695: Radio FG-Xtra, Soniq Awards, Norderney

Blad 1695: Radio FG-Xtra, Soniq Awards, Norderney

• FG-Xtra ging dan toch uit de ether • Soniq Awards 2023: de nominaties • Veronica keert (even) terug naar de Norderney
Blad 1694: World Radio Day, Radioplayer, MusicLM

Blad 1694: World Radio Day, Radioplayer, MusicLM

• World Radio Day in het teken van vredesopbouw • Finland sluit aan bij Radioplayer • Google maakt AI-muziek met MusicLM
Blad 1693: Enkavee, Radio Victoria, Natalia, Freewave Nostalgie

Blad 1693: Enkavee, Radio Victoria, Natalia, Freewave Nostalgie

• Halse en Ninoofse carnavalradio's verboederen • De Natalia-jingles voor Peter en Kim • De januari-editie van Freewave Nostalgie
Blad 1692: DPG Media, Rani De Coninck, Frits Spits

Blad 1692: DPG Media, Rani De Coninck, Frits Spits

DPG Media herschikte (alweer) de bitrates in DAB+ Het lijkt er op dat DPG Media voorlopig toch geen concrete plannen heeft voor een nieuw kanaal via de DAB+-mux Vlaanderen 1
Blad 1691: Qmusic, Louis Theroux, DAB+ in Caen

Blad 1691: Qmusic, Louis Theroux, DAB+ in Caen

• Geen poëzie, wel een Q-Vriendenboek • Spotify strikt Louis Theroux • Frankrijk: regionale mux Caen is gestart
Blad 1690: BBC Arabic, DAB+ in Tsjechië, Spotify

Blad 1690: BBC Arabic, DAB+ in Tsjechië, Spotify

• BBC Arabic Radio gestopt na 85 jaar • Tsjechië: digitaal frequentieplan gelekt • Spotify: meer abonnees, maar ook meer verlies

Het Blad op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

6 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Bruno
Bruno
24 november 2022 - 11:16 11:16

Ik heb ze nog ontmoet. Ze kende niks van frequentiebeheer. En maakte het dramatisch slecht frequentie plan dat nu nog altijd gebruikt wordt in de hand 104.9 – 107.9. Geen reden om ze nu op te hemelen.

Bruno
Bruno
24 november 2022 - 15:23 15:23
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Dit is goed praten wat toen heel slecht is gemaakt. Iedereen wist (ook bij de toenmalige RTT) dat het plan zodanig slecht was dat de radio’s nooit 8km reikwijdte (in mono) konden halen. Ze wist dit ook. Ondermeer ikzelf hebben haar daar toen op gewezen. Ze heeft gewoon niet geluisterd. Staatssecretaris of niet : het was haar verantwoordelijkheid. Het is te gemakkelijk om te zeggen als politicus dat men niet verantwoordelijk zou zijn. Dat radio’s op vandaag nog ondervinden dat hun bereik ondermaats is: dit is haar verwezenlijking geweest. Proficiat Paula. Ik zal u zo herinneren.

Bruno
Bruno
25 november 2022 - 10:54 10:54
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Ik kan je daar in volgen Rudi. Haar opvolgers hadden het kunnen recht trekken en hebben niks gedaan. Leve DAB+ want eindelijk zijn we van de ruis en het geflutter af.

Dimitri
Dimitri
25 november 2022 - 22:26 22:26
Antwoord aan  Bruno

Boven 102.2 is hier enkel Qmusic en Rievierenland comfortabel in de wagen te ontvangen voor de rest is dat stukje FM band vandaag nog altijd niet gemaakt om in gebieden tussen grote steden tebeluisteren. Zelfs Nostalgie klinkt nog zuiverder via 98.1 en/of 98.4 ondanks de grote power die ze hebben in Mechelen, Aalst en Sint-Niklaas. Maar inderdaad op DAB+ zijn de lokale uit Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant eindelijk is mooi naast elkaar te ontvangen.

Don`t copy text!
6
0
Deel hier gerust uw gedachtenx