- Op zondag gaan we (voor het laatst fotobewijs) naar het Flageygebouw in Elsene
- ‘Podfathergear’. Het is een woord als een ander, maar wel een moeilijk
- Zoek een datum en ga zeker nog naar ‘Beeld & Geluid’ (dit jaar)
Van het zendercomplex in 2017 naar het Flageygebouw in 2019
In de reeks ‘Markante plekken’ gaat VRT-fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Aflevering 68 is meteen de laatste in deze knappe reeks die startte op 9 december 2017 met een stukje VRT-patrimonium, het zendstation in Waver. Er wordt afgesloten met een ander legendarisch voormalig VRT-complex, het Flageygebouw in Elsene. De openbare omroep werd in 1930 opgericht als Nationaal Instituut voor de Radio-omroep (NIR/INR). Er was een gebouw nodig. Een eerste wedstrijd leidde tot niets. Een tweede poging, met strengere technische vereisten, leverde wel een winnaar op. De Brusselse architect Joseph Diongre won. Elf van de veertien juryleden verkozen zijn ontwerp. U krijgt van ons één foto cadeau (bovenaan), de rest vindt u hier. (PvB)
Podcasts: Podfathergear (geen nood, we leggen het uit)
Dit artikel gaat niet zozeer over een nieuwe podcast, dan wel over dit snel oprukkende medium in het algemeen. De Nederlands/Amerikaanse radio- (en tv-) maker Adam Curry is er de auteur van. Mocht zijn naam een belletje doen rinkelen, dan kent u hem waarschijnlijk nog als dj bij Radio Veronica of als VJ bij MTV (USA). Iets minder bekend is het feit dat hij reeds in de eerste helft van de jaren 2000 probeerde om podcasting te populariseren. Wat toen niet erg lukte. Nu heeft hij een nieuwe pagina toegevoegd op zijn persoonlijke website met allerlei nuttige informatie over het maken van podcasts. Hij behandelt onder andere andere screen recordings, de hardware- en software die momenteel beschikbaar is en de instellingen die hij zelf toepast. Podfathergear vindt u hier. (HvG)
Radio is springlevend (en dit jaar al helemaal in Nederland)
Dat is de boodschap die het geweldige Hilversumse museum ‘Beeld en Geluid’ dit jaar uitdraagt, in aanloop naar de honderdste verjaardag van de radio in Nederland op 6 november 2019. Met een grootse radiocollectie laat men er de relevantie van het medium door de jaren heen zien én horen tijdens diverse festiviteiten die zich in het najaar zullen afspelen. Zo voert het symfonieorkest Ricciotti u terug naar de tijd waarin de radio het centrale punt van de huiskamer was, wordt er tijdens Dutch Media Week gefocust op de radiomakers van nu en staat de Project Space in het museum in het teken van innovatieve audio-uitvindingen. Rond 6 november staat de geschiedenis van en de kennis over radio centraal en voert ‘radio beleven’ de boventoon tijdens de Top 2000. Klik hier voor meer details en de precieze radioprogrammering bij Beeld en Geluid. (IK)